Rozhovor – Ďuri, Mano a Pepi... ako bolo na sveťáku

  • Ďuri, Mano a Pepi sa zúčastnili na dvoch kolách pretekov svetového pohára v ľadovom lezení - v Kóreii a v švajčiarskom Saas Fee. Ako sa im liezlo? Aké boli cesty? Ako sú so sebou spokojní?
 
  
Caption of the figure above.
Jozef Leško, Kórea, foto: Manofactory
   
climb.sk: Ako sa ti liezlo v Kórei a ako v Saas Fee? Ako by si charakterizoval jednotlivé preteky? Pepi, ty si bol len v Kórei, tak zhodnoť aspoň tieto preteky.
Ďuri: Liezlo sa mi nervózne. Kórea je profesionálny exotický pretek. Sáas Fée je prestížny európsky pretek s dlhou tradíciou.
Mano: Tak Kórea je špecifická svojou prípravou a organizáciou. Trochu mi to pripomenulo preteky sveťáku z Daone. Ceremoniál, vlajky, transféry busom pod stenu. Liezlo sa mi kostrbato a z tuha. V podstate sme sa nemali ani kde poriadne rozhýbať pred pretekmi. A v izolácii, to je len tak. V Saas-Fee je už tradične suchá atmosféra betónových garáží. Večer sa zaregistruješ, dostaneš špagety s pivom bez voľajakej parády. Ak to ovšem po 13-hodinovej ceste stihneš včas.
Pepi: Preteky boli fajn. Čo sa týka organizovania, boli na vysokej úrovni. Ako som písal, akurát tam chýbalo to srdce, ktoré do toho dali minulý rok, keď to bolo prvýkrát. Lezenie bolo fajn, škoda, že Mano s Ďurim mali smolu. Preteky ako celok boli veľmi dobré.
  
 
Caption of the figure above.
Jozef Leško, Kórea, foto: Manofactory
 
climb.sk: Pepi, spomínal si, že máš v pláne sa zúčastniť aj pretekov v Saas Fee. Prečo si nakoniec nešiel?
Pepi: Keďže preteky v Saas Fee nasledovali rovno po a nastali tam nejaké logistické problémy a k tomu sa pridali pracovné povinosti, tak som sa rozhodol, že sa nezúčastním. A keďže sa mi nepodarilo do Saas Fee, tak možno skúsim Francúzsko, čo je nový pretek v svetovom pohári.
 
 
Caption of the figure above.
stena v Kórei, foto: Manofactory
 
climb.sk: Skús prosím ťa charakterizovať cesty na oboch pretekoch. V čom spočívala ich náročnosť, v čom sa líšili...?
Ďuri: Kórea a celkovo cesty pohára, sa teraz snažia stavať ťažšie, bouldrovejšie a o niečo kratšie a máš na ne menej času. Snažia sa pretek viac zdynamizovať. Je to pre diváka a snahu dostať tento šport na olympiádu. Saas fee je stále kombinácia ľadu a žulových chytov, pre mna veľmi kvalitné cesty.
Mano: Po vylezení z izolácie na obhliadku tratí sme trochu zvážneli. Stavači pripravili pekne dlhé kroky. Jeden taký mi asi v polovičke skrížil plány a bolo po paráde.  V Saas-Fee to bolo, ako už tradične po žulových chytoch a kroky zostali podobné, ako v Kórei. Ak mám porovnať cesty na oboch kolách, tak v Saas-Fee bolo viacej ľadu, resp. v Kórei nebol žiaden. Na ten si treba počkať do Ruska a Francúzska. Inak trend je taký, že sa stavajú cesty asi o 25 dlhých krokov a času je čím ďalej menej. Hold, ide olympiáda a treba divákom túto disciplínu zatraktívniť.
Pepi: Ja môžem zhodnotiť len cesty v Kórei, tam boli cesty postavené dosť zaujímavo, keďže cesta nebola veľmi previsnutá, skôr stavači stavili na tažké kroky, bočáky a opačáky, čo bola dosť silová záležitosť a zároveň tam bolo veľa kamenných chytov, ktoré boli zradné a na ktorých vypadli aj favoriti. Ale celkovo bola cesta postavená dobre.
 
 
Caption of the figure above.
Mano, Mike Mortimer, Pepi, Tomilov, foto: Manofactory
 
climb.sk: V drytoolingu sa na sveťákoch súťaží aj na rýchlosť. V Kórei sa vám na rýchlosť podarilo zaliezť lepšie ako na obtiažnosť. Čím to bolo?
Ďuri: Väčšinou vždy lepšie zalezieme na rýchlosť :) Obtiažnosť mne nevyšla.
Mano: Štastie? Dobre sme obkukali techniku od Rusov. Jožo ma zase výhodu, že urobí iba polovicu krokov. Celá táto disciplína je pre nás skôr taký doplnok. U nás sa to v podstate nedá trénovať. Aj keď nás Rusi už viackrát pozývali na sústredenie :-) Myslím, že tu dokonca máme svoje rezervy.
 
 
Caption of the figure above.
Ďuri, Saas Fee, foto: Libor Hroza
 
climb.sk: Pepi, v Kórei si sa zúčastnil aj pretekov na rýchlosť, kde si obsadil pekné desiate miesto. Celkom slúšné. Bolo to jednoduchšie ako obtiažnosť? Prečo si zaliezol lepšie rýchlosť ako obtiažnosť?
Pepi: Rýchlosť je veľmi špecifická disciplína, hlavne kvôli tomu, že podmienky na tréning rýchlosti sú ešte menšie ako minimálne, a preto v našom prípade veľa zohráva aj štastie. Rýchlosť a obtiažnosť sa nedá porovnávať, pretože je to úplne iná disciplína, ako aj pri športovom lezení. Na rýchlosti sa používajú úplne iné zbrane a iné mačky, takže aj preto sa to nedá porovnať. Umiestnenie bolo fajn, keďže predomnou skončili všetko Rusi, ktorí vládnu tejto disciplíne, ale na nejaké väčšie úspechy by som musel poriadne pridať :D
 
 
Caption of the figure above.
Mano, Saas Fee, foto: Libor Hroza
 
climb.sk: Ambície boli na semifinále,  kam sa ti bohužiaľ ani na jednom preteku nepodarilo postúpiť. Ako si spokojný so svojim výkonom?
Ďuri: Samozrejme, nemôžem byť spokojný. Čo si spomínam, takto zle som už dávno celkovo neskončil. Máme také naše motto : Treba byt silnejší ako smola. No samozrejme, že to nie je len o štastí.
Mano: To semifinále by potešilo. Ako vravím, v Kórei som zaváhal, ale s výkonom zo Saas-Fee som spokojný. Stačilo byť o niečo rýchlejší a mohlo sa zadariť. V ceste bolo 7 topov, 9 postupovalo ďalej a pri takej vyrovnanej sile, aká tento rok v Saas bola ...
 
 
Caption of the figure above.
Saas Fee, foto: Libor Hroza
 
climb.sk: Pepi, ty rovnako ako chalani si mal ambície na semifinále,  kam sa ti bohužiaľ nepodarilo postúpiť, ale z chalanov si bol suverénne najlepší. Ako si spokojný so svojím výkonom?
Pepi: Suverénne najlepší som nebol, pretože oni mali smolu, čiže to nemôžeme porovnávať. S výsledkom som spokojný, akurát ma mrzí krok, z ktorého som spadol, pretože keby som bol spravil paragána namiesto skoku, tak by som to spravil a mal by som isté semifinále, čo sa ale
nestalo :D zase som ostal prvý pod čiarou.
 
 
Caption of the figure above.
Ďuri, Saas Fee, foto: Libor Hroza
 
climb.sk: Na čom treba do budúcnosti popracovať?
Ďuri: Zistili sme, že treba doladiť špecifickú silu fixov ramien, čo nemáme kde trénovať. Natrénovať špecifické riešenia rôznych problémov, pokusovanie uberá na čase a sile, správne rozhodnutie vyriešenia problému je klúčové.
Mano: Treba veľa liezť. Technika už dávno je. No a nesmie chýbat štastie na šmykľavých chytoch.
Pepi: Jednoznačne treba trénovať :D. Treba popracovať na všetkých oblastiach a pohyboch, keďže cesty sa menia s každým pretekom. Postaviť si bouldrovku, kde sa dá liezť so zbraňami bol veľmi dobrý ťah. :D
 
 
Caption of the figure above.
Mano, Saas Fee, foto: Libor Hroza
 
climb.sk: Chalani, plánovali ste sa zúčastniť len týchto dvoch kôl, týmpádom máš preteky svetového pohára za sebou. Čo plánuješ robiť ďalej?
Ďuri: Preteky mne nevyšli, takže nemá pre mňa význam pokračovať. Už sa celkom dobre zotavujem po páde v Tatrách, takže by som si rád poliezol športové tažké mixi, ktoré sú dobre odistené. Potom neskôr niečo na vlastnom istení.
Mano: Vždy sú ešte otázky, či ísť ešte na jedno kolo. Ale zima ešte dúfam neskončila, tak sa hádam niekde vyberieme.
 
climb.sk: A čo preteky svetového pohára na budúci rok? Plánuješ sa ešte zapojiť?
Ďuri: Ak bude tá možnosť, určite rád. Dúfam, že potrénujeme, budeme dobrá partia. Máme tam veľa kamarátov, sme už taká komunita. Pre mňa sú preteky dobrá motivácia pre tréning, aj keď ich v podstate neznášam, lebo mám zlú psychiku :) Strašne sa stresujem a hnevám.
Mano: To je ešte ďaleko. Ale asi nejaké to kolo dám. Toto je vždy otázka financií a času, lebo obidve položky to žere exponenciálne.
Pepi: Pokiaľ bude dobrá partia ako tento rok a bude možnosť niekde aspoň trocha trénovať, tak sa určite plánujem zúčastniť, ale je tažké plánovať tak dopredu, takče uvidíme.
 
Ďakujem za rozhovor.

Komentáre (3)

Rozhovor – Ďuri, Mano a Pepi... ako bolo na sveťáku

26.01.2012 10:43:46

Pekna stena v tej Korei, ake to bolo asi vysoke?

Re: Rozhovor – Ďuri, Mano a Pepi... ako bolo na sveťáku

26.01.2012 18:24:30
Reakcia - Mano

Ja to tak odhadujem do 18m.

Rozhovor – Ďuri, Mano a Pepi... ako bolo na sveťáku

26.01.2012 13:01:40

"Treba byt silnejsi ako smola", to si musim zapametat.

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!