Motivácia

  • Motivácia. Bez nej to v lezení nejde. A keďže sa tá moja na chvíľu vytratila, tak som sa v snahe o jej znovunájdenie, rozhodla opýtať  na ňu ľudí, ktorí lezú dlho, lezú dobre a možno inšpirujú nielen mňa, ale aj vás...Kubo Kováčik, Lenka Mičicová, Dušan Beránek, Paľo Packo, Martin Krasňanský a Kristýna Ondrová o motivácii v lezení...

Caption of the figure above.

1.      Čo pre Teba motivácia v lezení znamená?
Martin:              Motivácia v lezení? Mam pocit, že to je jedna z mála veci v živote, ktorá tu pre mňa vždy bola a pevne dúfam, že aj vždy bude. Proste snaha robiť to, čo ma baví a napĺňa. A kedže obidva faktory mám plne v lezení zastúpene, asi pre mňa motiváca znamená robiť prirodzenou cestou to, čo ma robí šťastným.
Lenka:           (zvláštna otázka) Motivácia musí byť asi v každom aspekte bytia. Práca, hobby, lezenie... takže samozrejme, že motivácia je pre mňa hnací motor !!!
Paľo:             Motivácia v lezení (ale nielen v lezení, aj v bežnom živote) je motorom, ktorý ťa ženie dopredu. Bez nej, bez schopnosti nadchnúť sa pre niečo, ísť si za tým, sa život mení len na prázdne prežívanie dní.            (...fúúú, to bolo asi dosť filozofické
Caption of the figure above.
)
 
Duško:           Motivácia v lezení pre mňa znamená skutočnosť, že sa ešte stále venujem lezeniu, bez motivácie si neviem predstaviť vykonávať ani hocičo iné.
Kikuš:            Tak nevím, jestli se tady chce nějaká definice, tu je lepší si vygooglit, nebo spíš něco jako, že je to vlastně začátek všeho, protože když člověk nemá motivaci, nemůže, a i kdyby mohl, spíš by neměl, lézt, nebo vůbec obecně cokoli dělat. Já ji vnímám jako nejrůznější vlivy, popudy, motivy (jak moje vlastní vnitřní, tak ty, které pochází z okolí a které nemůžu nijak ovlivnit), které mě nutí k činnosti a v tom horším případě naopak utlumují.
Kubo:             Fuu, tak to neviem, čo by som ti na tuto otázku napísal.. naozaj..
2.      Čo Ťa dokáže motivovať k prelezom ťažkých ciest?
Duško:           Je to podobné ako to, čo ťa motivuje dočítať dobrú knihu, staneš sa súčasťou zaujímavého príbehu, kde ale na rozdiel od knihy si hlavnou postavou ty.
Martin:           No teraz by sa asi mohlo trochu podiskutovať, čo je to vlastne ťažká cesta. Keď vidím, čo lezie napríklad Kubo Kovačik, tak tie moje cesty nemôžem ani nazvať ťažkými:) No pre mňa to bude určite každá cesta, ktorá ma nejakým spôsobosom vytrápi, či už po fyzickej, alebo psychickej stránke. Najlepšie oboje. A prečo motivácia k tažkým cestám. Asi potreba skúšať seba samého, či som toho schopný, alebo nie a posúvanie vlastných hraníc a je jedno, či to je 6b,alebo 8b.
Lenka:           Že jednoducho chcem a pomáha mi pritom práve tá motivácia.
Kubo:             Asi ten pocit, keď cvaknem zlaňák a potom si užívať, keď ideš dole a hovorím si : „jo, super tak to predsa len vyšlo“. Ale hlavne ma to baví. Zistil som, že ma moc nebaví chodiť a liezt „ľahké“ cesty na kvantum, kde človek nemusí zabrať len sa tak prechádza.. to ma nemotivuje. Skôr mám rád, keď musím ísť na max poprípade vynechať istenie, čo može znamenať častokrát prelez.. tazkže preto sa snažím liezť čo najťažsie cesty.
Paľo:             To že sú, že existujú...
Kikuš:            Od začátku to mám tak nastavený, že by se měl člověk pořád trochu zlepšovat. Takže chci být každej rok trochu silnější, vylézt těžší cestu, nemusí to být jen číselně, ale třeba nějakou, co mi nesedí. A chci jich vylézt co nejvíc, takže čím dřív skončím s jednou, tím víc mám času na hamounění dalších. Při přelezu se mi mockrát stalo, že už jsem skoro padala a v hlavě mi problesklo sakra zaber trochu, ať už to nemusíš nikdy lézt, stejně se tu nebudeš cítit líp. Ale někdy to nefunguje, zvlášť letos…
3.      Stalo sa Ti už niekedy, že si stratil/a motiváciu do lezenia? V prípade, že áno, čo Ti pomáha ju znovu získať?
Kikuš:            Spíš ne. Je fakt, že jsou dny, kdy v první cestě zjistím, že mi to nejde, jsou naprd podmínky, nebo tak něco, a už se mi moc lézt nechce. Ale bývá to jednodenní záležitost. Hned cestou ze skal, jsem na sebe naštvaná, že jsem promrhala den, a už se nemůžu dočkat dalšího lezení. Možná letos trochu častěji, kdy, hlavně kvůli práci, trávím nejvíc času na stěně než kdy dřív a na skalách to ne ne zúročit. Ale fakt jsou celej rok špatný podmínky… Očekávám tedy dlouhej podzim, a ne že nebude!
A často si představuju Adama, kterej motivací prostě přetýká, leze v mokře, v zimě (v teple někdy ne), hnusný cesty, cokoli… , tak se mu ji snažím kousek ukrást.
Paľo: Jasné, a to najmä pri výpadkoch spôsobených či už zraneniami, nedostatkom času, alebo inými dôvodmi, sa často stráca aj chuť do lezenia. Čím je pauza dlhšia, tým je návrat horší. A ako ju získať späť? Hlavne liezť, a liezť, aj keď sa ti nechce, prídu aj úspechy, aj motivácia.
Lenka:            Samozrejme, človek nie je robot. Myslim, že každý dojde do obdobia, keď ho motivacia opusti, či už kvôli horšej forme, vypätosti v práci, rôznym okolnostiam, ktoré ho brzdia v dosahovani očakávaných vysledkov, motiváciaupadá. A vy bojujete.
Ľudia, ktorých mám rada, oddych, to všetko mi pomáha opät nabrať silu a motiváciu.
Kubo:             Fúúú. Tak to sa mi asi nestalo že by som úplne stratil motiváciu.. samozrejme ako každý mám lepšie a horšie obdobia, keď sa mi chce trénovať mega veľa a tvrdo a potom zasa, keď som lenivý ako voš a len tak si chodím zaliezť, potom pár zhybov, brucho a idem dom. Ale ono sa to zasa zlomí a motivácia príde.
Duško:           Nejaké výkyvy v motivácii zažívam pravidelne, ale nejakú výraznú stratu si nepamätám, inak by som s najväčšou pravdepodobnosťou už neliezol. V prípade poklesu motivácie na lezenie je pre mňa najlepšie robiť činnosti, ktoré ma v danej chvíli motivujú viac, skrátka oddýchnuť si od lezenia.
Martin:          Nie nikdy. Takže ani neviem odpovedať:)
Caption of the figure above.
Foto: David Rakušan
4.      Máš nejaký „recept“ na prelezy ťažkých ciest na mentálnej úrovni (napr. vizualizácia, meditácia, ...), o ktorý sa môžeš s nami podeliť?
Paľo:             Vizualizácia sa mi celkom osvedčila. Zavrieš oči a premietaš si v hlave tempá. Sem tam ťa napadne nejaké vylepšenie, zľahčenie, potom na skale zistíš, že je to somarina, ale na nič lepšie som zatiaľ neprišiel.
Kikuš:            Odtrénovat a pak mít pocit, že mám natrénováno?:-) Kreslím si kroky na papír a připínám na kampus, obouvám si prvně levou lezečku, večer si cestu představuju a dobrý tření mojí psychice taky pomáhá.… Taky si k cestě, co zkouším, vybírám nějakou údernou písničku, pak si ji v autě pustím a představuju si, jak tu cestu rozsekám. Většinou to nefunguje… Potom je ale fajn, když ji slyším za nějakou dobu v rádiu a okamžitě se mi vybaví ta cesta.
Při samotným pokusu je nejlepší dostat se do módu, kdy o sobě vůbec nevím, nepřemýšlím, tělo pracuje úplně automaticky a leze samo, hlava se probudí až nahoře, až je po všem. Ale to se povede párkrát za rok, jak tenhle stav navodit cíleně (zatím) netuším.
Takovýto extrémní až přemotivování se, funění, vrčení a jiné nastřelování před pokusem, mi nepomáhá (snad někdy na bouldery). To je pak člověk moc zaťatej, ztuhlej a dělá chyby.  
Takže zazpívat, rozdýchat, ujistit se, že na to mám a pak už nemyslet.
Duško:           Vizualizácia je samozrejmosťou, ak sa venujem nejakému projektu v mysli ho preliezam a rozmýšľam nad ním neustále, často krát prídem pri tom na spôsob, ktorým si niektoré kroky uľahčím. Meditácie a ani nejaký špeciálny rituál nepoužívam. Dôležité je byť trpezlivý a tešiť sa z každého zlepšenia v svojej ceste.
Lenka:           Ak by som ho mala, myslím, že by som liezla lepšie. Nie, nemám a stále sa snažím nájsť ten recept.
Martin:          Čo vnímam na sebe a v čom som pri mojich ťažkých prelezoch robil v minulosti a niekedy i teraz chyby, je premotivovanosť. Proste chcieť niečo vyliezť straaašne a hneď. Určite je lepšie najsť si vnutorný kľud. Myslieť na to, čo som vyliezol už predtým a že nie RP,ale samotná radosť z pohybu je pre mňa v danej chvíli najdôležitejšie. A ešte štýl. Ak sa snažím sústrediť na to, že mám liezť pekne-efektivne a plynule,obyčajne je to na najlepšia cesta k prekročeniu vlastných hraníc.
Kubo:              V podstate žiadny recept nemám. Len sa sústredím na prelez pár krát sa pod cestou nadýchnem, a keď cítim, že je ta správna chvíľa, tak nastúpim a potom len sústredenosť na každý krok. Je pravda, že keď mám niečo na spadnutie, tak nad tým veľa rozmýšľam. Často aj večer v posteli, keď zaspávam, pri jedle, po ceste do skál. Uvažujem, čo by som mohol zlepšiť, ako lepšie postaviť nohu, nabrať chyt, kde sklepať. Proste zefektívniť lezenie natoľko, aby som to preliezol.
5.      Čo Ti v poslednom čase urobilo pri lezení najväčšiu radosť
Caption of the figure above.
?
Kubo:              Čo? Ochladenie jednoznačne J. Ale nie. Radosť mi robí, keď môžem byť pod skalami s kamošmi. Teraz som dlhšie neliezol, a tak som sa tešil na stenu. Proste lezenie ako také mi robí radosť. A nejaký super naj zážitok resp. moment ktorý mi urobil radosť som nemal už docela dlho. Vieš taký ten čo naň ešte dlho myslíš ako vylezenie nejakej ťažkej cesty, alebo dobre zalezený pretek. Už dlho to nebolo.. ale snád dojde čoskoro.
Duško:           Najväčšiu radosť mi v poslednom čase urobil objav ďalších lezeckých možností v mojej obľúbenej domácej oblasti a dlhodobo mi robí radosť to, že sa na skalách stretávam s perfektnými ľuďmi .
Martin:          Keď som si konečne zaliezol s bratom vo Vysokých Tatrách a mal z toho pekný zážitok a radosť. Je skvelý parťák do hôr!:)
Kikuš:            Když byli teď o víkendu v krase konečně alespoň průměrné podmínkyJ.
Lenka:           Nič špeciálne. Samozrejme, keď niečo vyleziem ma poteší, to bez debaty. Samotní spolulezci, s ktorými pôsobím, keď je pohoda . Rôzne zábavné chvíle pod skalami. To všetko mi robí radosť.
Paľo:             Každý príjemne strávený víkend na skalách mi urobí radosť (a že ich tohto roku nebolo veľa...), a keď sa podarí aj niečo pekné vyliezť...   

Ďakujem všetkým za rozhovor.

Zuzka L.

PS: "Najdôležitejšie je nájsť, respektíve nestratiť, cieľ. Cesta k nemu sa potom vždycky nájde."  F. Šilhán

Komentáre (5)

Motivácia

18.08.2013 12:03:21
Anonym - adamus

Kikuš v 4.-tej odpovedi - 150bodov zo 100. Presne toto je ono. Diky za clanok.

Motivácia

19.08.2013 12:57:31

Dusanova odpoved na otazku ,,co ta dokaze motivovat k prelezm tazkych ciest?,, je mysticky uzasna az mam zimomriavky po tele ;)

Motivácia

17.08.2013 14:53:37
Anonym - karabaster

Super nápad urobiť takýto multi-rozhovor na túto tému. Dík :)

Motivácia

17.08.2013 18:44:54
Anonym - Miško

Super rozhovor so super ľudmi. :-)

Motivácia

21.08.2013 16:52:10
Anonym - Helmut

To hej ale aj Kubova na tu istu otazku (ked si to predstavite v reale ...)

Nový komentár

Ochrana proti spamu
pät +osem = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...