Komáre cicajúce laktát

  • Francuzski vedci vyvinuli novu generaciu komarov, ktore sa miesto krvi zivia kyselinou mliecnou - odpadovym produktom metabolizmu pri svalovej praci bez dostatku kyslika. Prave kyselina mliecna je zdrojom problemov pri lezeni vytrvalostnych ciest.

Vo francuzskych treningovych kempoch uz prebieha trenovanie komarov na vyhladavanie kyslych miest v organizme. Vysledky tejto fazy vyskumu zatial neboli zverejnene, takze nie je zname, nakolko uspesne a na aku vzdialenost je komar schopny najst zakyslene predlaktie a vycicat z neho davku laktatu. Podla teoretickych vypoctov by vsak 20 komarov malo byt schopnych vycicat vsetok laktat z priemerne velkeho predlaktia. Proti vyskumu protestuju jednak bojovnici za prava zvierat a jednak rodicia francuzskej mladeznickej reprezentacie, na ktorych sa pokusy robili. Deti totiz chodili z treningov z dopichanymi predlaktiami, co im sposobovalo nemale problemy v skole. Jedine dostupne spravy zatial pochadzaju z japonskeho programu, v ktorom sa chystaju pouzit komare ako lietajuce vakciny.

Caption of the figure above.

Podla oficialnych vyjadreni IFSC sa zatial nechysta zaviest tento novy prvok na preteky na obtiaznost a pritomnost laktat cicajucich komarov bude vnimat ako doping. Hovori o tom antidopingova zmluva, ktoru musia v ramci svojej ucasti v IFSC dodrziavat aj slovenski reprezentanti.

Francuzsky horolezci sa chystaju nasadit novy druh komarov, ktory je odolnejsi voci suchu pokusne do niektorych znamych oblasti a v pripade pozitivnych vysledkov previest este jednu drobnu zmenu, vdaka ktorej by mal novy druh postupne vytlacit povodnych komarov. Ak sa to ujme, budeme sa moct z uspechu francuzskych vedcov tesit aj na nasich skalach. Mozno sa potom sezona vrchol sezony posunie prave na obdobie, ked je najviac komarov, aj ked bude trochu viac teplo. Kto vie ....

Comments (6)

Komáre cicajúce laktát

01.04.2010 00:39:52
- Eva

:) :) :) ...tak toto vam vyslo vzhladom k datumu :) <br /> ...pekne napisane :)

Komáre cicajúce laktát

01.04.2010 00:47:52

pomooooooooooooooooc :D:D

Komáre cicajúce laktát

01.04.2010 07:25:01

:D a nevie niekto ako funguje ta slabsia gravitacia z 8a.nu?:D

Komáre cicajúce laktát

01.04.2010 07:57:53
- tootoo

len aby tie potvory išli iba na kyselinu mliečnu. čo ak zaútočia na prednosti lezkýň, ktoré práve koja ?

Komáre cicajúce laktát

01.04.2010 08:18:48
- Duro

Za výhodnu cenu dodam samca a samicku komara z rodokmenom. Výnosy z chovu lepsie ako emisie.<br />

Komáre cicajúce laktát

01.04.2010 12:35:10

nemate najnovsie vysledky vyskumu! simulacie vyvoja jednotlivych typov komarov v ramci jednodruhovej konkurencie zalozene na Monte-Carlo vypoctoch bohuzial dokazali, ze krv-cicajuce komare aj nadalej zostanu dominantnym druhom a pokial nedojde k uplnej supresii vyskytu laktatoveho komara (tazko predikovat vzhladom na neiste prognozy dostupnosti natecenych predlakti), je vysoko pravdepodobne typove krizenie (o medzidruhovych barierach tu nie je mozne hovorit) krv a laktat cicajucich komarov, co moze mat vysledne velmi neblahy vplyv aj na ludsky druh, kedze v sucastnosti dostupne repelenty su neucinne v pripade laktatu a takto krizene komare mozu ziskat istu druhovu vyhodu v modeli viacdruhoveho spolocenstva a clovek sa pomaly zacne prepadat na dno evolucnej pyramidy

New comment

Ochrana proti spamu
dva +sedem = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...