Richard Nyéki otvoril na Kalvárii nové spojenie za 8c!

  • Riči Nyéki na domácej Nitrianskej Kalvárii s boľavým prstom otvoril nové spojenie s názvom Tri ťažké pasáže dovedú ťa do extáze, 8c, pričom je to zároveň jeho vstupenkou do tejto obtiažnosti. Pri tejto príležitosti sme sa ho spýtali na viac info o ceste.

Riči: "Túto myšlienku som nosil v hlave od jesene 2012. Vtedy som vyliezol prvú tretinu. Už to sa mi vtedy zdalo dosť ťažké. Potom prišiel zážitok s prevozníkom. Minulú jeseň som to trochu poskúšal, ale nebol nárok. Bez práce nie sú koláče. Túto jar sa mi podarilo horko ťažko spojiť dve tretiny, no a od vtedy cieľ jasný. Zvyšovať vytrvalosť, udržať akú, takú maximálku a hlavne vydržať bez zranenia do ochladenia. A o čo ide?

 Začína sa cestou Grip. Prsty načnú poskoky za malé lišty v previse a následuje boulder. Tak trochu morfo do dvojprdy, na ježiša. Následné vypustenie ruky a campus po lištičkách je zábava. A okorenená pocitom, že každý ďalší poskok, zväčšuje následky pádu na predskalie. Nič hrozné nehrozí, ale aj vyvrtnuté členky bolia. Možno by sa dalo niekde cvakať, ale nepridal som istenie medzi jestvujúce cesty. Musí tam byť aj nádych neistoty, veď robíme adrenalínový šport. Následuje traverz po oblej rampe a tam je obmedzenie. Nesmie sa chytať veľký blok nad ňou, ani na spoďák. Trochu sa zlieza cestou Čierna a na počudovanie tu vie dosť natiecť. Tu sa dá sklepať a odhodiť jedno lano. Liezol som to na dvoch, kôli treniu. Pár poskokov na oblej hrane strechy a poďho do druhého morfo bouldra. Sklepať na zlej obline s ešte horšou nohou a valiť po hrane k tretiemu bouldru. Tu chcem poznamenať, že vo všetký cestách, čo končia touto hranou, sa musí ísť stále po hrane a telo je v pravo. Tým že je to položená hrana, preklopením do ľava, končí všetka zábava .
Neberú sa žiadne chyty v kúte. A v poslednom bouldri, sa nesmie ani len dotknuť nohou stienka v ľavo od kútu. Spolu je to 77 krokov a padá sa aj pod zlaňákom.
Z prelezu:
V stredu dosť zúfalý pokus a Aj ja. Prečo som to pustil pred mesiacom keď tak fúkalo, bolo sucho a bol som pod reťazou...
Vo štvrtok prvý pokus skončil v poslednom bouldri.
Prišlo slnko, horúca skala. 2 hodiny čakám. Ďalší pokus si hlava povedala, že je teplá skala, zodratá koža a nedovolí si zas naraziť nohu.

A tretím, som to po každom bouldri chcel vzdať. Ale istič Maťo ma vždy presvedčil, že je to len v hlave. Tak ma vyVamosoval, vyAlejuloval až do cvakacieho madla. Ja som až tam pocítil, že niečo držím a aj to udržím."

Gratulujeme! Viac o Rišovi nájdete aj v podrobných rozhovoroch na climb.sk a lezec.cz.

Caption of the figure above.

Komentáre (1)

Richard Nyéki otvoril na Kalvárii nové spojenie za 8c!

06.11.2014 19:18:53
Anonym - steve

gratulujem!je to nadhera! ale ked to by nahodou nejaky talent chcel onsightovat tak klobuk dole aby sa v tom vyznal! aj tak pekný počin!

Nový komentár

Ochrana proti spamu
tri -štyri = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...