Bol si na vrchole? Dokaz!

  • Pochybnosti o dosiahnuti ci nedosiahnuti Himalajskych vrcholov by mali skoncit. Kym doteraz na uznanie platnosti vystupu stacilo slovo lezcov, Nepalske urady menia pravidla a pre potvrdenie platnosti vystupu budu pozadovat dokazy - fotografie a zaznam z GPS lokalizatoru.

Duch nedovery bola v horolezeckom svete odjakziva. Jedni verili, druhi nie ... vsetko sa vsak vyostrilo pred par tyzdnami, ked media na celom svete sledovali posobenie dvoch horolezkyn, ktore spolu sutazili ktora z nich bude prvou zenou, ktora zdola vsetkych 14 vrcholov nad 8000 metrov.

Prave prednedavnom prebehla mediami sprava, ze korejke Oh Eun Sun sa vystupom na Annapurnu podarilo skompletovat Korunu Himalaji. Hned na to vsak zacali pochybnosti, nejasnosti, a debaty, ktore su pochopitelne o to zurivejsie, cim viac slavy (a penazi) sa za tym skryva.

Caption of the figure above.

Dhaulagiri, foto: archiv Jozef Kopold

Po novom teda bude Nepalske ministerstvo cestovneho ruchu vyzadovat dokazy o dosiahnuti vrcholu, ktore bude pred vyhlasenim vystupu za pravoplatny skumat. Podla dostupnych informacii bude pozadovana fotodokumentacia vystupu, pripadne zaznam s GPS lokalizatora.

Caption of the figure above.

foto: archiv Jozef Kopold

Viac sa docitate v clanku "O věrohodnosti výstupů v Himaláji" na horyinfo.cz.

Comments (7)

Bol si na vrchole? Dokaz!

24.05.2010 10:06:20
-

Nevadí! Dodovi aj tak verím!

Re: Bol si na vrchole? Dokaz!

24.05.2010 10:28:53

Dalsi zbytocny pokus o <a href="http://sk.wikipedia.org/wiki/Flame_war">http://sk.wikipedia.org/wiki/Flame_war</a> ktory tu uz bol?

Re: Bol si na vrchole? Dokaz!

24.05.2010 10:37:43

jasne, ja tiež verím. o svojich výstupoch klamal.

Bol si na vrchole? Dokaz!

21.07.2010 16:51:09
Reakcia - Mato

Aj ja! :)

Bol si na vrchole? Dokaz!

24.05.2010 10:12:56

myslim si, ze je to spravne.

Re: Bol si na vrchole? Dokaz!

24.05.2010 15:03:12

Fotka z vrcholu či GPS poloha nič neriešia. V Číne v pohode kúpiš certifikát o dosiahnutí vrcholu Everestu, Šisa P. aj Čo Oju dokonca aj s fotkou vrcholu. A v Nepále? V podpultovom tovare nie je problém kúpiť akúkoľvek vrcholovku. GPS polohy si nahráš, svedok sa dá podplatiť, atď.<br /> Čo dodať? Komerčné výstupy na Everest a iné osmy &#8211; to je čisto biznis, image jednotlivca. No a top výkony, super výstupy sa dosť podrobne analyzujú hŕstkou alpinistov napr. z AAJ, Piolet D´Or, Alpinist, Climbing. No a tam sa neschová už nik. Tam sa klamať, vymýšľať skutočne nedá. Výstup tu má začiatok, stred a koniec. <br /> Veď nejde o to koľko máš vrcholov ale čo si vyliezol a akým štýlom. Nech sú nám príkladom výstupy ktoré sa dostali až sem - www.pioletdor.org/<br /> a nie na stránky bulvárnych časopisov,stránok ,... <br />

Bol si na vrchole? Dokaz!

25.05.2010 07:19:04
-

foto: archiv Jozef Kopold :-)))))

Only registered users can comment this item. Please signin or signup!