Orpierre a Ceuse 2010

  •  Je tak 2 mesiace pred letnym dovolenkovym obdobim, Brano mi pise mail, ze ci sa nechcem pridat k mega SK vyjazdu do Ceuse. Napriek tomu, ze som tento rok liezol malo a Ceuse co som pocul/cital nie je zrovna pre lamaterov ako som ja som nadseny a suhlasim. Ved ked prestanem nacas bicyklovat a budem liezt, stihnem sa hadam aspon na tie 6c doliezt. No, moc sa mi to veru nezadarilo ale co uz.

"muscle pose" :]]

Caption of the figure above.

   Sobotne rano 07/08/2010 si prdim vo vlaku smer Pezinok kde sa mam pridat k tomu co zostalo z mega SK vyjazdu - idu 2 auta. Prve s fantomom SK lezeckych dennickov MartinomK, Angustom z UK, ktory s Martinom dlho liezol v Portlande a Lubo Homola. Druhe auto vedie nacelnik Bohus Hlavaty, prisediaci Edo Rúžička koreni cely vyjazd nepredstavitelnou zasobou kultovych hlasok. Nikoho som predtym osobne nepoznal - ved klasika klasik na SK, ak chces ist niekam liezt tak sa vacsinou musis priplichtit k niekomu lebo inak sedis akurat tak doma na riti asi. Tym vsak chcem povedat, ze tentokrat som sa ozaj zabavil a nebolo vobec na skodu spoznat novych ludi - aj toto je jedna z dolezitych veci co ma na lezeni bavi. Bohus s Martinom, obaja za volantom svojich wagenov predviedli, ze vytrvalost maju natrenovanu a zadelil na supu nejakych 1.200km az za hranice francuzska - moj respekt. Prespali sme na odpocivadle a valili smer Orpierre - ano Orpierre a nie Ceuse. Dovod bol asi taky, ze vsetci okrem mna a Angus-a uz boli v Ceuse viackrat a moc sa netlacili sa do preflaknutej oblasti s relativne dlhym nastupom a hordami motivovanych lezcov. Orpierre este nikto z nas nepoznal tak preco nie? Bola to jednoznacne dobra volba.

Caption of the figure above.

    Orpierre je asi 40 minut jazdy autom od Ceuse, stale v provensalsku - mala dedinka asi ako Osp a nad nou zo 5 sektorov s jednodlzkami, asi 200m od nich zacina pas viacdlzkoviek, ktore tiez vyzerali paradne ale neokusili sme a oproti cez dedinu este jeden sektor menom Le Puy. Liezli sme hlavne v sektoroch Chateau Left a Right. Cesty dlhe, zaujimave, zalezie si kazdy od 5 do 7c, potom su tu asi tri 8a, jedno 8b+ a jedno 8c. Cesty su VELMI dobre odistene, takze sa tu da ozaj aj ucit liezt bez strachu z drziek a pod. Zlanaky z 2 bodov, retaz a kruh. Vapno velmi kvalitne, chytovate - listy velke az mega velke, sem tam nejaka ta dierka, trenie excelentne az na par vynimiek. Ludi nebolo nejak vela, proste parada.

Caption of the figure above.

   Jeden den sme sli omrknut oblast Baume Rosse vzdialenu z Orpierre asi 60km - prva cesta bola hrozna, druha lepsia a potom uz len nadhery. Nejde o velku oblast ale ma co ponuknut. Ako sa vyjadril Martin - nebyt toho neznesitelneho horka (J expozicia skaly) tak skusi to nadherne 30m tufove 8a s 3 roznymi farbami stekancov - naozaj nadhera na pohlad. Oplati sa vsak kvoli tej juznej expozicii prist radsej na jar/jesen.

Caption of the figure above.

    Restday sme stravili v mestecku Sisteron asi 40km z Orpierre - i tu sa nachadza hned na kraji mesta zaujimave skalkarcenie ale pecuce slnko a restday hovorili sami za seba. Mestecko pekne, zjavne dost zalozene na cyklistike kvoli vsadepritomnemu cyklodekoru. Ja som sa tu rozhodol, ze nepojdem s prvym autom domov ako som planoval ale vyuzijem dalsi tyzden volna a pojdem s chalanmi do Ceuse a domov busom, o tom ale potom...

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

   Kemp v Orpierre - Martin hned prvy den zistil od belgicanov, ze netreba zostavat v kempe na kraji Orpierre, ale vraj asi 6km je vzdialene jazero s komfortnym spanim zadarmo. Tak sme sli hladat a po asi 12km nachadzame ono jazero a sme v uzase. Spanie pri autach na lucke zadarmo, pitna voda vzdialena asi 150m, sprchy na plazi for free asi 500m, hajzle detto, vsade same posedenicka a betonove grily - co viac si moze slovac priat? Dlho som spekuloval ci sem pisat kde sa toto jazero nachadza pretoze ked takto niekedy niekto napisal v clanku vzdy sa naslo par zabavychtivych socialne vyzitych individuii, ktore tam potrebuju vyuzit zdarma vsetku pohostinnost a narobit bordel ako sa patri cim zrusia celu oblast na dlhu dobu alebo aspon pokym sa domaci z tohto nespamataju. No ale skusim dat GPS suradnice a uvidime co sa stane - hadam sme uz pokrocili trochu a pripadni dalsi kemperi sa tam nebudu spravat ako mladi francuzski teenageri, ktori tam narobili v noci strasny bordel, odisli a rano upratovaci/servisaci podozrievali nas...vysvetlite 2 frantikom, ktori vas tam tyzden vydia kazdy den kempovat, ze ten bordel ste nespravili vy ale frantici, ktori zdrhli. Samozrejme, ze vsetci sme vedeli po francuzsky a ti 2 borci co tam upratovali hovorili oxfordskou anglictinou..tak tie GPS su as follows 44.36958, 5.76653. Enjoy!

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

   Po 10 dnoch v Orpierre a odchode Bohusa s Edom odchadzame i my - smer Ceuse. Napriek tomu, ze som bol informovany o kvante lezcov v tejto oblasti, dlhom nastupe a tak bol som nakoniec prekvapeny, ze su tu ozaj znackovi lezci od usi po paty a tak podobne ale casom som si zvykol. Kemp dost pohoda - 5.20 EUR na noc (auto&stan), tepla/vlazna voda, pracka na zetony, hajzle s 50% mat hajzlak (narozdiel od fancy restauracie v centre Gap-u, ale mal som nastastie vela blockov :), recepcia jednojazycna - rozumej francuzska only, ale maju kazde rano cerstve bagety, zakladne potraviny a nejaky ten kemp stuff (ano, aj klasicke plynove bomby na zavit!), ping pong, mikro bouldorvku s vymastenymi chytmi, wi-fi cas od casu a tak. Z kempu hore na Ceuse to je s full baglom asi hodina normal tempa. Lano & sedak & presy & lezky sme po prvom dni nechali hore pod sutrami a dalsi den to trvalo uz len 45 minut. Okolite prostredie je nadherne takze cesta ubieha na paradu. Rajbasy tam maju podla mna docela prisne klasifikovane, nie vsetky diery su madla ako ma spravne kazdy varoval a asi najkrajsie lezenie zacina niekde od 7a vyssie. Neskutocny potencial na nove crazy linie - hlavne sektor Face de rat, ale aj krasne viacdlzkovky na uplne pravom konci oblasti. Sice som okusil iba jednu dlzku ale verim, ze je to tam gut. Restday sme ponali cisto sportovo-asketicky - o 10ej rano sadam k Martinovi do auta, po 2 minutach November rain od Gn'R otvaram lahev vina, pride Angus, otvarame dalsie 3 lahve, poobede vsetci aj s Lubom do Gap-u na kaficko do centra zistit, ze kazda druha dievka je femme fatale (ze Martin? ;) a uz len posledny den lezenia pre mna. Posledny den = najlepsie pocasie, vyhlady, najkrajsie cesty - som happy a valim domov.

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

   Rano po kamikadze jazde z Ceuse do Gap-u (dik Martin, ze si kvoli mne riskoval:) som skocil do vlaku doslova v poslednej nanosekunde a bez listku. Hned ako som preletel cez dvere tie sa zavreli a ja uz som iba hadal kolko budem platit prirazku za kupovanie listku vo vlaku. Nakolko som blby ako stado opic po tom co zje 2t skvaseneho ovocia za cele 2h neprisiel sprievodca a usetril som twice. Z Grenoble uz len 30h cesta busmi Eurolines do BA, 2h cakat na vlak, pokazena lokomotiva v Trnave a skapinanie od horka v kupe a hura domov. Paradny trip.

Caption of the figure above.

   Martin s Angusom maju pred sebou este cca. 5 tyzdnov lezenia, tak uz teraz sa tesim na to zemetrasenie v dennicku a kopu zazitkov.

Caption of the figure above.

P.S. - viem, ze je trapne opisovat svetovo asi najviac preflaknutu oblast ale reku nech aspon nezabudnem co som zazil a mozno je este niekto ako ja kto tam nikda nebol a tak.

P.S.2. - naozaj uvitam ak mi niekto da kontakt na odbornika, ktory ma nauci pisat k veci a v rozumnom rozsahu :]

Zdar.

orvaq

Komentáre (2)

Orpierre a Ceuse 2010

02.09.2010 22:32:18
- MartinK

Super si to napisal kamo! Vsetko parada az na to ilustracne foto jak lezim pri flaskach Sak dobre vies ze leziem viac ako pijem ;) Pozdravujeme z Tarnu! za tyzden som uz doma! Zuzi pozdravujem Dufam ze sa mavas dobre v brne

Orpierre a Ceuse 2010

31.08.2010 19:36:36
- zuzka

super clanok a zajazdy s Martinom vzdy stoja za to :)

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!