Pozor na Pajštúne

  • Nedostupný
    Pajštúnska skala je už nejakých pár mesiacov po záruke, čo miestami začína byť cítiť :( Pozor v Červenom sektore, spoločná časť ciest Hauske a Dieškova previerka tak ako ju poznáte, je žiaľ minulosťou.. V inkriminovanom mieste vypadli dva kamenné bloky. Kým absencia toho prvého nemá vplyv na obtiažnosť či bezpečnosť ciest, po druhom bloku v stene este zostala zvyšná časť mikro balkónika, z ktorého sa nastupuje do prekrokov v oboch cestách (ten nad druhým borhákom). Balkónik je dutý a nestabilný, ak uletí pod vami, ak si aj nezabijete ističa, na 99% začnete free solo..
.. lano je vedené totiž priamo pod ním :!: Pamätníci si spomenú na príhodu spred dvoch rokov, ked skala z Vajca rozsekala lano na zemi pol metra od ističa na tri výrazné kusy :o
Zatiaľ tieto dve cesty vynechajte pre istotu z populárneho repertoára. No a kedže všetko zle je vraj na niečo dobré, tak po definitívnom odkvecnutí balkóniku to jednak cesty "osvieži" hľadaním nových stupov, a jednak im stúpne obtiažnosť :P Načo sa môžeme len tešiť.

Jašter

Pozn.: Skopírované z komentára k ceste aj na viditeľnejšie miesto.

Komentáre (12)

Pozor na Pajštúne

08.08.2008 08:47:01

Dík za upozornenie, ako tak čítam, nedal by sa ten voľný/nebezpečný blok odtiaľ rovno dať preč, nech je cesta zas bezpečná a leziteľná? Ak tam teda budete zas niekto trebárs cez víkend ... ?

Pozor na Pajštúne

08.08.2008 13:26:56

Chuapi ... to info je od Jastera z lokomotivy (je to spomenute aj v komentari k ceste), tak prosim upravte ten clanok podla toho. Ja som to po dohode s nim, len skopiroval z fora na aclokomotiva.sk.<br /> Andrej

Re: Pozor na Pajštúne

08.08.2008 14:38:21

Stalo sa, dik.

Pozor na Pajštúne

08.08.2008 15:13:22

No co sa tyka Pajstuna, tak take nastrazne miny v podobe uvolnenych sutrov a blokov su vo viacerych cestach. Je len otazka casu kedy zase niekto nieco urve. Len aby sa nic vazne nestalo.

Pozor na Pajštúne

08.08.2008 22:11:22
- Igor Koller

Na vytrhnute bloky ci chyty v cestach sa da pozerat z viacerych aspektov. Skaly prirodzene zvetravaju a ani nemusia byt po zaruke. Ked ide o drobnosti, tak to nevadi, ked ide o klucove chyty ci utvary, ktore boli pre cestu typicke, tak je to horsie. Je mi celkom luto, ak zmizne chyt ci hrot, za ktory liezli generacie lezcov. To je aj pripad Dieskovej previerky a Hauscheho. Zial, aj menej skuseni lezci takymto zmenam napomahaju, ked zatazuju chyty nesetrne nespravnym smerom. Ale tomu sa zrejme pri dnesnych vynitovanych cestach neda velmi zabranit. Celkom by ma zaujimalo, akym sposobom opustili spominane bloky svoje miesto.<br /> Co sa tyka riesenie, co potom, iste je rozumne miesto vypadku vycistit az po pevnejsie chyty. Druha moznost je sanacia dolezitych volnejsich chytov. Na piesku sa niekedy odlomene klucove chyty aj dorabaju. Ak by mal niekto skusenosti so sanovanim volnych chytov a blokov (pricementovanie?), rad by som sa poucil. Uz dlhsie rozmyslam nad volnymi chytmi a blokmi na bratislavskej Platni. Takeho horneho bloku v Diretke by bola naozaj skoda.

Re: Pozor na Pajštúne

09.08.2008 13:51:28

To je ináč super téma - samotné spevňovanie. Na jednej strane sa tým skala dá do značnej miery zachrániť, na druhej strane to nevyzerá najlepšie keď je celá skala ocementovaná. Puristom to zvykne prekážať. Asi je to zas o rozumnej miere. Ale neviem komu by sa s tým chcelo babrať, je to asi dosť roboty. Ak sa niekto taký nájde, má môj obdiv. Kedysi som si myslel, že Pajštún ako je celý rozsypaný by bolo treba poriadne očistiť. Potom ale prišiel niekto geologicky vzdelaný (už si nepamätám presne kto) a presvedčil ma, že to veľmi cenu nemá. Charakter skaly je vraj rovnaký aj pod touto vrstvou, proste ani pod tým, čo dnes je vidno vraj nie je o moc pevnejšia skala, celé je to také popukané zvnútra. Tým pádom si človek ani veľmi nepolepší, keď pozhadzuje voľnejšie bloky. Plus bod pre metodikov, prilba na Pajštúne nie je hanba ale skôr minimálna prevencia.

Pozor na Pajštúne

11.08.2008 11:48:37
- erik

uz len cement chyba na pajstune...skala je priroda a ma sa nechat tak ako je. potom to dopadne ako niektore cesty na kalvarii, kde su vyvrtane dierky a zacementovane spary!!GRC

Re: Pozor na Pajštúne

11.08.2008 21:08:29

aspon nikomu nepadaju uvolnene lokre na hlavu

Pozor na Pajštúne

12.08.2008 17:05:27
- Peter Greksak

Brano, asi by ta ranila, keby ti este pri tom pohnuti vletel zo spary do tvare netopier ako mne pred dvomi rokmi...

Pozor na Pajštúne

12.08.2008 17:31:46
- mato

nejako nam zacina pri bratislave vyrastat alpinisticka oblast:)

Pozor na Pajštúne

11.08.2008 23:50:46
- Peter Greksak

Pre Igora: Jeden z tych blokov opustil miesto pomocou mladeho neskuseneho lezca menom Tomaso, ktory nesetrne nespravnym smerom zatazil skrabku a ked s nou vypadol, tak este nespravnejsie nesetrnejsim sposobom zabral za vzniknuvsie madlo a vyletel s celym blokom (foto k dispozicii). Darmo som ho napominal aby po Hradnom pilieri preradil na slabsi prevod. Bolo to v casti, ktora sa normalne nelezie, skusali sme nejaky variant a skala tam bola na prvy pohlad uplne kompaktna. Ja, ako neskuseny ale starsi lezec som v ten den vyletel s lokrom v ruke z nastupu do Kodiaka (variant cez povodnu Diretku), ktory som liezol uz aspon 150-krat. Nastastie sa nam nic nestalo, ale asi na stare kolena koncim s free solom na Pajstune. Som za to, aby sa niektore casti skaly spevnili, resp. vycistili. Myslim si, ze tak ako sa celkom rozumne Pajstun preistil, nebude problem sa dohodnut na kritickych lokalitach, ktore su typicke, pre danu cestu (napr. velky, velmi sa kyvajuci blok v Mockovom kute). Ide predovsetkym o bezpecnost, to ci sa cesta zmeni je druhorade. Verim, ze aj spevnenie sa da robit tak, aby Pajstun nevyzeral ako odstepny zavod Hirocemu.

Re: Pozor na Pajštúne

12.08.2008 12:37:30

Cau Peto, presne ten velmi sa kyvajuci sa blok ma vydesil minule, tak som ho skusal zhodit, ale je tam tka zakliesneny, ze kym sa sam nezlomi, co zatial nehrozi tak tam asi vydrzi. Ale skoro ma ranila mrtvica ked sa cely ten blok so mnou pohol o dobrych 20 cisel. :))

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!