USA

  • To budú dlhé prázdniny. Chce to niečo väčšie... Poďme do USA!

Až také jednoduché to síce nebolo, ale nakoniec sa nám podarilo splniť si cestovateľský sen a prejsť národné parky v západných USA. Pristáli sme v San Franciscu, rodnom meste Hippies. Štyri dni, ktoré sme tam strávili, nám nestačili, lebo je to mesto s úžasnou atmosférou a je tam čo robiť. Všetci ľudia tu behajú, plávu v mori, bikujú, dokonca aj lezeckú stenu sme stretli. Toľko namakaných ľudí pokope som ešte ani nevidela (vertigo nerátam:-)). Vraj Amerika... Požičali sme si na deň bicykle a behali sme po kopcoch za Golden Gate Bridge. Skoro sme zmrzli, ale stálo to za to.

  

Caption of the figure above.

                          Golden Gate Bridge, San Francisco

V sobotu sme si vyzdvihli auto a vyrazili smerom Yosemite National Park. Pôvodne sme mysleli, že tu zostaneme iba pár dní, ale týždeň nám bol málo. Mali sme so sebou iba lezky, ale susedia v Camp 4 nám požičali bouldermatku, takže sme popri tradičných túrach na Half Dome a Glacier Point aj bouldrovali v údolí. Kameňov je tu ako nasiatych, poriadne sme sa vytešili v žulových problémoch. Bolo veľmi teplo a sprievodcu sme nemali, takže sme sa vešali na čo prišlo. Je to trochu zvláštny pocit bouldrovať pod Yosemitskými stenami, ako keby som liezla po štrku. Ale aj bouldristi si tu prídu na svoje, kamienky sú fakt pekné a vo veľkom množstve.

Caption of the figure above.

                           Yosemite Valley, Camp 4

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

Tri dni sme strávili v Tuolumne Meadows, je tam naozaj prekrásne. Prechádzali sme sa v sedlách vo výške 3300 m n.m., kde sme stretli iba svište. Pri odchode som skoro plakala.

Caption of the figure above.

           Tuolumne Meadows, Parker Pass

Naším ďalším cieľom bola bouldristická Mekka: Bishop. Je to lezecký Disneyland. Dračie vajcia rozsypané po púšti s Gerlachom v pozadí, jednoducho lahôdka. Skala perfektne drží, ráno a večer je tu zima aj v septembri. Na niektorých kameňoch je nalepená iná hornina a šuter vyzerá ako okachličkovaný. Na jednom takom som vyliezla boulder v previse po žiletkových lištách za V4 (6b/6b+). Ďalší krásavec bol Ironman, previsnutá platňa s lištou po celej svojej dĺžke za V4. Potrebovala by som tam ešte deň, už som nevládala pospájať kroky. Ale ja sa raz vrátim...:-) Maťo, ktorý doteraz považoval bouldering za nudu, tiež nevedel skryť nadšenie. Prečo sme tam len tak krátko?

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

            Bishop, pekne V1(?)

Caption of the figure above.

     Bishop, Ironman, V4

Caption of the figure above.

     Bishop, Maťo a patina

Moc sa mi nechcelo opustiť Sierru Nevadu a vyraziť do púšte (aj pod prísľubom zbavenia sa food lockerov proti medveďom, tzv. medvediera, podľa vzoru moskytiera, kde sa muselo zamykať jedlo a drogéria, čo je dosť otravné). Prešli sme cez Death Valley (najnižšie miesto na svete a 45 stupňov večer o siedmej) a Las Vegas (ruleta a opica). Pozreli sme si Zion National Park (videli sme kondora californského a tarantulu!!!), Calf Creek, Bryce Canyon, Lake Powell a Grand Canyon. Všetko je to úžasné, sú to miesta aké človek nevidí nikde inde na svete. Nakoniec sme zamierili do Joshua Tree National Park.

Caption of the figure above.

     Death Valley

Caption of the figure above.

     American view

Caption of the figure above.

             Zion National Park, The Narrows

Požičali sme si bouldermatku a vrhli sme sa na bouldre za našim stanom. V Bishope sme onsajtovali V3, V4 boli lezitelné. Tak sme teda šmarili bouldermatku pod prvú V0, že na rozlez. Hneď po prvom pokuse som zistila, že nie je V0 v Bishope ako V0 v Joshua Tree. Tento celkom pekný problém pustil asi po hodine a bola som na seba hrdá, že som to vôbec vymyslela:-))) Skala na trenie nedržala, veď asi nie nadarmo sa sem chodí liezť vo februári... Ale šutre tam boli parádne! Povešali sme sa v Cavemanovi, ktorý som si rozdelila na dva bouldre a takto sa vytešila (pôvodne V7).

Caption of the figure above.

     Joshua Tree, Caveman

Caption of the figure above.

   Joshua Tree, najťažšie V0

Keď sme mali všetky končatiny zodraté do krvi, stočili sme to na sever do San Francisca. Cestou sme sa zastavili v Sequia National Park a zbehli pod najväčší strom na svete. V sekvojovom lese som sa cítila ako Alica v krajine zázrakov. Taaaaká maličká pri taaaaaaakých obrovských stromoch.

Caption of the figure above.

             Sequoia National Park, STROM

Caption of the figure above.

          tarantula

Bolo to super, všetkým odporúčam takéto dobrodružstvo:-)

Komentáre (7)

USA

04.10.2010 09:05:00

Dobre citanie celkom. Hned sa mi chce "viac" pracovat po takomto clanku v pondelok rano v kancli :]

USA

04.10.2010 11:06:05
- mato

paradicka...tak toto by som si hned dal

USA

04.10.2010 12:47:10

Co vas to tak cele stalo letenky, jedlo, cestovanie, ubytko ak to teda nie je tajne? A ako dlho ste vlastne boli?

USA

04.10.2010 12:52:59
- Plevko J.

Nádhera, mať tak viac času ...

USA

04.10.2010 15:54:49

thats what i am talking about!;-)

USA

04.10.2010 16:19:40
- Zofka

Letenka vysla 600euro spiatocna, boli sme tam 5 tyzdnov, minuli sme asi 1500euro, z toho 450 bolo pozicanie auta (boli sme iba dvaja). Vsetky sumy, co som spomenula su na osobu. A ano, setrila som dlho a ano, som momentalne svorc:-))) Ale stalo to za to:-)

Re: USA

04.10.2010 20:33:15
Reakcia - brano

Diky, tiez budem chvilu plnit prasiatko, ale uz dlhsie mam v hlave taketo cosi podobne ... minimalne ten Bishop ma laka straslivo ....

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!