Nedeľné bralie

  • Nedostupný
    Klasicky pred víkendom píšem Dedovi: "Nazdar. Tak čo na víkend? Vybehneme niekam?" Opäť po menších debatách a možnostiach sa dohoduje na Bralí. Moc sa mi tam nechce ale aspoň budem na skalách s chalanmi a možno budem mať po výjazde dovôd sa tam nevracať. Mal som tam rozlezený Totem-jedinú líniu ktorá ma tam ťahala. V nedeľu ráno stojí pred domov auto s dvomi Mišami. Už len naskočiť a môže sa vyrážať.

Cesta bola rýchla. Pri kameňolome vyskakujem za jazdy z auta aby som mohol otvoriť závoru. "Ešte je  trochu chladno ale bude to pekný deň" hovorím si sám pre seba. O pár minút na to sa už zakecávame s chlapmi pod prevismi. Dávam si na rozlez K2-ku a následne istím Deda v niakých dvoch cestách. V tom zažívame dosť veselý šok, keď prichádzajú dvaja starý chlapi a jeden mlaďoch v dosť náruživom stave. Aspoň máme o zábavu postarané. Nezostávajú však dlho, idú hore na kopec. A my s chalanmi sa presúvame na horné skaly.

Totem tam stále stojí. Tak sa teda naväzujem, obúvam rozpadnuté lezkym, z ktorých mi div palec netrčí  a idem na to. Doliezam k tretiemu borháku a tým pádom ku klúčovým krokom. Preklepem v madlách, načahujem sa do dier nadomnou a nič. Niekoľko krát skúšam a stále nič. "Je to akési ťažké. Buď to nebude 9- alebo som slabý," oznamujem chalanom dole. Potom si však všímam malej lišty naľavo od diery a špáry. Cez tu to zrejme pôjde. Skúšam raz, zle. Skúšam druhý, hádam pôjde. Na tretí pokus cez lišty to konečne púšťa, trocha zabojujem, vydýcham a cvakám prase. Už len zabojovť a vyliezť to. Dedo medzi tým neúspešne nalieza do niakej šestky ale po pár odsedoch to pre tento pokus vzdáva. Následne naliezam opäť do Totemu a o chvíľu som hore. Super pocit. Najťahšia cesta oblasti vylezená. Tuším som tu posledný krát :) Dedo po rozhodovaní kašle na 6 a ide sa dať aspoň 5 vedľa. Dokonca aj druhý Mišo, ktorý "len" fotil a dávno neliezol sa odhodláva na druhom konci a obaja úspešne. Som rád, že aj ich dačo púšťa. Zatiaľ čo chalani lezú ich trocha fotím a potom si prezerám Evolution. Vyzerá to byť pekná on-sightovacia linka s bouldrom na začiatku. Dedo ma ide opäť ochotne istiť a pre fotografa som záhadne opäť vhodným objektom. Naliezam a začína boj. Jeden chyt, druhý, tretí, štvrtý... Octitám sa pri druhom istení. Ťažko sa cvaká a preto sa rozhodujem, že je najlepsí čas nepadať. Chyt sa mi statočne zarezáva do ruky, ale načahujem sa, chytám dobrý chyt a mám to. Už len to nepobabrať. V hornom previšteku, hneď vedľa zlaňáku, mi ešte šmykla noha. Trocha mi vyhodí, ale držím to a Mišo sa raduje z perfektnej fotky :)

Tuším mi to dnes sype tak si ešte pôjdem dať na záver dáku osmu. Dedovi sa dnes jaksi nedarí. Asi neni zvyknutý na previsy. No čo už veď dole si hádam ešte dačo vyleze. Schádzame na dolné skaly a hľadám podľa nákresu osmičky. Trošku mám chaos sa v tom vyznať ale naliezam do cesty s tým, že ak to nebude za 8 tak si to aspoň užijem. Hore však chytám oblé šmyklavé  chyty a zsiťujem, že to asi bude to, čo som chcel. Ku koncu prelezy prichádzajú dve miestne lezkyne a utvrdzujú ma v tom. Fakt krásny deň. Nakoniec ešte idem odistiť Deda na slniečko do Žltej ponorky. Medzitým druhý Mišo nachádza kúsok odtiaľ sa skale nápis "Grc 9-" a šipku doprava. Nevyzerá to až tak zle. Dedo lezie a ja sa pohrávam s myšlienkou skúsiť to. Veď za pokus nedám nič. A tak potom čo prestávam istiť naliezam aj do tohto traversového bouldru. Dedo ma chytá a ja bojujem. Po nástupe nasleduje veľký boj asi v 4-6 krokoch. Moc to nedrží a snažim sa to nepustiť a zrazu som už v dobrom. Neviem či je to 9-, ale následne to porovnávam s Totemom, ktorý je okrem bouldra tak za 8- a vychádzaju mi tie bouldre obtiažnostne rovnako. Nejde o čísla ale v jeden den takéto cesty dať je fakt veľké potešenie. Už aby sa šlo opäť na skaly :)

(Fotky od Miša už onedlho)

Aďo.

Komentáre (0)

Nikto zatiaľ nepridal komentár. Buď prvý!
Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!