Výučný list Peťa Macúša

  • Byť učňom nie je med lízať. Ste noví, starší na vás pozerajú z výšky, a to nevravím o tej hromade nových vecí a postupov, ktoré si musíte zapamätať. Ešte aj majster vás zvozí za každú hovadinu. Sú ale takí, ktorí sú ochotní si cez celý ten proces prejsť, len aby sa sami mohli stať majstrami. A jedným z nich je aj Peťo “Maco” Macúš, ktorý túto jar dokončil svoju výuku ako Mäsiarsky učeň. 

V tunajších končinách bol Peťo známy už pred tým, ako dostal výučný list. Robil už vo viacerých brandžiach - zaujímal sa o plazy (Gekón, 11- v Manínskej, druhý prelez po Stanovi Klimovi a Godzila, 8b+ na Priedhorí, starý projekt Daga Pauera), zúčastnil sa na Olympiáde, 11- na Súľove a hrával aj Big Bít, 8b v Manínskej, pričom zostal verný miestnej kapele HK Manín.

Caption of the figure above.
 

 Jeho špecialitou boli vždy platničky, oboje lezecké a tie, na ktorých sa varí v koťogu káva alebo zelený čaj. Robotu berie poctivo, často dokonca vstáva dosť skoro, aby si nadrobil nejaké tie nadčasy na rozlezených projektoch alebo stihol nejaké to kolečko okolo Manína, a poctivo berie aj dobrovoľnícku prácu zabávača a vytvárača dobrej atmošky pod skalami. A popri tomto všetkom pracuje na druhý plný pracovný úväzok ako profesionálny tatko.

Caption of the figure above.
 

A keďže vyučiť sa za Mäsiarskeho učňa, 11-/11 je v tunajších končinách vec ojedinelá, priam nevídaná a jedinečná, Peťo o nej po šichte aj rozpovedal:

Caption of the figure above.
 

"Takže po poriadku. Na líniu ma pekne dávno upozornil Juro Klimoviech. Spomenul som to pred Dinom, ktorý mi povedal: “Kam to tam chceš tlačiť! Cesta na cestu!” Ubehlo zopár rokov, keď sa misky váh preklopili na radu Juraja."

Caption of the figure above.
 

"Cestu som odvŕtal minulý rok. Má 9 istení, je dlhá 25m, no v závere ju zomkne cesta Môj svet je vidiek, 9+, čiže posledné 3 istenia doliezajú touto Zajovou cestou. Celá táto paráda sa volá Mäsiarsky učeň a šupol som jej klasu 11-/11. Taká spoďákova lištovačka s jednou veľkou džúrou. Sú tam dva bouldre a po mimo je to vyrovnané lozenie. Dzignúť môžeš hocikde."

Caption of the figure above.
 

"Minulú jeseň to mohlo padnúť chodil som tam jak na klavír, spodok býval furt mokrý, do toho sa prsty pos*ali a musel som čakať na podmienky! Čas sa vliekol ako šnek, krátil som ho ako každý lezec-nacvičovač, obhrýzaním nechtov a behaním popod Ostrú a naspäť domov na hrazdu. Doma a aj v práci sa na mňa dívali pofiderne, že asi nebudem OK."

Caption of the figure above.
 

"Týždne sa míňali, zima skončila, že aj tá Ostrá konečne vyschla. Natrénované mám, ide sa s kožuchom na trh. Neviem, kde to celý čas viazlo (3/4te roka) som tých 25m vyliezol PP po zopár návštevách. Aby ste boli v obraze, tých 11-/11 mi to ani neprišlo, ale trištvrte roka je dlhý čas na 25m."

 

Caption of the figure above.

"Neostáva mi nič iné, ako len čakať na verdikt iných lezcov, ktorý má vráti naspäť do obrazu neúprosnej pravdy. Dovtedy sa namontujem do niečoho nového a budem vytrubovať: ,,Hmm, ťažké, ale nie ako v učňovi! Tam im kĺby, kosti praskajú” :-) "

 

Caption of the figure above.

Autor fotiek: Palo Macúš

PS: Tento článok mal byť uploadnutý omnoho, omnoho skôr. Chcem sa týmto ospravedlniť chalanom, hlavne Peťovi a Palinovi, ktorí mi dodali text aj materiál čím skôr, ale ja som si našiel čas až o mesiac neskôr. Chalani, sorry, a dúfam, že aj napriek tomu sa článok bude páčiť :)

Aďo

Komentáre (1)

Výučný list Peťa Macúša

16.05.2015 13:40:12
Anonym - Cappajz

Super výkon, super napísané a Peťov jedinečný rozprávačský štýl tomu dodáva pohodovú čerešničku na lezeckej torte :) Teším sa na ďaľšie .. Peťove drtičky aj články pána redaktora :)

Nový komentár

Ochrana proti spamu
jedna -štyri = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...