Big wall vo Venezuele

  • John a Anne Arranovci pokorili 600m vysokú nedotknutú stenu vo Venezuelskej džungli. Cesta klasifikácie E7 6b dostala názov Amuríta a pri jej preleze osadili iba 3 nity a 2 skoby !

Britský lezecký pár, John a Anne Arranovci, sa len nedávno vrátili z expedície vo Venezuele, kde urobili prvý prelez cesty
Amuríta. Cesta sa nachádza na odľahlej stene Amurí a tiahne sa vľavo od ,ešte nepomenovaného, 600-metrového  vodopádu. Dobrodružná expedícia sa začala letom lietadlom Cessna a potom ešte 4-dňovým približovacím pochodom k panenskej stene. Pri prechode pralesom im pomáhali aj tepuiskí indiáni, zvyšok - 7 dní lezenia v absolútnej izolácii bol už na nich!

Caption of the figure above.

Anne Arran , Amuríta (E7 6b) Venezuela ( zdroj:www.planetmountain.com)


Opierajúc sa o svoje bohaté skúsenosti, Arannovci vyliezli všetkých 10 dĺžok štýlom OS, okrem jednej - poslednej, kde sa John dostal do takmer 'hladkého' úseku,  to ho donútilo vrátiť sa späť a skúsiť iný variant.
Dvojica použila 2 prenosné tábory a osadila iba 3 ručne vŕtané 6mm nity a 2 skoby. Ako povedal John: "Nerád používam fixné istenie vo Venezuele, lezenie ciest bez neho je pre mňa veľká výzva. Ale v niektorých úsekoch sme sa rozhodli istenie napevno osadiť kvôli väčšej bezpečnosti."   

Caption of the figure above.

John Arran , Amuríta (E7 6b) Venezuela ( zdroj:www.planetmountain.com)


Manželia Arannovci nie sú žiadnymi nováčikmi vo svete big wall-u - špecializujú sa na lezenie stien v odľahlých častiach sveta. Vo Venezuele majú už na konte cesty ako: No Way, José (E7 6c, Cerro Autana, 2002),  Pizza, Chocolate y Cerveza (E6 6b, Acopántepui, 2003) a Rainbow Jambaia (E7 6b) až k vodopádom Angell, z roku 2005.
"V porovnaní s ostatnými cestami bola Amuríta oveľa viac vyčerpávajúca a izolovaná. Ale my sme zvyknutí spoliehať sa jeden na druhého a prekonávať steny po celom svete.  Byť doslova niekoľko dní vzdialený od civilizácie a navyše bez satelitného telefónu, to si už vyžaduje veľkú zodpovednosť a istotu v tom, čo robíte."  vyjadril sa John Arran.   
Na otázku, čo ich priťahuje na Venezuele, John presvedčivo odpovedal: "Keby ste tu niekedy liezli, určite by ste to chápali. Úžasná krajina & ľudia, nekonečný potenciál pre tradičné lezenie (s množstvom materiálu) a zakaždým nové dobrodružstvo! "

Caption of the figure above.

Amuríta (E7 6b) Venezuela ( zdroj:www.planetmountain.com)


Niektoré dĺžky boli označené aj stupnicou J - ktorá vyjadruje množstvo previsajúcej vegetácie...

Na záver zhrnutie:
Cesta: Amuríta
Klasifikácia: E7 6b
Oblasť: Amurí wall, Venezuela
Autori prelezu:John a Anne Arranovci  (09/2008)
Klasifikácia dĺžok: E4 6a, E5 6a (&J4), E5 6a, E6 6a, E5 6b, E6 6b, E7 6b, E5 5c, E5 6a, E4 6a (J3)

ZDROJ INFORMÁCIÍ & FOTOGRAFIÍ: www.planetmountain.com & www.climbmagazine.com

Comments (0)

No comments yet. Add the first one!
Only registered users can comment this item. Please signin or signup!