Magnet Chamonix

  • Prišiel som sa opäť pokochať po tých nadherných stenách, ktoré akoby nemali konca a tvária sa akoby nás mali chrániť pred niečim zlým na druhej strane. Prišiel som však opäť skúsiť vyliezť na niektorú z tých pomyselných hradieb a pozrieť sa, čo je na druhej strane.
Sme tu opäť... Je to ako magnet, ktorému sa nedá odolať. Stačí si pozrieť pár fotiek z tohoto magického pohoria a v každom z nás opäť raz zažiari srdiečko. Ani nevieme ako a už nastavujeme v aute na GPS smer Francúzsko.

Caption of the figure above.
Magické údolia Chamonix

Človek, keď príde do tohoto pre nás veľkého pohoria sa nemôže vynadívať. Prekvapene čumím s otvorenou sánkou snáď vždy keď sa vrátim aj keď viem, čo ma čaká a aké veľké prevýšenia ma delia od štítov a údolí okolo nich. 
Opäť ten istý scenár: vyviesť sa lanovkou, dostať sa pod stenu, vyliezť a šup späť medzi ľudí do tepla. Aspoň takto to má fungovať, keď všetko klape a darí sa... Sú to veľké hory a my už vieme, že nie vždy ide všetko tak ako si to naplánujeme... Preto aj od tejto návštevy nečakám nič... Prišiel som sa opäť pokochať po tých nadherných stenách, ktoré akoby nemali konca a tvária sa akoby nás mali chrániť pred niečim zlým na druhej strane. Prišiel som však opäť skúsiť vyliezť na niektorú z tých pomyselných hradieb a pozrieť sa, čo je na druhej strane. Aj keď z máp viem, že tam na druhej strane sú ďalšie kopce a za tými ďalšie... Ale ten pocit, že som na nejakom vysokom mieste a môžem sa pozrieť do všetkých strán je neopísateľný.

Caption of the figure above.
Horský masív Mt. Blancu (zdroj:sipeachey.com)

Šlapeme na lyžiach po ľadovci a ani si neuvedomujeme ako sú tie steny ďaľeko. Sú vysoké, mnohé majú vyše kilometra a tak sa zdajú, že sú blízko. Ten slabý odhad, ktorý máme z Tatier vžitý nám  nejak nefunguje a keď konečne prichádzame pod tie steny uvedomíme si ako čas v týchto rozľahlých terénoch rýchlo uteká. Zrazu nás pohlcuje tieň, ktorý vrhajú kopce a teplo ktoré nás sprevádzalo po celý čas na ľadovci tu nemá žiadnu silu. Vždy keď prejdem cez tú pomyselnú čiaru medzi tieňom a slnkom si uvedomím, že príroda sa proste nedá riadiť... Naopak, príroda je tá, ktorá nás riadi a my sa vždy musíme prispôsobiť ak chceme niečo dokázať a vyliezť.

Caption of the figure above.
Severná stena Gr. Jorasses

Zbožňujem ten pocit po vylezení nejakého kopca... Či už lahšou alebo ťažšou cestou, ale je to pocit dobre vykonanej práce, pocit unavených nôh a rúk a pocit, že tam niekde dole na mňa niekto čaká a môžem sa s ním podeliť o svoje pocity a zážitky... Je jasné, že čím človek viac trpí tým si viac pamätá momenty a dlho mu ostávajú vryté do pamäti... Preto pocit po vylezení nejakej náročnejšej cesty je intenzívnejší.

Caption of the figure above.
Pod Petit Dru a v pozadí Mt.Blanc

Horolezec vylezie vo svojom živote mnoho ciest, no naviac si pamatá na tie, v ktorých sa najviac priblíži k svojmu limitu. Nikto z nás však nevie presne, kde má svoj limit. Každý sa chce k nemu, čo najviac priblížiť ale nikto ho skutočne nechce zažiť, pretože limit je čiara, ktorá predeluje príjemný zážitok od nepríjemného.

Caption of the figure above.

Severná stena Petit Dru

Ťažké nohy, ruky a boľavý chrbát od batoha mi pri zostupe akosi nevadia. Každý má nejakého autopilota, ktorý človeka dokaže priniesť späť... Pri tomto auto móde je moja myseľ totálne odpojená od tela a lieta niekde 3m nad unaveným telom. Sú to momenty, kedy si dookala priemetam čerstvé zážitky a ukladám si ich do šuflíkov na chvíle keď sa s nimi budem môcť podeliť s ľudmi, ktorých mám rád. Rozmýšlam taktiež nad minulosťou, prítomnosťou a budúcnosťou. Triedim si myšlienky a medzi ludí sa vraciam fyzicky unavený ale duševne opäť obohatený...

Caption of the figure above.
Ďuri v kľúčovej dĺžke Nominee crack

Caption of the figure above.
Adi v ľadových dĺžkach

Čo sme zažili?
Výstup nádhernou cestou v severmej stene Petit Dru, Nord Couloir, M8 OS.
Cestu sme kôli nárazovému vetru z hrebeňa ukončili pred dvoma ľahkými ľadovými dĺžkami pod hrebenom.
Kľučové dľžky ťahal Ďuri Švingál.

Komentáre (16)

Magnet Chamonix

02.04.2012 21:38:57

Super citanie aj fotecky, parada chalani ;)

Magnet Chamonix

02.04.2012 22:30:42
- steve

prva partia skončila 3dl (relativne lahkych) pod vrcholom druha partia (vy) 2dl pod hrebenom do sedla Bréche medzi grand dru a petit dru..hadam to dalšia partia urobi aj s tymi lahkymi dlžkami až hore.v roku 1982 presnejšie 3.-5.februara liezli vtedajši slovensky borci laco kyrc a lubo fabry alias gazda.liezli tuto cestu 3dni.vymastili ste 800m tažkeho mix lezenia kvalitnym vykonom tak ako riči a duško myslivec. ale škoda že nie s vrcholom.steve

Magnet Chamonix

03.04.2012 09:01:37
-

no asi vymekli, škoda že cesty končia na vrchole

Re: Magnet Chamonix

03.04.2012 09:53:17

Hlavne ze tebe nemäkne, aj ked mozog asi ano.

Re: Re: Magnet Chamonix

03.04.2012 10:00:01
Reakcia - adi

nechapem co sa tu urazate...

Re: Magnet Chamonix

03.04.2012 17:33:41
Reakcia - Baca

"People usually treat climbing as a goal oriented sport instead of an experience oriented sport. However, the lessons and spirit of climbing come from the act of climbing, and their value does not depend on reaching a summit." Mark Twight, Extreme Alpinism

Re: Re: Magnet Chamonix

03.04.2012 20:00:25
Reakcia - Mano

Dobry koment , Baca.

Magnet Chamonix

03.04.2012 10:24:54
-

paradny vykon

Magnet Chamonix

03.04.2012 11:03:38
- dusanm

Srdečná gratulácia mládenci!

Magnet Chamonix

03.04.2012 13:45:36
- Berno

veľmi dobrý článok, veľmi slušný výkon, gratulácia.

Magnet Chamonix

03.04.2012 14:37:17
- vilo

Naozaj pekné čítanie a super výkon! Nádhera!

Magnet Chamonix

03.04.2012 17:12:17
- Baca

Adi, Duri, tesim se s vama z krasne prozite cesty!<br />\r\nJen mi sakra reknete, co chlapi pijete, ty vase clanky jsou takove posmutnele. Jo, opica je svina, musim vam dat kostnout letosni vzorek.

Re: Magnet Chamonix

03.04.2012 20:33:20
Reakcia - adi

no asi malo pijeme :-)

Re: Magnet Chamonix

03.04.2012 20:58:27
Reakcia - Mano

Kedy bude ochutnavka?

Magnet Chamonix

03.04.2012 20:02:03
- Mano

Gratulujem este raz, a co Milos a Tono?

Magnet Chamonix

04.04.2012 18:21:24
- baca

Kluci americti smahli direct:<br />\r\nhttp://www.alpineexposures.com/blogs/chamonix-conditions/5916109-dru-north-couloir-direct

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!