Bližšie k splneniu našich snov

  • Dňa 4. júla 2011 Medzinárodný olympijský výkonný výbor zverejnil užší výber športov, ktoré by sa potenciálne mohli zaradiť na Olympijské hry 2020. Toto oznámenie bolo zverejnené na 123.zasadnutí MOV v juhoafrickom Durbane. A športové lezenie je medzi nimi.
Medzi možnými športami sa nachádzajú : baseball, karete, kolieskové športy, softball, športové lezenie, squash, wakeboarding a wushu, z ktorých jeden by mal byť pridaný medzi športy na olympiáde 2020.
 
Baseball a softbal boli po roku 2008 vynechané zo zoznamu adeptov, zatiaľ čo karate, kolieskové športy a squash nie sú na zozname žiadnymi nováčikmi. Iba športové lezenie, wushu a wakeboarding sa na zozname objavili po prvýkrát.
 
Prezident IFSC Marco Maria Scolaris uvítal rozhodnutie MOV ako krok vpred vo vývoji tohto športu. Víziou IFSC bolo vždy úsilie presadiť športové lezenie ako olympijský šport.
 
Dotazníky poslané na konci apríla 2011 boli hodnotené na základe profilov športovcov podľa pohlavia, počtu, demografického šírenia, zapájania sa a príspevkov na mládež, opatrení prijatých na boj proti dopingu a udržateľnosti športu.
 
Od roku 2007, kedy vznikla IFSC, zaznamenalo športové lezenie obrovský vývoj, zvýšenie počtu národných federácií, zvýšenie počtu licencovaných klubov a predovšetkým nárast počtu registrovaných lezcov na všetkých piatich kontinentoch. IFSC sa hneď od začiatku tiež zaviazala k najprísnejšiemu dodržiavaniu antidopingového kódexu a venovala veľké úsilie na zabezpečenie rovnosti žien a mužov na všetkých úrovniach.
 
Konečné rozhodnutie o zaradení jedného športu na olympiáde 2020 bude prijaté na 125. zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru v Buenos Aires v roku 2013.

Zdroj: IFSC Newsletter

 

Caption of the figure above.

 

Komentáre (7)

Bližšie k splneniu našich snov

07.07.2011 06:59:55
- ja

to už bude Adam starý páprda a už nebude vedieť nič vyliezť...

Re: Bližšie k splneniu našich snov

07.07.2011 08:49:43

silno pochybujem ze to robia kvoli adamkovi

Bližšie k splneniu našich snov

07.07.2011 16:48:20
- brano

No moj sen to teda ani zdaleka nie je. Nastastie je to dost daleko.

Bližšie k splneniu našich snov

15.07.2011 20:48:41
- sykoraa

moj sen to je.a termin je akurat

Bližšie k splneniu našich snov

21.07.2011 12:00:58
- Jakub

Ak by náhodou vybrali športové lezenie, tak by sa to týkalo všetkých disciplín - boulderingu, obtiažnosti, rýchlosti, alebo len jednej z nich? A čo závodné lezenie v ľade s drytoolingom?

Re: Bližšie k splneniu našich snov

21.07.2011 14:43:09

Len jednej, a to bud lezenie na rychlost, alebo nejaky hybrid typu duel. Udajne aby to bolo "divacky zaujimavejsie". Vraj divaci potrebuju bud priame suboje vidiet alebo zlepsovanie svetovych rekordov. Cize tak ci onak, nic s lezenim to mat nebude.

Re: Re: Bližšie k splneniu našich snov

21.07.2011 19:50:56

No, tak to už je lepšia rýchlosť, než ten duel. Duel by bol oproti rýchlosti pomalý a nešli by robiť v ňom rekordy. S lezením to až tak moc nemá, ale keby sa rýchlosť dostala na olympiádu, tak som presvedčený, že záujem z radov lezcov-nelezcov určite pribudne. Ale aj tá rýchlosť na olympiáde by bola lepšia, než nič. Bolo by viac peňazí pre SHZ. Čína a Rusko by určite vybrali rýchlosť. Posledné roky steny na rýchlosť vo svete dosť pribúdajú a dokonca aj Francúzi, ktorí rýchlosť pred časom dosť bojkotovali, už ju trénujú.

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!