10. ročník Rajecko-Teplického triatlonu Alebo Keď si mokrý, tlieskaj rukami!

  • Po krásnom slnečnom májovom pracovnom týždni nastala sobota 28. mája 2011 – čas na 10. ročník Rajecko-Teplického triatlonu, ochladenie, dážď, silný vietor a padajúce tanky.  

Už počas týždňa rosničky na čele s Iľkom hlásili na piatok a sobotu zhoršené počasie. No napriek tomu sme všetci dúfali, že ako vo väčšine prípadov profesionálnej predpovede meteorológom, sa aj tentokrát „malilinko“ .... pomýlia.

Zákon schválnosti nepustil a dlho plánované preteky boli ohrozené. Pre tých, ktorí nevedia, Rajecko-Teplický triatlon je pretek netradičný. Pretekári si merajú navzájom svoje sily v cyklistike, lezení na skalách a v dvoch až troch zastávkach v miestnych pohostinstvách. Samozrejme, že najviac ovplyvniteľnou časťou preteku počasím je práve lezenie. Aj keby v sobotu nezapršalo, vďaka studenému vetru a prudkému ochladeniu by sa cesty na skale neusušil. Bolo dopredu jasné, že táto časť preteku sa minimálne vypustí v prípade, že by sa nevypustil celý pretek, čomu sobotňajšie ráno prudko nasvedčovalo.

V soboru ráno sme si mnohí mysleli, že preteky nebudú. Predsa, ktorý blázon by išiel minimálne na bicykel v takom škaredom počasí. Ku podivu sa ich dohromady nazbieralo tridsaťdva a z toho päť žien! Dlho aj samotní pretekári váhali, či nasadnúť na bicykel alebo nie, hlavne kvôli tomu, že sa opäť mierne rozpršalo. Zvažovalo sa, či sa pôjde pôvodná trasa z väčšej časti po blate lesom, alebo po hlavnej ceste, na ktorej sú pretekári ohrození hustou premávkou. Preto sa preteky odštartovali s vyše hodinovým oneskorením. Zvolila sa pôvodná tradičná trasa - lesom.

Počasie sa spočiatku relatívne držalo na uzde, pokiaľ ako relatívne dobré považujeme za občasné mrholenie. No to trvalo dovtedy, kým neprišli po dvoch hodinách prví zablatení pretekári. Spustil sa prudký dážď a zvyšných cca dvadsaťtri pretekárov nielenže boli od blata až za ušami, ale aj zmoknutí do nitky (poznámka autora: ani jedno z posledných metafor nebolo myslené metaforicky). Napriek tomu všetci prišli do cieľa vysmiati a šťastní, že žijú a že sa môžu konečne poriadne občerstviť v pristavenom bufete pod záštitou „Strýca“ z Paraalpin klubu. Zohriali sa výborným kotlíkovým gulášom z kuchyne Jozefa Urbanca a takto napojení sme sa mohli pripraviť na tradičnú afterpárty.

Počas pretekov sme zvažovali, ako nahradiť lezeckú časť pre tých, ktorí by ju radi absolvovali aj napriek tomu, že pršalo. No počasie sa miestami udobrilo a preto umelá lezecká stena, ktorá bola v cieli pristavená, nebola až tak premočená, aby sa nedala liezť. Fredy, miestny tvorca šialených nápadov, vymyslel dve leziteľné cesty, ktoré pretekári absolvovali na rýchlosť . Tým sa aspoň z časti zachovala tradícia Rajecko-Teplického triatlonu.

Počas toho, ako niektorí pretekári liezli, sa pomaly rozbiehala už spomínaná afterpárty. Na tele i duši nás zohriali hudobné zoskupenia ako Disident, Kerplung a Nasibir. Môžem si dovoliť povedať za všetkých účastníkov podujatia, že najväčší úspech mala kapela All Stars Band, ktorá sa dala dohromady pre príležitosť preteku. Chlapci z Rajeckých Teplíc a okolia roztancovali svojim parádnym playlistom každého, kto ešte vládal aj po 22:oo tancovať. Nechýbal Richard Muller, Le payaco, Vidiek, Buty a ani Robbie Williams.

Napriek tomu, že nám počasie neprialo a mnohé z organizačných vecí sa riešili na poslednú chvíľu, sa preteky vydarili. Ľudia sa zabavili a všetci sa, aj napriek zatiaľ skeptickému prístupu organizátorov, tešíme na ďalší ročník.

Za finančnú podporu a ceny ďakujeme sponzorom a každému, kto priložil ruku k dielu:

Mesto Rajecké Teplice, Alpha sport Mammut, Author, Syn Care, Northland Slovakia, Penzión Frank, AT Žilina, Bonano Caffé, Alpestris s.r.o., Prangl s.r.o., Zamkovského chata, K2 – lezecká stena a kaviareň, Illusion s.r.o., Mairon, RD reklama, Uni-Jas a ďalší.

Výsledky:

Kategória muži – cyklistika:

1

Lukáš Plátek

2

Michal Hazucha

3

Michal Chodelka

4

Rafael Medel

5

Ivan Hazucha

6

Jozef Čelko

7

Ďuro Repáň

8

Rado Súčik

9

Jozef Moravčík

10

Vlado Grupáč

11

Robo Oslanec

12

Marek Brodňan

13

Valient Ján

14

Michal Brodňan

15

Rastislav Slyško

16

Robo Frank

17

Ladislav Ťažký

 

Kategória muži – cyklistika a lezenie

1

Michal Kianička

2

Emil Fraštia

3

Milo Marcel

4

Maťo Rebroš

5

Michal Sabovčík

6

Miro Kresánek

7

Miloš Gazdarica

8

Ivan Štachura

 

Kategória ženy

1

Lubica Lenartova

2

Stanka Ďuráčiková

3

Monika Grupáčová

4

Katka Kubová

5

Zuzana Vavreková

 

Komentáre (1)

10. ročník Rajecko-Teplického triatlonu Alebo Keď si mokrý, tlieskaj rukami!

08.06.2011 18:55:27
- matus

Miso Sabovcik, perfektne! len tak dalej! myslim to vazne drz sa chalan

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!