Zomrel Jim Bridwell, legenda yosemitského lezenia

  • Vo veku 73 rokov zomrel yosemitský lezec, legenda lezenia v údolí a autor viac ako stovky prvovýstupov Jim "The Bird" Bridwell. Dôvodom jeho smrti bola podľa všetkého žltačka typu C, ktorou už nejaký čas trpel. Zomrel vo svojom dome v Palm Springs, California.

Jim Bridwell bol predstaviteľom éry Stonemasters počas 70-tych rokov, prezývaných aj "hippie climbers" vďaka dlhým vlasom, farebnému oblečeniu a drogám, ktoré boli sem-tam súčasťou ich lezeckých počinov. Podľa Bridwellovej manželky Peggy bolo prvým dôvodom, prečo Bridwell začal liezť, pozorovanie vtákov v ich prirodzenom prostredí, neskôr sa však lezenie a horolezectvo stalo prioritou. V Yosemitoch pôsobil dlhšiu dobu, liezol s takými legendami ako Royal Robbins či Warren Harding, neskôr sa stal mentorom pre viacerých mladších lezcov a bol aj zakladateľom a členom prvej dobrovoľnej záchrannej horskej služby v údolí. Podľa slov Dala Barda bol Bridwell dokonca tým, ktorý diktoval imidž vtedajších Stonemasters, na fotografovanie sa vždy obliekol tak, aby bolo jasné, že Stonemasters boli ozajstní rebeli. Po prelezení cesty The Nose na El Capitana s Johnom Longom a Billym Westbayom za jeden deň v roku 1975 sa dostal do širokého povedomia a začal sa zúčastňovať aj expedícií mimo Yosemitov, konkrétne napríklad na Aljaške či v Patagónii, kde sa mu podarilo preliezť známu Compressor route na Cerro Torre. Na mnohé vysokohorské expedície sa však nedostal, keďže, podľa slov Dana Larsona, vedúceho expedície na Everest v 1985, nemal vo zvyku veci plánovať, ale skôr improvizovať. Pravdepodobne aj vďaka tomu na svojich výkonoch nikdy veľmi nezarobil. Lezecký a dobrodružný duch v ňom však ostal pretrval. Ešte v roku 2015 v interview pre miestny časopis z Palm Springs povedal, že "dobrodružstvo a vzrušenie je to, čo civilizácii chýba. Nebezbečenstvo je to, čo ťa drží na nohách."

Česť jeho pamiatke.

Caption of the figure above.

Zľava Billy Westbay, Jim Bridwell a John Long po prelezení The Nose na El Capitana za jeden deň. (c) The Jim Bridwell collection

Caption of the figure above.

Jim Bridwell na Ouray Ice Festival 2013. (c) Duane Raleigh, Rock and Ice

Zdroje:

Lezec.cz: Zemřel Jim Bridwell - legendární lezec z Yosemit

NY Times: Jim Bridwell, Mountaineering Maverick, Is Dead at 73

Komentáre (0)

Nikto zatiaľ nepridal komentár. Buď prvý!

Nový komentár

Ochrana proti spamu
sedem +šest = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...