Jeden dobrý deň v Galérii Ganku - Centrálny ľad

  • Všetko sa to začalo fotkou na webe od Janka Kořínka, fotkou vytečeného ľadu v strede steny Galérie Ganku. Jeden telefonát s Mišom a bolo rozhodnuté, ideme do toho. Neskôr sa na povrch začali vyplavovať otázky, či je to vôbec reálne, či to nie je len tenká nebezpečná glazúrka s visiacimi ciagľami, ktoré sa s nami pri prvom seknutí budú porúčať do doliny...

Pred Vianocami sme si to išli omrknúť zblízka a cestou na chatku do Bielovodskej zisťujeme, že Maťo Krasňanský s Dodom Kopoldom idú do Centrálneho ľadu. My sme si dali Puškášov pilier, bohužiaľ bez poslednej dĺžky, keďže sme nastupovali dosť neskoro a zastihla nás tma. Dodo s Martinom nastupovali rovnako neskoro ako my, dali tri dĺžky a kvôli a tme zlanili taktiež. Otázka, či je to lezitelné bola zodpovedaná, aj keď len na polovicu...

Caption of the figure above.

Na povianočnom tripe za drytoolingom s Ričimu Nyékimu padla reč aj o Centrálnom ľade, slovo dalo slovo a zrazu sme nato traja.
Mišo ešte pre istotu zisťuje od Doda či je ich načatá línia voľná. Odpoveď je kladná, môžeme do toho s kľudným svedomím naliezť. Super, naše dobrodružstvo sa môže začať.
Caption of the figure above.
Takže sa v trojke ráno o pol šiestej ocitáme pod nástupom do tohto skvostu. Prvé tri dĺžky nás púšťajú relatívne rýchlo. Každý si dávame po jednej. Mišo prvú, ja druhú, Riči tretiu. Čaká nás prvý visiaci ciageľ, ktorý Miša odrádza a tak nastupuje naše tajné eso menom Riči. Uf, prelieza to. Super, zapína štand a kričí, že budeme žiť. Paráda.    
Čaká nás miesto, o ktorom sme si dole mysleli, že sa bez nitov nebude dať preliezť, no je tu na pohľad pekný kútik, ktorý Miša krásne púšťa hore do ľadu.
Caption of the figure above.
Caption of the figure above.
Čaká nás posledná mixová dĺžka. Vychádza na mňa, no môj pokazený morál z výjazdu na Gríč ma do toho nepúšta. Bohužial moja psychika ešte nieje uplne zahojená, v ceste Zlatý klúčik som osem metrov nad istením urval všetko možné aj nemožne a skoro som tam hodil slušnú tlamu. A tak sa toho ujme Riči, ktorý si delikátny kútik vychutnáva. Ja nakoniec ľutujem, že som do toho nešiel, vyzeralo to horšie ako to v skutočnosti bolo.
Caption of the figure above.
Je to za nami, už „len" zlaňáky dolu, výšľap do Váhy, ktorá sa pred týždňom celá vysypala a so šťastím nezobrala aj našich Rakúskych priateľov, ktorí tadiaľ schádzali z Vysokej. Po tomto vyšliape sa ocitáme na chate. Oslava života sa môže začať. Prvé pivo, tretia borovička, ... a ranné prebudenie je tu. Jou máme to doma! Ráno kreslíme topo a fičíme do doliny.
Caption of the figure above.
Autom sa presúvame na Lysú Poľanu, k nášmu výbornému kamarátovi Jožkovi Triščovi, ktorý nám odporučil stráviť Silvestra v poľskom Las Vegas a tak vyrážame. Za dvadsať minút sme v centre diania, v Zakopanom. Celú noc pretancujeme na diske.
Po piatich hodinách spánku rozmýšľame čo z načatým dňom, kukáme do sprievodcu a vyberáme si novú drytoolovú cestu od Poliakov Triatlon na Vzdušný laď. Aj napriek tomu, že ľadu je tam hádam menej ako v lete :) naliezame a línia nás na naše prekvapenie púšťa. Tri kratšie dĺžky super lezenia v rozbitej skale, odporúčam počkať kým zatečie ľadom... Ja si vychutnávam prvú a poslednú dĺžku, Riči strednú.
Caption of the figure above.
Pekných pár dní strávených v lone prírody, hôr a rušného mesta s výbornými kamošmi je za nami. Cestou domov, na západ máme ešte jednu zástavku a to v Považskej Bystrici. Boli sme sa rozlúčiť a zaspomínať na výborného horolezca Dina Kuráňa, ktorému náš výstup v Galérii Ganku venujeme.
 
Číselné zhrnutie:
Centrálny ľad - M7+, WI6+, 280m, 9h, prvovýstup - OS, Riči Nyéki, Mišo Sabovčík, Adam Kadlečík 30.12.2012 (v ceste zanechané štandy a v kľúčovej dĺžke dve skoby)
(venované pamiatke Dina Kuráňa)
ľadová línia takmer v celej dĺžke kopíruje cestu Centrálny kút a Studničkovú cestu. Dva skalné úseky sú nové, ešte predtým nelezené narovnania.
 
Triatlon, Vzdušný ľad, s ladom M7+, lezené bez ľadu za M8-/8, OS, Riči Nyéki, Adam Kadlečík
 
 
Napísal: Adam Kadlečík, Hlohovec

Komentáre (5)

Jeden dobrý deň v Galérii Ganku - Centrálny ľad

04.01.2013 17:46:54
Anonym - zvk

mega paradicka, na tatry az sen, gratulujem k prelezu...je sa na co tesit

Jeden dobrý deň v Galérii Ganku - Centrálny ľad

04.01.2013 19:39:33
Anonym - vilo

To teda!!!

Jeden dobrý deň v Galérii Ganku - Centrálny ľad

05.01.2013 01:06:56
Anonym - smil1

Chlapci, gratulujem, nadarmo sa nehovorí, že šťastie praje pripraveným. Vystihli ste podmienky, na ktoré budú iní čakať možno roky!

Jeden dobrý deň v Galérii Ganku - Centrálny ľad

05.01.2013 20:36:04
Anonym - mato.sko

Paradny vykon!

Jeden dobrý deň v Galérii Ganku - Centrálny ľad

05.01.2013 20:45:59
Anonym - steve

tak to sa perfektne vyladnila línia v galerke.gratulujem, paradny report foto,pozor na ľahké dlžky(vtedy to môže prísť)držím palce k dalším superprelezom.

Nový komentár

Ochrana proti spamu
devät +šest = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...