Pretrénovanie - 4.diel

  • Základnou podmienkou zvyšovania športovej výkonnosti je striedanie adaptačných podnetov, ktoré vyvolávajú dočasné narušenie rovnovážneho stavu organizmu športovca, s časovými úsekmi, pri ktorých dochádza k zotaveniu. Zotavenie je zložitý biologický proces obnovy prechodného poklesu funkčných schopností organizmu.
Aby aj tentokrát nedošlo k rôznym nedorozumeniam ohľadom autorských práv a referencií, referencie ohľadom textu vo všetkých dieloch budú uverejnené na konci seriálu tak, ako je to uvedené v obsahu z prvého dielu seriálu.


Hlavné adaptačné procesy sú v organizme pozorované práve v priebehu zotavenia, kedy nastávajú anabolické procesy (oproti katabolickým procesom v priebehu zaťaženia). Zotavenie nepredstavuje len návrat organizmu na úroveň východiskového funkčného stavu, ale naviac sa vytvára nová kvalita. Preto je dôležité brať zotavovacie procesy ako prirodzenú a neoddeliteľnú súčasť mechanizmu rastu výkonnosti športovca.

Z hľadiska zaťažovania je dôležité, že únava vyvolaná pôsobením adaptačných podnetov a priebeh zotavovacích procesov sa odlišuje vzhľadom od:
     • charakteru, objemu a intenzity tréningového zaťaženia
     • úrovne trénovanosti športovca (u trénovaných je čas potrebný k zotaveniu kratší)
     • veku, pohlavia
     • výživy a prívodu tekutín
     • zdravotného stavu

Všetky tieto faktory úzko súvisia s procesom optimalizácie zaťažovania a s procesom superkompenzácie – časom vzniku a trvania.
Pre riadenie tréningového procesu je dôležité poznanie priebehu a trvania zotavenia. Priebeh zotavovacích procesov je charakteristický značnou nerovnomernosťou. V súhrnnom pohľade v prvej fáze dochádza k veľmi intenzívnemu zotavovaniu (rýchla fáza), potom nasledujú pomalé zotavovacie procesy (pomalá fáza). Rýchla fáza trvá niekoľko minút, pomalá fáza minúty až hodiny (príp. aj dni).

Zotavovanie môže prebiehať:
     • pasívne – charakterizuje ho pohybový kľud; je vhodné po aeróbnom zaťažení
     • aktívne – zámerným využitím pohybovej aktivity; je vhodné po anaeróbnom tréningu

Ak sa vaša výkonnosť nezlepší po pár dňoch, môže to byt jeden z ukazovateľov pretrénovania. Buď zväčšite oddychy medzi jednotlivými tréningami, alebo meňte svalové skupiny tak, aby každá skupina dostala dostatočný odpočinok.

Ako dlho by ste mali oddychovať?

Caption of the figure above.
Zotavenie boľavých svalov môže trvať 2-3 dni. Bežným nedorozumením je, že cvičenie, aj keď sú svaly ešte unavené, urýchli regeneráciu, pretože to stimuluje prúdenie krvi. Pravda je to len z časti. Ak máte unavené svaly mali by ste podnietiť prúdenie krvi masážou alebo strečingom, ale nie iným tréningom. Cvičenie s unavenými svalmi vedie k pretrénovaniu.
Riešenie...necvičte, oddychujte, pite veľa tekutín, jedzte karbohydráty na doplnenie glykogénu do svalov a pečene. Ak musíte pokračovať v tréningu, použite alternatívny tréning na cvičenie iných partií svalstva.

V predošlých dieloch sme poskytli niekoľko hypotéz, z ktorých však žiadna sama o sebe nevysvetľuje vznik syndrómu pretrénovania. Je však možné ho použiť skôr ako návod k vysvetleniu poruchy než k stanoveniu diagnózy. Pretože syndróm pretrénovania má mnoho spoločných znakov s depresiou, ako niektoré symptómy, funkcie neuroprenášačov, endokrinná regulácia a imunitné pochody, podarí sa niekedy pomocou anditdepresívnych liekov tento stav zlepšiť. Samozrejme, pre výskyt rôznych variant syndrómu pretrénovania je ťažké zvoliť liek, ktorý by presne vyhovoval charakteru poruchy.
 
V nasledujúcej časti vám uvediem niekoľko testov, ako zistiť vašu momentálnu situáciu medzi intenzitou zaťaženia a jeho vplyvom na telo.
 

Komentáre (21)

Pretrénovanie - 4.diel

15.01.2009 09:02:07
-

prili skratke, nexces ten pocet casti trosku zmensit ? :)

Re: Pretrénovanie - 4.diel

15.01.2009 11:45:33
Reakcia - Zuzana Plskova

Prilis kratke? Napis nieco ty! A kludne aj dlhsie. Prilis dlhe clanky sa tazko vstrebavaju naraz. Navyse nasledujuca cast bude dost dlha. A potom uz len jedna. A potom si mozno precitame nieco aj od teba. Okrem ineho toto rozdelenie do jednotlivych dielov je tematicke...nechcela som ich miesat.

Re: Pretrénovanie - 4.diel

16.01.2009 09:56:40

Za to mozem trosku ja, lebo som zuzku dlhsie presviedcal, ze ked to placne cele naraz, nebude sa to chciet nikomu citat, vela ludi dlhy clanok radsej zavrie, kedze medzi pracou zas nie je az tolko casu. Ja osobne uprednostnujem skor kratsie clanky/serialy. Par webov co sledujem tiez ma skor takyto trend. Ostatni ste na tom ako?

Re: Re: Pretrénovanie - 4.diel

16.01.2009 12:25:15

Myslim, že tu ide skôr o to, že zopár anonimných jedincov cíti potrebu vždy prezentovať svoj subjektívny názor bez toho, aby najskôr o tom trocha porozmýšlali. Najlepšie človeka hneď doje..ť. Nakoniec to skončí tak, že sa každý bude báť niečo napísať, lebo si tu vyslúži len kritiku od nejakých obmedzencov (alebo sa bude musieť stále vyhlasovať nejaká súťaž...)

Re: Re: Re: Pretrénovanie - 4.diel

16.01.2009 18:10:51
Reakcia - tah-sha-tunga

nie, sutaz nie. to tu uz bolo... :} (a hej, radsej po menej, nak z toho clovek nema chaos v hlave)

Re: Re: Re: Re: Pretrénovanie - 4.diel

16.01.2009 21:35:16

Len by konecne uz mohol napisat aj nekto iny. Rada si precitam daco nove.

Re: Re: Re: Re: Re: Pretrénovanie - 4.diel

19.01.2009 16:18:15
Reakcia - den

No to som zvedava, ako sa tato debata este vyvinie. Chystam cestopis a aj ked som sa snazila, je to dost dlhe. Ale delit to na viac casti mi nedava zmysel... Zuzi, vobec nic si z toho nerob, vzdy sa najde niekto, kto si do teba zchuti kopne, patri to k veci. Je to smutne, ale sme na Slovensku :-( mozno sa casom naucime pisat aj konstruktivnu kritiku. Drzim palec, urcite pis aj nadalej, tesim sa na dalsie casti.

Re: Re: Pretrénovanie - 4.diel

16.01.2009 10:47:26

V podstate mas pravdu. Lepsie ako jeden dlhokansky clanok zaoberajuci sa zaosiroka nejakou problematikou, je napisat serial. Ale nie je to vzdy len o dlzke. V clanku je vzdy najdolezitejsi uvod, ak ta nezaujme, tak jednoducho dalej necitas aj keby mal ten clanok akokolvek skvelu vypovednu hodnotu, v texte by sa nemalo pouzivat prilis odborne nazvoslovie, lebo ak to cita clovek, ktory problematike nerozumie, tak aj ked na zaciatku objasnis niektore vyrazy, tak v dalsom citani ich citatel jednoducho odignoruje. A v neposlednom rade je dolezite nerozpitvavat temu prilis detailne, pokial sa jedna skor o popularno-naucny clanok a nie o odborny. <br /> <br /> Takze ten trend je tym padom uplne jasny a je dobre, ze aj tu sa k tomu tak pristupuje. Zuzka dala jednoducho podnet a kto sa o tom chce dozvediet viac, tak uz vie akym smerom sa ma v hladani vydat a pre ostatnych to aspon bolo pochopitelne ozrejmenie problematiky.<br /> <br /> Mna aj tak ale najviac zaraza, ze ako to ona robi, ze ma tolko casu aj na pisanie clankov :-D

Pretrénovanie - 4.diel

15.01.2009 22:55:33

mna najviac zaujal ten prvy obrazok :)

Pretrénovanie - 4.diel

15.01.2009 23:45:51
- MartinK

Je to k veci a dlzka ma svoj vyznam!Myslim,ze praca,ktoru tu Zuzana odviedla si zasluzi velku poklonu!Prinos pre kazdeho,kto sa chce venovat lezeniu co i len trochu lepsie.Z mojej strany-dakujem Zuzana!

Pretrénovanie - 4.diel

16.01.2009 12:41:09
- palopalica

Jasny priklad &quot;neregistrovany&quot; toho,<br /> co je na Slovensku trendom. Jednoduchsie zje..t, ako daco vytvorit.

Pretrénovanie - 4.diel

16.01.2009 13:51:42
-

Pytal som sa ci nechce urobit radsej menej casti a dlhsie clanky, na mna su prilis kratke. Nikoho som nedojebaval.

Re: Pretrénovanie - 4.diel

16.01.2009 14:13:20

Spravne. A bolo ti odpisane ze radsej robime viac a kratsich lebo sa to lahsie vsetrebava.

Pretrénovanie - 4.diel

16.01.2009 14:40:13
- jojo

Pravdu mas neregistrovany, to palino s urbanom by sa mali skor krotit...A zuzke samozrejme nik nic nevycita, bola to len otazka, tak klud chalalni...

Pretrénovanie - 4.diel

16.01.2009 16:16:41
- adi

mne sa to dost tazko citalo, kedze tam bolo vela odbornych slov... ale mozno ostatny tomu rozumeli lepsie... :-)

Pretrénovanie - 4.diel

18.01.2009 17:36:46
- LuboP

Neda mi, aby som nezareagoval. Leziem velmi kratko (vlastne sa zatial ani nepovazujem za lezca), a prave tento serial je to co som potreboval. Tieto minispory o dlzke a prehnanej odbornosti, ci kadecom inom su podla mojej malickosti neni na mieste. Myslim si, ze clanok nebol pisany az tak za ucelom pobavenia, ako skor so zamerom poradit. Preto vobec nie je naskodu, ked je clanok dlhsi a je v nom zopar odbornych vyrazov. Aspon sa mam o co opriet, ked sa chcem s problemom oboznamit detailnejsie. Ved kde by som na tie pojmy lahsie natrafil ako teraz tu?<br /> Autor sa potrapil hlavne v prvych troch dieloch (len tak dalej) a sudiac podla ohlasov, serial ocividne zaujal siroku skupinu.<br /> <br /> PS: super citanie<br />

Pretrénovanie - 4.diel

19.01.2009 23:01:55

zas riesite hluposti ... radsej trenujte :P:P

Re: Pretrénovanie - 4.diel

21.01.2009 12:04:32
Reakcia - den

ved ja trenujem jak drak :o) ked sa zadari, dam uz dva zhyby po sebe<br /> .. ale vidis Stevo, ty nas kedy potesis nejakym clanockom? na motivaciu...

Re: Re: Pretrénovanie - 4.diel

21.01.2009 23:02:42

Ta ja nemam cas napisat clanok bo trenujem ...

Re: Re: Re: Pretrénovanie - 4.diel

22.01.2009 08:03:43

ale cumiet na net a pisat komentare, na to mas casu habadej

Pretrénovanie - 4.diel

22.01.2009 22:15:41

to je regeneracia ... :P

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!