NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

  • Nedostupný
    Dobrí lezci určite namietnu, že lezenie sa trénovať nedá a treba iba liezť, liezť a liezť. Súhlasím, no keď pozerám lezcov, ktorí iba lezú a vidím ich chudučké telíčka, nedá mi, aby som trocha nezabŕdol do tréningu. V lezení som vždy obdivoval lezcov, ktorí okrem oceľových prstov disponovali nejakou svalovou hmotou. Lezcov s vytrénovanou postavou, postavou akú mal Gullich.
Dobrí lezci určite namietnu, že lezenie sa trénovať nedá a treba iba liezť, liezť a liezť. Súhlasím, no keď pozerám lezcov, ktorí iba lezú a vidím ich chudučké telíčka, nedá mi, aby som trocha nezabŕdol do tréningu. V lezení som vždy obdivoval lezcov, ktorí okrem oceľových prstov disponovali nejakou svalovou hmotou. Lezcov s vytrénovanou postavou, postavou akú mal Gullich.
Takže najskôr trocha všeobecne:
Športový lezec potrebuje silu v prstoch a vo svaloch v hornej časti tela. V prstoch potrebuje silu statickúkontaktnú a v hornej časti tela potrebuje statickú, maximálnu a výbušnú.
Statická sila prstov - statická sila svalov predlaktia
Kontaktná sila prstov - pomôže pri udržaní chytu pri dynamickom kroku
HORNÁ ČASŤ TELA:
Statická sila - sval sa nepohybuje, iba sa napína
Maximálna sila - je to jednorázové najväčšie napätie, ktoré dokáže sval vyvinúť
Výbušná sila - na vykonanie silového kroku dynamickým pohybom
„Doosť to je nuda, samá teória. Niečo praktické nemáš?“
„Jasné že mám!“
„Veď zato! Sem s tým! Ja som sedmičkový lezec, cez týždeň som v práci a na skaly sa dostanem iba cez víkend. Chcel by som v týždni aspoň nejako trénovať po večeroch.“
„Kontrolná otázka - je v tvojom okolí stienka na boudering?“
„Áno, bol som na nej, za pol hoďky som sa odrovnal a nič som nevyliezol...“
„Tak skús toto:
Ak chceš super bouldrovať, tak choď na maximálnu intenzitu. Rob technicky vyvážené boudre:
1. Boudre na maximálnu silu: daj 2-3 maximálne ťažké kroky (horné RP)
2. Silová vytrvalosť: daj 10-15 krokov (horné OS)
3. Vytrvalosť: skús 30-krokové mliečne dráhy, pri ktorých končíš na bandasky a nie na technický problém.
Na každý bouder daj 5-6 pokusov a potom choď na ďalší. Medzi pokusmi nezabudni na dostatočný oddych.“
„No vyzerá to dobre, ale mám nejaké slabé prsty - čo s tým?“
„Musíš jesť viac klobásy“
„Robíš si srandu?“
„Jasné. Skús si zohnať lištu na tréning prstov. Kúpiš ju v každom lezeckom obchode.“
„Hmmm, super. A čo s ňou?“
„Lišta rozvíja statickú maximálnu silu prstov. Používaj otvorený úchop, aby si si šetril kĺby. 5-10 sekundový vis je jedno opakovanie, spravíš 5-8 opakovaní v sérií. Po každom opakovaní daj pár sekúnd oddych. Lepšie je cvičiť 2-3 krát denne po 15 minút, ako to odcvičiť na jeden raz. Postupne sa vypracuješ na menšie lišty a potom môžeš skúsiť vis na 1 ruke. Pred každým tréningom sa musíš dobre rozcvičiť, aby si si nenatiahol šľachy – bolí to a ťažko sa to hojí.“
„Ale aj tak sa mi ten klobásový tréning páčil viac.“
„To ti verím - a bude ešte horšie.“
„Čo môže byť horšie ako do mŕtva visieť na lište?“
„Napríklad Campus Board.“
„To je nejaká nadávka?“
„Nie, ale pri tomto tréningu budeš nadávať. Je to nadstavba visenia na lište. Znamená v podstate:
Prehmatávanie – striedavo prehmatávaj po lištách (3-8 prečahov v sérii) - maximálna intenzita, dobre sa rozcvič.
Tečovanie - je to skok zo spodnej lišty na čo najvyššiu lištu. Stačí ju tečovať, ale môžeš na nej aj ostať visieť. Potom sa vráť na spodnú lištu a skús druhou rukou.
Plyometrický tréning  - obidve ruky sú na lište č.2 (druhá odspodu), nasleduje zoskok oboma rukami na lištu č.1 a okamžitý výskok na lištu č.2. Výskok musí nasledovať tesne po zoskoku. Musíš byť perfektne rozcvičený. Hmmm, a treba mať už niečo natrénované, kým sa pustíš do campusu.“
„Takže nič pre mňa.“
„Zatiaľ nie, ale skús Bacharov rebrík.“
„Behať po rebríku hore-dole? Nedrbe ti?“
„Ten rebrík je sklonený o 45% a lezie sa bez nôh.“
„A do p....“
„No presne tam. Takže lezie sa bez nôh, môžeš prehmatávať staticky alebo dynamicky.
Maximálna sila - 2-4 prečahy v seríí/5-6 seríí (použi prídavnú záťaž)
Výbušná sila - 10-12 prečahov v seríí/5-6 seríí
Brzdivá metóda - klesáš na rebríku dole, striedavo spúšťaj telo na jednej ruke
Plyometrická metóda - dvojručný zoskok o 1,2,3 priečky dole a okamžitý výskok na zoskokovú priečku.“
„To je podobný tréning ako na campuse...“
„Nie je taký nebezpečný ako campus, ale aj tu sa môžeš zraniť.“
„Ako? Spadnem z rebríka?“
„Aj to, ale hlavne si môžeš natiahnuť šľachy a dokaličiť lakte“
„Takže netrénovať?“
„Jasné že áno, ale z rozumom a dostatočne rozcvičený. Medzi trénovaním nezabúdaj aj na dostatočný oddych, aby sa telo stihlo spamätať a zregenerovať. Okrem toho môžeš zaradiť aj posilovňu a na regeneráciu plaváreň a saunu. A občas aj na to pivečko treba ísť.“
„No, idem na to – nech som lepší.“
„Aj sa zlepšíš, aj efektívne využiješ čas, keď nemôžeš ísť na skaly. A potom budeš skoro taký dobrý ako Ondra alebo prinajhoršom ako Bondra J“
 
,,Nikde inde sa nedokážem sústrediť tak silne
ako pri lezení.
Celú svoju energiu sústredím na lezenie,
pričom kompletne stratím seba....
Je to skvelý pocit.“
 

Komentáre (22)

NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

13.11.2009 15:17:44
- brano

Pekny prehlad. Ak mozem pokus o konstruktivnu kritiku - skusil by som este doplnit ako casto mozem taketo treningy absolvovat aby som sa nepokazil a pre koho je ktory trening vhodny. Niektore sa mi zdali byt velmi narocne pre nas zaciatocnikov. :)

NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

13.11.2009 15:22:08
-

&#8222;A do p....&#8220;<br /> &#8222;No presne tam....<br /> <br /> <br /> Pekne si to napísal :)))

NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

13.11.2009 16:09:02
-

Napisem to tvrdsie ako Brano. Clanok je dost odveci. Pises tam, ze chces svalovu hmotu, ale tie metody velmi treningu objemu nezodpovedaju. Pravdupovediac skoro kazdy vie vymenovat metody, ale ak to robis piate cez deviate bez rozmyslu, tak z toho budes mat hovno a este sa aj odpalis. Preto by taketo clanky mali zacat dlhodobym planovanim a az na konci metodami.

NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

13.11.2009 16:29:15
- Rado

Podla mna na každého človeka pasuje iný tréning. Ak budeš cvičiť zle , tak si ublížiš. kto chce dosiahnuť niečo viac téning si vytvorý, tak aby mu pasoval a aby ho zvládol. Podla mna návod neexistuje. Ale pekný článok.

NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

13.11.2009 16:34:19

Pamatam si ,ked som si cital prvykrat Trening sportoveho lezca od Tefelnera. Nic som z toho nerozumel. Vdaka clankom ako tento by to pre mna nebola az taka spanielska dedina. Netreba zabudat,ze vela ludi len s treningom chce zacat a mnohe pojmy a fakty,ktore tu boli spomenute im predtym nemuseli nic hovorit.Tu je to povedane jednoducho a jasne! Takze vdaka za clanok|!Ked chce ist niekdo hlbsie do treningu,nech si kupi Tefelnera.

NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

13.11.2009 17:16:20

Súhlas s M.K Dobrý článok.

NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

13.11.2009 19:34:46
- daben

super prehlad idem teda trenovat

NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

13.11.2009 21:10:28

clanok fajny len ten uvod mi nesedi... furt len leziem, posilovaniu som obetoval dokopy asi mesiac za tych xy rokov co leziem a furt nie a nie sa zbavit tej svalovej hmoty... ja by som sa nesnazil oklamat somatotyp... ked mas byt lezec s vacsou hmotou, budes aj samotnym lezenim a je to pre teba energeticky idealne, ked nemas byt, bud rad ze si slachac lebo vlacit zo sebou tie zbytocne kila sa oplati len ak chces byt katalogovy lezec...

NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

15.11.2009 12:19:32
- cyril

clanok fajn hlavne pre zacinajucich ale preco odrovnavat slachovitych lezcov...nemusi byt kazdy Sharma s telom jak valibuk-taky Graham je buchac a pritom je tenucky

NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

15.11.2009 13:23:00
- jozef

Michal, nechcem byť škodoradostný, ale toto &quot; málo o tréningu &quot; je cesta do sanatória. &quot;Tréning športového lezca&quot; od Tufiho je výborná kniha, bohužiaľ pre viacerých nezrozumiteľná. V časopise Jamesák č.4 začala vychádzať séria článkov o komplexnom lezeckom tréningu. Vrelo doporučujem!!!

NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

16.11.2009 15:47:02

Dík za komentáre, aj za tie negatívne. V živote by som neodrovnával šľachovitých lezcov-sám k nim patrím a súhlasím, že ten úvod moc nesedel s pokračovaním článku no v žiadnom prípade si nemyslím,že tento tréning je cesta do sanatória.Poznám lezcov,ktorí trénujú omnoho tvrdšie a nie sú v sanatóriu.Ide iba o to,aké pauzy sa zvolia medzi tréningami.Jasné,že po ťažkom boudrovaní je nezmysel sa zavesiť na lištu(prsty sú už odrovnané),ale napr. ked som v pondelok v posilke,tak potom sa kludne možem dorazit na lište,v utorok mam volno a v stredu idem v pohode boudrovat.Prajem veľa radosti z tréningu a hlavne z lezenia.

Re: NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

17.11.2009 09:35:57

Nikto nehovori o tom, ze netrenovat tvrdo a aj metodami, co si popisal, ak sa trenuje PLANOVANE - a tym planovanim treba zacat a metody zvolit az potom podla nedostatkov a casu na trening. Nejde vobec iba o pauzy medzi treningami! Aj pri kampuse 2-3 krat tyzdenne je dost oddychu medzi treningami, ale rob to pol roka, pripadne to este skombinuj s tvrdym boulderingom, ako pises a potom pozdravuj ortopeda. Ide o kombinaciu typov treningov v cykle, aby si na konci mal aj vytrvalost, aj silu, pretoze Tvojim pristupom budes mat silu bez vytrvalosti alebo vytrvalost bez sily. Mozes zacat &quot;tazko bouldrovat&quot;, &quot;vesat sa na listy&quot;, kazdy tyzden bez rozmyslu, ale nebudes mat z toho nic, resp. nieco ano, ale nie maximum a bude velke riziko zraneni. Ked proste nebudes mat odtrenovany zaklad na zaciatku cyklu (aerobna vytrvalost a sila na objem), ku koncu neupleties z hovna bic, pretoze na tom sa nebude dat stavat maximalka a anaerobna vytrvalost. Je to aj o hlave, pretoze ked mas trenovat vytrvalost a vsetci iba bouldruju alebo mas naplanovanu posilku a vsetci idu do steny, je tazke sa drzat svojho treningu.

NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

18.11.2009 10:51:18
- Igor

Preco nenapisu nieco o treningu ti, co uz maju cosi za sebou???

Re: NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

18.11.2009 11:58:32

Mozes zacat.

Re: NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

18.11.2009 12:04:10

Pretoze by uz nebolo cakanie a davy ludi na stvorkach, ale na deviatkach.

NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

18.11.2009 12:55:49
- :-}

Campus Board<br /> <br /> http://cs.euroclimbing.com/?p=7643

NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

18.11.2009 21:32:52
-

http://www.amazon.com/Complete-Idiots-Guide-Rock-Climbing/dp/0028631145

:)

19.11.2009 08:59:44
- pedro

http://www.youtube.com/watch?v=e1-t8dkpjrc&amp;feature=player_embedded

NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

19.11.2009 14:11:33
- kmeto

toto sa mi zda treningovo najzaujimavejsie<br /> <br /> http://cs.euroclimbing.com/?p=7620

Re: NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

19.11.2009 14:23:05

:D A ktoru cast tela si pritom trenoval?

Re: Re: NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

19.11.2009 14:39:46
Reakcia - kmeto

psychiku

NIEČO MÁLO O TRÉNINGU.

01.12.2009 11:57:13
- Riso

Chcem len k listam povedat, pred casom som cital na googli ze doba oddychu sliach po narocnom vykone(co listovanie urcite je) je 48hod, takze ich netreba prehanat...

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!