Block Dock - nová bouldrovka v Bratislave

  • V bratislavských kruhoch už dlhšie koluje klebeta. Vraj niekde na konci Rače budú otvárať novú bouldrovku. Čo? Čisto bouldrovku? Veru tak, správa sa už rozchýrila a je jasné, že Block Dock, nová bouldrovka v Bratislave, už nemá ďaleko od svojho otvorenia. Poďte sa teda s nami pozrieť, ako to tam vyzerá!

Myšlienka haly určenej čisto na bouldering sa rodila už dlhšie, no čas na realizáciu nastal až vo februári tohto roku, kedy sa chalanom naskytli vhodné priestory blízko električkovej zastávky Púchovská v Rači. Priestory industriálneho skladu ladia s názvom bouldrovky (dock=prístav) a jej vzhľad zvonka i zvnútra trochu vonia zahraničím. Niet sa čo čudovať, inšpirácia a skúsenosti s projektovaním prišli okrem iného aj z USA. Trend nových bouldroviek na štýl brnenského Hangáru či viedenského Blockfabric sa teda konečne dostal aj na Slovensko. Stavebné práce a prerábky znamenali premenu starého skladu na nepoznanie a bolo za tým nemálo úsilia, výsledok však stojí za to. Veď posúďte sami…

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

Samotné priestory Block Docku sa rozliehajú na ploche 1000ma na bouldrovke nájdete nahodené chyty od deviatich dodávateľov: Cheeta, Flathold, Rock Candy, Anatomic, 360HOLDS, Kilter, Sculpt, AIX a Artline. Bouldre stavalo dokopy šesť stavačov, označené sú francúzskou stupnicou a obtiažnostne sa dá vyšantiť do 7C, nájde sa však aj kopa ľahších bouldrov. A vďaka rôznorodosti chytov sa je v akejkoľvek obtiažnosti naozaj na čo tešiť. Časť bouldrovky má aj vlastné výlezy a späť dole môžete zísť po parádnom zostupovom schodisku. Výška je tak akurát - človek sa nebojí, no dobre si zalezie. Okrem samotnej bouldrovej arény ponúka Block Dock aj detskú stienku, tréningovú zónu so 45° profilom, 20° LED Moonboard s možnosťou ovládania cez appku, lišty na visenie či zhybovanie, TRX a mnoho ďalšieho. Pred vstupom do haly si môžete na posilnenie šupnúť aj nejakú tú kávu a pre tých, čo sa rozhodnú v Block Docku oslavovať či organizovať akcie je tu separé miestnosť v naozajstnom lodnom “kontajneri” (samozrejme plne vybavenom).

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

Myšlienka Block Docku sa však silno zakladá aj na komunite. Lezenie a zvlášť bouldering je sám osebe spoločenskou aktivitou, aj pod kameňmi vonku sa často stretávajú ľudia z rôznych kútov sveta a spoločne dobýjajú jeden a ten istý problém. Aj tento aspekt chce Block Dock zdôrazniť a podporiť, tak na svojej stene ako aj v rámci kurzov. V ponuke budú kurzy pre začiatočníkov, kde sa môžu naučiť základy pohybu i správania sa (napr. spotovanie), v neskorších kurzoch už sa sústredí aj na silu a posúvanie svojich limitov. Zároveň by súčasťou týchto kurzov malo byť aj lezenie vonku! Block Dock má byť teda nielen “posilkou po robote”, ale aj miestom, kde sa lezci môžu stretávať, pokecať si, zatrénovať, jednoducho miestom pre lezeckú komunitu.

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

Dôležitá informácia, na ktorú isto všetci čakáte je kedy sa hala konečne otvorí. Nuž, dátum otvorenia sa aj napriek úpornej snahe nepodarilo vymámiť, aj keď viacero ich už stanovených bolo. Najbližšia informácia, ktorá sa pohybuje v kuloároch, je čoskoro, t.j. v rozmedzí týždňov. Vyzerá to však tak, že Block Dock na svoje otvorenie nechystá grandiózne oslavy. "Takže žiadna otváracia akcia, žiadna párty, nič?" No, nie úplne, aspoň nie teraz. Vraj si ale môžeme byť istí, že akcie budú, a nie málo. V Block Docku plánujú organizovať aj preteky, no najprv treba halu poriadne zabehnúť a "vychytať muchy", aby mohla byť aj prevádzka veľkých udalostí bezproblémová (alebo aspoň bez väčších problémov). 

Caption of the figure above.

Som veľmi rád, že do kruhu bratislavských stien prichádza aj nová, moderná bouldrovka, ktorá tu už dlho chýbala. A aj napriek tomu, že v Bratislave majú dvoch veľkých konkurentov dúfam, že sa im bude dariť a že aj v konkurenčnom boji si každá strana zachová poctivého lezeckého ducha. Držím chalanom palce a dúfam, že Block Dock do spoločnej lezeckej komunity zapadne a že bouldering, ale aj celé lezenie na Slovensku sa bude aj vďaka tomu posúvať dopredu!

Caption of the figure above.

Praktické info
Dátum otvorenia: nie je známy, no vraj čoskoro...

Otváracie hodiny
Pondelok: 13:00 – 22:00
Utorok: 06:00 – 22:00
Streda: 13:00 – 22:00
Štvrtok: 06:00 – 22:00
Piatok: 13:00 – 22:00
Sobota: 09:00 – 22:00
Nedeľa: 09:00 – 22:00

Ako sa do Block Docku dostať?
Adresa: Púchovská 14, Bratislava 831 06
Spoje: električky č. 3 a 7 smer Rača-Komisárky, autobusy 56, 59, 65, zastávka Púchovská

Vstupné:
5 € - doobedné vstupné (do 13: 00)
7 € - denný vstup
6 € - študenti do 26 rokov poobede
60 € - permanentka s 10 vstupmi, ktorá platí rok

Block Dock nájdete aj na Facebooku Instagrame

PS: Chyty tam vraj chutia výborne...

Caption of the figure above.

Comments (0)

No comments yet. Add the first one!
Only registered users can comment this item. Please signin or signup!