XXV. Medzinárodný festival horských filmov Poprad

  • Nedostupný
    Druhý októbrový týždeň už štvrťstoročie patrí v Poprade milovníkom hôr a horského filmu. Od stredy do nedele 11. až 15. októbra sa uskutoční 25. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov.

Do predvýberu sa organizátorom prihlásilo 107 filmov. Do festivalovej súťažnej prehliadky vybrali organizátori pod vedením riaditeľky Márie Hámorovej päťdesiatdva filmov z dvadsiatich krajín.
Zastúpenie na festivale bude mať aj slovenská kinematografia. Do súťažnej časti postúpilo šesť filmov od piatich autorov. Dva filmy – Nesmrteľný les a Život v oblakoch, sú dielom známeho ochranára Erika Baláža. Roman Juríček sa predstaví s filmom Spolupráca generácií, Adam Lisý s filmom Slovensko na šnúrkach a Viliam Bendík zabojuje o hlavnú cenu s filmom Kroky na hrane. V Poprade nebude chýbať ani Pavol Barabáš, ktorý sa predstaví s filmom Vábenie výšok.

Všetkých 52 súťažných filmov bude súťažiť o Grand Prix Medzinárodného festivalu horských filmov. O tom, kto ju získa, bude rozhodovať trojčlenná medzinárodná porota: filmárka a žurnalistka Julia Poplawska z Poľska, režisér, filmár a spisovateľ Davide Riva z Talianska a lezec a filmár Ondřej Smrž z Českej republiky. Verejnosť sa dozvie výsledky v posledný deň festivalu, v nedeľu 15. októbra.

Festivalová prehliadka sa začne v stredu 11. októbra už tradične vo veľkej zasadačke Mestského úradu v Poprade. Postupne sa k tejto sále pridajú aj Kino Tatran v Poprade a následne aj kiná v Kežmarku a Spišskej Novej Vsi. Vstupné na blok súťažných filmov bude štyri eurá, na reprízy dve eurá. Rezervácia lístkov sa začne 1. októbra.

Súčasťou festivalovej ponuky bude aj výstava fotografií počas trvania podujatia vo vestibule Mestského úradu v Poprade. Na sobotu 14. októbra sa chystajú v Poprade preteky Slovenského pohára v lezení dospelých a mládeže.

Mená hostí festivalu zatiaľ nie sú definitívne známe. Jedným z nich však určite bude najúspešnejší slovenský himalájista Peter Hámor, ktorý tohto roku zavŕšil Korunu Himalájí, keď vystúpil na poslednú nezdolanú osemtisícovku Dhaulágirí. Za úspešnú reprezentáciu aj mesta Poprad udelili popradskí mestskí poslanci Petrovi Hámorovi Cenu mesta Poprad, ktorej odovzdanie sa chystá práve počas konania festivalu.

Komentáre (0)

Nikto zatiaľ nepridal komentár. Buď prvý!

Nový komentár

Ochrana proti spamu
tri -štyri = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...