Seminár o rozvoji lezeckej mládeže

  • Vo sviatočný termín 1.11., v Banskej Bystrici v lezeckom centre Pavúk prebehol Seminár o rozvoji lezeckej mládeže. Zúčastnilo sa ho neuveriteľných 21 ľudí, z čoho vidno, že je všeobecný záujem pracovať s mládežou.

Plniaca sa prezenčná listina ma príjemne prekvapila už dva týždňe pred seminárom, kedy hneď po uverejnení oznamu sa prihlásilo 5 ľudí. O to väčšiu motiváciu a časový zhon som mal ohľadne spracovania tak širokej témy ako je rozvoj mládeže. Hneď v úvode preto chcem poďakovať Mgr. Andymu Kolárikovi za poskytnuté materiály a konzultáciu a takisto aj Mgr. Miši Bednárikovej, u ktorej som ešte narýchlo konzultoval psychologické faktory športu. Do programu bola zaradená ešte aj prenáška o regenerácii, ktorá mala pôvodne odznieť z úst Mgr. Ani Linekovej. Aňa však mala počas sviatkou nejaké rodinné povinnosti a nakoniec sa ukázalo, že by sme to aj tak neboli stihli takže o regenerácii niekedy inokedy;-). Poobede sa však s nami poďelil o svoje dlhoročné skúsenosti pdeseda komisie pretekárskeho lezenia Jirko Švub.

Caption of the figure above.



Svoju prezentáciu som rozdelil do 8 blokov (vrátane neodprenášanej regenerácie):
1.Nábor, výber talentov
2.Rozvojové obdobia u detí a mládeže
3.Špecifiká práce s deťmi
4.Motódy rozvoja (kedy?koho?akou formou?)
5.Psychologické aspekty práce s deťmi
6.Úvod do tréningu
7.Regenerácia
8.Organizácia lezckých krúžkov
Podľa rozsahu je vidno, že na seminári, ktorý trvá prakticky 5 hodín sa nedá ísť v jednotlivých témach moc do hĺbky. Seminár bol preto zameraný skôr na komplexný a všeobecný pohľad na rozvoj mládeže. Snažil som sa vybrať princípy rozvoja a faktory, ktoré platia rovnako v rekreačnom športe aj vo vrcholovom a tak sa dotknúť čo najširšej cieľovej skupiny.

Caption of the figure above.



Výsledkom seminára bol nielen teoretický náhľad na rozvoj mládeže, ale aj demonštrácia toho, že sú na Slovensku ľudia, ktorý majú záujem s mládežou pracovať. Na seminári som preto sľúbil, že na základe konkrétnych požiadaviek a podnetov, rád spracujem jednotlivé ale aj iné témy do väčšej hĺbky. Pre Slovenské lezenie je dôležitá mladá krv, preto je dôležité, nie len aby bolo dosť lezúcich detí, ale aby sa im aj mal kto kvalitne venovať.

Caption of the figure above.



Budúci rok plánuje komisia mládeže zorganizovať 2 väčšie podujatia. Hlavným by mal detský lezecký tábor, ktorý bude začiatkom júla na Kaľamárke (spoločný pre všetky deti z celého Slovenska, počet detí neobmedzený) a druhým by mal byť ďalší seminár. Podľa prvých podnetov by sa jednalo o akúsi “konferenciu hier”, kde by sa prezentovali jenotlivé metódy práce s deťmi, lezecké aj nelezecké hry, využiteľné počas lezeckých krúžkov a táborov.

Caption of the figure above.



V závere ďakujem všetkým zúčastneným a tým, ktorí mi s prípravou prednášky pomáhali, menovite: Jirkovi Caballo Švubovi a klubu CCCBBB, predsedovi spolku Igorovi Kollerovi, vzdelávacej firme Project Outdoor za zapožičanie techniky a už spomínaným odborným spolupracovníkom Ani, Andymu a Miši. Pripájam aj updateovaný adresár komisie mládeže doplnený o nových spolupracovníkov komisie (účastníkov seminára)

Akékoľvek námety, názory, pripomienky, vylepšenia a otázky smerujte pokojne na mňa.

Tomaso Greksák – predseda komisie mládeže

Komentáre (2)

Seminár o rozvoji lezeckej mládeže

11.11.2008 18:22:22
- caballo

tomaso, najvetší dík patrí tebe za úžasný kus roboty. už v modre boli počuť dobré ohlasy.

Re: Seminár o rozvoji lezeckej mládeže

12.11.2008 23:13:00

som len rad, ak vyjde aj vsetko co sme si stanovili na buduci rok tak sa to s mladezou snad posunie znovu o velky krok vpred...

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!