Robo Luby prelieza ďalšie dve 8c

  • Robo Luby otvoril v domácom Krpcove nové 8c - cestu Insomnia. Spýtali sme sa ho na viac info, aby ste vy, potenciálny opakovači vedeli čo čakať. Cez víkend tiež pridal už piate tohtoročné 8c - známy Talk is cheap v slovinskej Mišej Peči. Viac o oboch prelezoch Vám prezradí Robo vnútri článku.

 Robo: "Moje prvé tohtoročné 8c (11-) s menom Insomnia navŕtal už minulý rok detviansky lezec Jožo Nosáľ. Impozantná linka po previsnutej hrane v úvode až v 30 stupňovom previse postupne ukláňajúca sa do kolmice. Vravel, že keď ju začal vŕtať tak na ňu myslel aj v noci a preto názov Insomnia – nespavosť. Začal som ju skúšať minulý rok na jeseň tesne po prelezoch troch iných 8c-čiek a hneď som spoznal, že to bude podobne tvrdý oriešok. S príchodom jarnej sezóny som sa do toho hneď oprel silnejší než kedy predtým. Nešlo to až tak rýchlo kvôli jej technickej náročnosti, musel som presne vyladiť kroky a telové pozície a navyše bol spodok permanentne mokrý. Cesta pozostáva z úvodného bouldra končiaceho dlhým náčahom do jednoprstovky a pokračuje silovo technickým dolezem po hrane, veľa pätičiek a neistých stupov. Dokopy cca 20 krokov po čisto prírodných chytoch potom nohand v kútiku a dolez asi 9-. Najprv som ju vyliezol od tretej presky a hneď ako spodok ako tak vyschol nabehli sme s kamošom aj so spacákmi na Krpcovo a po jednom dni neúspešných pokusov som to ráno prvým preliezol. Asi môj najťažší prvoprelez. Rád by som privítal všetkých borcov na Krpcove, je tu čo liezť od 9- až do 11-, nájdu sa aj ľahšie cesty ale aj ťažšie projekty.

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.


Ako druhú 11-  som si vybral zahraničný projekt Talk is cheap v Ospe. Je to iné skúšať cestu na výjazde ako doma. Rozdiel je hlavne v tom, že doma mám na cestu času koľko chcem a v zahraničí to treba preliezť rýchlo. Do cesty som naliezol už na prvom výjazde do Ospu, vtedy som mal ale iné priority a to hlavne naliezť metre v previse a nabrať vytrvalosť na čo je Osp ideálny. Popri tom som si ale odskočil aj na pokus a otestoval silu, keďže Talk je čisto silová záležitosť. Ide o dva bouldre hneď za sebou bez žiadnej zbytočnej omáčky. Najprv úvodný 7B+ boulder s najťažším krokom do diery a za tým 9-krokové 7B, potom rest a dolez cez strop. Myslel som, že na druhom výjazde to bude mať rýchly priebeh ale cesta ma pekne potrápila.  Prvé dva dni som stále padal v posledných krokoch, niekedy som urobil chyby inokedy som jednoducho nevládal. Po reste som myslel, že to už ani nedám lebo hlásili 20 mm zrážok a bál som sa vlhkosti a mokrého výlezu zo stropu. Ráno sa mi ani nechcelo vstať do dažďa, potom

vlhký rozlez a prvý pokus. Opať pád v poslednom kroku... Vedel som, že stačí trochu viac sily alebo len lepšia podmienka. Naštastie sme mali so sebou ženskú podporu a niekedy pomôže práve názor nezainteresovaného človeka. Presviedčala ma, že to isto pôjde, že cesta je ako žena len potrebuje dosť pozornosti a niekedy dlhšiu predohru. Zrazu okolo obeda sa vyčasilo, prestalo pršať a vzduch trochu odvlhol. Ešte mi aj polský kolega očistil chyty a namádžoval najvlhšie. Vedel som, že to je najlepšia šanca a využil som ju. Na vrchu som výskal ako blázon, naozaj som sa tešil."

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

Comments (3)

Robo Luby prelieza ďalšie dve 8c

07.05.2019 05:59:59
Anonym - Vlado

Krasa. Radost citat. Gratulujem!!

Robo Luby prelieza ďalšie dve 8c

07.05.2019 14:55:47
Anonym - Kubo

Pekne

Robo Luby prelieza ďalšie dve 8c

10.05.2019 15:18:02
Anonym - Peto

Pekne, ale ako je to s obmedzenim? Na james.sk je povolena vynimka od 1.7. do konca roku.

New comment

Ochrana proti spamu
šest +šest = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...