Pre niekoho zima, pre iného podmienky

  • Po viacerých poslabších zimách, kedy sa na Nový rok dalo bez problémov vyjsť aj s bolesťou hlavy na Končitú a dobre si zaliezť, sa Perinbaba tento rok hecla a poslala nám poriadnu snehovú nádielku. To predpovedalo vynikajúcu sezónu pre skialpinistov, snowboardistov a zimných turistov, no zimnému boulderingu či skalkárčeniu takéto podmienky veľmi neprajú. Našlo sa však pár odvážlivcov, ktorí sa aj napriek mrazom vybrali drať kožu na rodnú hrudu a ešte viac tých, ktorí v zimnom období nevidia len príležitosť utiahnuť sa do tepla a prachu stien, práve naopak. Vidia zimu ako prísľub dobrého trenia alebo zmiernenia horúčav a za týmto cieľom sa vybrali do zahraničia. Takýchto skalných fanúšikov sa za tých pár zimných mesiacov našlo akurát toľko, aby to vydalo na jeden pekný sumár, tak poďme na to!

Lezenie s lanom je počas slovenskej zimy značne ohrozeným športom a vidieť to aj na počte prelezov. Napriek tomu sa však na slovenských skalách ešte pred napadnutím snehu liezlo. Na Súľove si Pedro Jochec zapísal Carabiniera 8b/b+ a Base jumpera 8a+/b a Pišta Bednár si vo Višňovom preliezol spojenie Šajo za 8a+. Okolo Banskej sa tiež ešte liezlo, Rišo Nyéki na Jelenci vyliezol Ticho 8a a Maťo Hrubala poslal zatiaľ svoju najťažšiu cestu Pu-erh 10+ na Harmanci-Krpcove.

Omnoho väčšiu aktivitu však zaznamenali zahraničné skaly hlavne v Španielsku a Grécku. Kubo Kováčik sa z výletu do Siurany vrátil s peknou zbierkou ciest, z ktorých najťažšou bola Pati noso 8c+. Spomenúť treba aj prelezy 2x30 8c, ďalších dvoch 8b+ a dvoch 8a na Flash. Tomu sa vraví úspešný výjazd.

 

Caption of the figure above.

Kubo Kováčik v ceste Broadway 8c+/9a

Rišo Nyéki sa spolu s partiou vybral na východnej časti teplých európskych končín – do Grécka. Napriek tomu, že tento výjazd bol s najväčšou pravdepodobnosťou myslený oddychovo, podarilo sa mu pekne zaliezť a doniesol si dve 8ačka a na OS vyliezol viacero ciest do 7c+.

Z dievčat sa na lano naviazala Katka Pivoňková, krycie meno Čižmárová, a v Buzetskom kanjone v Slovinsku vyliezla Over the rainbow 7b+ na Flash.

V poslednom sumári z októbra nad boulderingom jednoznačne prevažovali prelezy s lanom, no tento raz sa garde obrátilo a bouldrová úroda doma aj v zahraničí bola viac než dobrá.

Za niekoľko rokov sa klasickou destináciou na neskoré jesenné a zimné lezenie stala Končitá a tento rok to až do napadnutia kôp snehu platilo takisto. Tomáš Černák si odniesol prelez Čo ťa operujú a ohodnotil ho na 7A+. S obmedzeniami bol boulder pôvodne klasifikovaný ako 7B+ a momentálne je jeho klasa spolu s ďalšími bouldrami predmetom diskusie na www.boulder.sk. Kmeťo Cáder už má na svedomí prelez jedného končitského 8Ačka a pridal ďalšie, Ilúziu 8A, ktorá je spojením Fly like an Eagle 7C a Le Wall 7B. Oli Vysloužil, autor viacerých boulderov na Končitej a takisto sprievodcu oblasti sa po istom čase vrátil a preliezol Jožkov comeback SD 7B a novinku Ťažko na bojisku, ľahko do hrobu za 7B z dielne Peťa Gašiaka. Prelez si zapísal takisto Mojmír "Cyril" Kandrík, ktorý musel ísť boulder dvakrát kvôli kamerám a pridal aj Fly like an Eagle 7C. Oli dal aj z tohto výjazdu dokopy článok, ktorý nájdeš TU.

Ťažko na bojisku, ľahko do hrobu 7B, Končitá od boulder.sk na Vimeu.

Novinkou slovenského boulderingu je oblasť Malé skaly pri Chtelnici, kde sa už istú dobu organizujú chalani z bratislavskej partie a majú aj vlastnú facebookovú stránku. Stihli už porobiť viacero pekných bouldrov do 7B+, z ktorých viaceré majú výzor ozajstných skvostov. Oli Vysloužil sa opäť činil a preliezol Vibráciu a Nočný spoj, obe za 7B+, krásne vyzerajúceho Neurotika za 7A+ a viacero ďalších. Nečakanými hosťami Chtelnice boli Erik Sabo a Adi Zvara, ktorých poznáme skôr ako horských lanolezcov či čakanistov, no je paráda vidieť, že aj v boulderingu našli záľubu. Adi sa postaral a další prelez Neurotika a Erik si vyliezol technickú kútovicu Stereo plutvička 7A. Mišo Uherek ešte na dôvažok pridal Pop 7A+. Malé skaly majú aj svojho sprievodcu a v budúcnosti majú potenciál prilákať omnoho viac návštevníkov.

 

Caption of the figure above.

Aj takýto previs s viacerými ťažkými projektami ponúkajú Malé skaly pri Chtelnici

Dobre zimné trenie však lákalo hlavne do zahraničia. Hlavným propagátorom bol Tomaso Greksák, ktorý sa už tradične spolu s Humpim Švubom a Peťom Gašiakom vybrali na Sub-zero trip do Švajčiarska. Novým členom posádky bol Kmeťo Cáder a spoločne vyhrabali spod snehu veľa hodnotných prelezov. Tomaso zaknihoval dve 7C+/8A, Conana a Minisex roof SD, dve 7C+, 4 7C z toho Schneebrett na Flash a ďalších 5 bouldrov od 7A do 7B+. Humpi sa takisto vrátil s peknou nádielkou – preliezol Body count 8A a pridal aj Conana 7C+/8A, k tomu ďalšie dve 7C+ a ďalších 6 bouldrov od 7A do 7B+. Kmeťova švajčiarska premiéra dopadla na výbornú a domov si okrem poučných rád o bouldrovej etike priniesol aj tri 7C, Intermezzo, Samurai tango SD a Minisex, pridal aj Balu der Bär, XP a La Pioche 7B+, a sedem bouldrov od 7A po 7B. Peťo Gašiak sa z výpravy vrátil so skalpami Intermezza 7C, XP 7B+ a Jamesa Bonga 7A+.

Caption of the figure above.

Little Schmetterling 7C+, Tomaso Greksák

Po úspešnom tripe do Švajcu nasledovalo vianočné obžerstvo, ktoré ale Tomáša dlho nezdržalo, lebo krátko po sviatkoch bol už na ceste do Fontainebleau. Tentokrát však jeho kroky smerovali do novej bouldrovej základne Boulder Base, ktorej je spolumajiteľom, aby úspešne pchšetsedal ďalšiemu zájazdu Climbing Busu. Do partie sa tentokrát pridal aj úspešný mladý reprezentant Peťo Kuric, ktorý si dal za cieľ vo Fontainebleau zvýšiť osobné maximum. Kto vo Fontáči bol vie, že takáto výzva je viac ako odvážna, no Peťo sa s ňou popasoval so cťou a prelezom Carnage assis 7C si maximum skutočne posunul. Pridal aj verziu zo stoja za 7B+ a viacero klasík za 7A, no vyzdvihnúť treba najmä jeho prelez Le chien lui a fait chier obtiažnosti 1, ktorý ho určite stál nemalé úsilie a kopu kože. Silvestra sa vo Fontáči rozhodol oslavovať aj Aďo Ďuriga a popri tom stihol preliezť La Figure De Proue a Le Lépreux direct 7A a spolu s Peťom nacvičil a preliezol Le chien lui a fait chier 1. Tomaso takisto nelenil a zapísal si prelezy la Super Prestat a Supra Golden za 7B+.

Caption of the figure above.

Peťo Kuric si vo Fontainbleau posunul osobné maximum na 7C, gratulácia!

Podmienky vylákali von aj ďalšieho silného bouldristu Pištu Bednára. Ten si počas tripu do Cresciana a Chironica priniesol parádnu mikulášsku nádielku: štyri 8AčkaSerre moi fort, Le pilier, Le vent nous portera a La Pele left a pridal aj Fucking move za 7C. Pištovi sa na žule mimoriadne darí, tento rok tam spravil najťažší slovenský bouldrový prelez From Shallow Waters to Riverbed 8B+ a môžeme sa len tešiť, čo prinesie sezóna 2017.

S úplne opačným účelom sa do zahraničia vybrali bouldrovať Oli Vysloužil a Aďa Kasjanovová. Namiesto zimy a trenia hľadali skôr slnko, pohodu a zmiernenie obyčajných horúčav - ich destináciou bolo Tenerife. Okrem mnohých pekných tímových šestkových bouldrov si Oli zapísal aj Bloque 11 a Hulka za 7B+ a Romántico 7B

Posledným zmieneným bouldrovým počinom bol výlet Kmeťa Cádera do poľskej Borzety, kde sa mu podarilo preliezť Niski trawers 7C, Ciasni ale wlasny 7B+ a Animal Park SD 7B.

 

Caption of the figure above.

Hulk 7B+ na Tenerife, lezie Oli Vysloužil

Aj napriek tomu, že nám už nosy pri -20°C neodmŕzajú, vonku to ešte na ideálne polezeníčko nevyzerá. Sneh, z ktorého sa iste mnohí priaznivci šmýkania sa dolu kopcom tešili, sa pomaly topí, no Aladin našepkáva, že nás znovu prepadnú mrazy a nemáme sa predčasne tešiť. Čo sa dá robiť, aj umelina postačí, a koniec koncov je to s dobrou partiou vždy výborný tréning. Čoraz častejšie sa však halové reči obracajú k frázam ako: „už sa teším na skaly“, „tak čo, čo sa chystáš tento rok preliezť?“ alebo „nech už to biele svinstvo zmizne!“. Prítomnosť snehu nám však dáva ešte čas trénovať, povisieť, kampusovať či strečovať neohybné hnáty a znovu a znovu si opakovať kroky v projekte, ktorý už tento rok určite pôjde. Trpezlivosť skaly, slnko a dobré teploty prináša, odhodlanie a zápal vedia však spraviť divy a zrazu ani tie skrehnuté prsty až tak nevadia. Preto treba dúfať, neváhať a pri prvej príležitosti čaj zvariť, páperku nahodiť a prsty pripraviť na zimu – pardón, na podmienky!

 

Komentáre (4)

Pre niekoho zima, pre iného podmienky

04.02.2017 19:15:42
Anonym - igi2

Ešte by som pridal zimnú skalu od lezcov, ktorí si to neevidovali na climb.sk: Peter Macúš prvovýstup Šum svistu, 8c, Manín. Martin Hrubala Fata Morgana 8a Flash, Leonidio. Šimon Zentko je na dlhšie v Španielsku. Dal tam nejaké 8a OS, pár 8b. Po Vianociach si dvihol osobák: Que trabache Rita 8c+, El Chorro. V januári preliezol Lola Corwin 8c, Siurana.

Pre niekoho zima, pre iného podmienky

04.02.2017 21:35:17
Anonym - steve

paradný sumar !!! som rad že sa na to niekto podujal to urobiť.už som si myslel dalšia mrtva stranka (ako iames)parada pokračuj andrej!!!

Pre niekoho zima, pre iného podmienky

05.02.2017 07:41:20
Anonym - m

nove 7C -jdo od tomasa na dobrej vode prydržka, a nejakymi projektami od 7a po b+, npr, Derava skala -Pi - Ko,7c, rally pariz-dakar 7b+ ...chlapci si nieco aj nezapisali, len tak na okraj zimy

Pre niekoho zima, pre iného podmienky

09.02.2017 13:14:06
Anonym - Kubo

Fajny sumar,vdaka

Nový komentár

Ochrana proti spamu
plus -devät = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...