Komentáre (29)

Neznámy sokolík

23.10.2010 19:57:12

Po preisteni ma cesta cca 28m, 9 postupovych isteni.

Re: Neznámy sokolík

23.10.2010 22:36:34
Reakcia - Lukas

A podla ludi, co to prestovali a narovnali cestu, obtiaznost je poctivych 6, mozno aj trochu viac, ked sa to hore leze priamo cez brucho.

Re: Re: Neznámy sokolík

24.10.2010 16:50:33
Reakcia - JohnyB

A podľa jedného starého sprievodcu od Diešku je to 5/5+...., tak neviem..., ja osobne som to navrchu bral mierne zľava, tych 6- moze byt...

Re: Re: Re: Neznámy sokolík

25.10.2010 14:06:48

Nemýliť si s cestou "Sokolik". To je za 5. Už v prastarom sprievodcovi "Slovenske skalky" je Neznámy sokolík za 6-. A minimálne vždy bol. Za 6- som to liezol pred 16 rokmi (tuším). Dlho som tam nebol, ale keď je to potiahnuté vyššie, kľudne to môže byť 6ťka.

Re: Re: Re: Re: Neznámy sokolík

25.10.2010 15:05:30
Reakcia - JohnyB

Nemylim si to, to co som napisal je pravda, ale ako tu bolo spomenute, vtedy sa asi pouzivala ohranicena stupnica, ktora sa nemusi zhodovat s UIAA, "Sokolik" je v tom sprievodcovi tusim len IV+, ale nie som isty nemam to teraz pri sebe...

Re: Re: Neznámy sokolík

24.10.2010 22:31:53

Tu cestu som liezol po hexakoch viac ako 10 krat a zrazu je to s borhakmi po metri o jeden a pol stupna tazsie? Co za k.k.ta zas preistuje cesty nejakymi variantmi? Ani to horne brusko z Vsetko co mam rad nie je za 6...

Re: Re: Re: Neznámy sokolík

25.10.2010 01:00:30
Reakcia - Peter Greksak

Som jeden s tych k.k.t ktory sa podielal na preistovani Krslenice. Zas. Z Neznameho sokolika sme nerobili ziadny variant, len sme ho predlzili o niekolko krokov. Myslim, ze horna cast nepridava ceste vyssiu obtiaznost. Predbezne sme ju ohodnotili za 6. Ako referencnu sme vzali Rolandovu - ta bola vzdy hodnotena za 8 a tomu sme sa snazili prisposobit aj hodnotenie ostatnych ciest. Je to samozrejme len navrh, ktory bude coskoro uverejneny. Predpokladame, ze definitivne hodnotenie potvrdi alebo upravi lezecka verejnost. Ano, horne brusko vo Vsetko co mam rad nie je (a nikdy ani nebolo) hodnotene za 6. Nikto nebude nikomu branit aby si Neznameho sokolika nevyliezol po cokoch patkovym variantom. A moralisti si mozu pripomenut vykony prvolezcov a preliezt si Rolandovu, len po povodnych kruhoch... Len pre informaciu, v sucasnosti je v masive Bielej princeznej nanovo odistenych 19 ciest od 4 do 9+

Re: Re: Re: Re: Neznámy sokolík

25.10.2010 08:00:43
Reakcia - radim kovařík

ja chcem vyjadrit velku vdaku za perfektnu pracu na krslenici. teraz je tam paradne bezpecne lezenie pre kazdeho. pokial ide o neznamy sokolik, podla mojho nazoru je to v sucasnom stave normalna poctiva 6tka. chcem sa spytat, kedy bude zverejneny nejaky aktualny sprievodca?

Re: Re: Re: Re: Re: Neznámy sokolík

25.10.2010 12:00:43
Reakcia - Peter Greksak

Sprievodca sa pripravuje do dalsieho vydania Horolezca 6/2010. Nechceli sme ho vydavat neuplny, len pred tyzdnom sa tam este doistovali cesty. Radi by sme k sprievodcovi pripojili aj informacie ohladne lezeckych obmedzeni z hladiska ochrany prirody. Rokovanie z ochranarmi bude buduci mesiac. Snahou nasich zastupcov je dohodnut celorocne lezenie. Ak sa to podari, mozno buduci rok rozsirime oblast o dalsie sektory.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neznámy sokolík

25.10.2010 12:50:18
Reakcia - radim kovařík

dakujem. super! ak bude treba pomoct, velmi rad sa zucastnim.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neznámy sokolík

10.02.2011 09:12:27

No..., konecne som sa dostal k poslednemu Horolezcovi, ale nejak sa tam este sprievodca neobjavil..., tak sa chcem spytat, ci sa objavi v nasledujucom cisle, alebo aspon na tu na stranke, alebo niekde inde na nete?

Re: Re: Re: Re: Neznámy sokolík

25.10.2010 10:19:20

Prepac za nasratost, ale ked sa pred viac ako 10 rokmi do Krslenice pridavali borhaky, tak sa oslovili aj autori, aj lezci z klubov, ktori tam chodia liezt. Bal som sa, aby to nedopadlo ako hura system preistenia z Technickeho skla, pretoze na Krslenicu chodim pravidelne kazdu jar a jesen, aj ked tento rok som nebol.<br /> <br /> &quot;Z Neznameho sokolika sme nerobili ziadny variant, len sme ho predlzili o niekolko krokov.&quot;<br /> Neodporuje si to?<br /> <br /> &quot;Myslim, ze horna cast nepridava ceste vyssiu obtiaznost.&quot;<br /> Ked to bolo predtym za 5, preco je to zrazu podla Teba: &quot;Predbezne sme ju ohodnotili za 6.&quot;<br /> <br /> To porovnanie so Vsetko... som uviedol, pretoze to horne brusko je podla mna za menej ako 6.<br /> <br /> &quot;moralisti si mozu pripomenut vykony prvolezcov a preliezt si Rolandovu&quot;. Zvlastne je, ze vsetky cesty okrem Rolandovej a tej trojkovej hrany isli bombovo odistit vklinencami, tak tam je retaz borhakov. Rolandova, ktora nesla odistit po vlastnom vobec, tak ta ostala po starom.

Re: Re: Re: Re: Re: Neznámy sokolík

25.10.2010 12:49:25

chlaln, zi a nechaj zit... na krslenici som sice uz par rokov nebol ale to co pises, pise kazdu chvilu nejaky mudrlant... to ze povodna klasifikacia bola o 1,5 stupna nizsia vypoveda skor o dobe ako o obtiaznosti, po celom Slovensku najdes tony patiek, ktore su teraz sedmicky. je fajn ze &quot;sa&quot; preistuje a je fajn ze &quot;sa&quot; pridavaju borhaky, lezenie je uplne inde ako bolo pred 10 rokmi a nabralo spad, ktory nezastavis, skratka, pre mnohych je to uz viac o fyzicne ako psychicne a aj ty by si radi na krslenici poliezli, ale ked mas chut, pokojne ignoruj nove istenia, zaloz si a zlan o strom... viem ze pre mnohych je sestka vrchna hranica a vobec nechcem dehonestovat vykony, ktore su pre niekoho hranicne, ale keby sa hadal Adam s Chrisom alebo Danim, ze ci je to 9B alebo 9B+, prosim, jedna sa o nejaky lezecky milnik, ale hadat sa tu ci je to 6- alebo 6, mi pride trosku uchylne obzvlast ked sa to snazia hodnotit ludia, ktori zjavne lezu tazsie veci a liezli tu cestu uz XY-krat (neviem, mozno ti krivdim, nakolko si sa nepodpisal)<br /> P.S. to len na margo toho, ze uz som sa dlho do ziadnej vasnivej diskusie nezapojil tak aspon tata branit budem;)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neznámy sokolík

25.10.2010 13:04:24
Reakcia - Tata

Tomaso, dik. Uz vidim tie cholericke reakcie na temu rodinkarstva, klientelizmu a pod. :-)))

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neznámy sokolík

26.10.2010 22:37:06

Ked je to pre mnohych len o fyzicne, tak na to tam boli borhakove zlanaky - vyliezlo sa Sokolikom a potom si si mohol rad za radom davat vsetko na udicu. Podla mna sa preistenim stratilo caro tych ciest. Mas pravdu, hadat sa o 5, 6- alebo 6 je nezmysel.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neznámy sokolík

26.10.2010 23:03:22

chcel som len povedat, ze je ovela ferovejsie voci sirsej lezeckej zakladni radsej cestu lepsie odistit, lebo tym vznika sanca pre ovela vacsiu skupinu lezcov. Kto chce cvaka vsetko, kto chce obcas vynecha, kto chce tak soluje... ako som povedal, zi a nechaj zit, zvol si styl lezenia aky ti vyhovuje na zelezo v ceste, ktore je tam podla teba navyse nepozeraj.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neznámy sokolík

27.10.2010 11:46:32

Hm, zaujimavy nazor... pre niekoho ma vacsie caro liezt cesty na udicu ako odspodu?.. hm,hm

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neznámy sokolík

27.10.2010 12:22:23

caro je jedna vec, fyzicke a psychicke moznosti druha...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neznámy sokolík

27.10.2010 15:02:17

Reagoval som na predosly prispevok - fyzicno... Co je na tom divne, ze ked niekto nemal napr. na Rolandovu s 2 hrdzavymi kruhmi, ze si ju dal na udicu, ked nemal moral to cvakat odspodu (ved aj vyliezt to na udicu vkuse nie je zadarmo). Prislo mi lepsie riesenie vymenit borhaky na zlanakoch a starych miestach a kto chce, mohol to liezt odspodu s vklinencami a sem tam cvakat a kto ma rad len fyzicno, mohol liezt na udicu. Je to uz aj tak jedno, ked to je preistene, chcel som napisat len svoj nazor. Nebol som tam po preisteni, takze neviem, ako je to spravene, vsetky cesty okrem tej Medvedovej tazkej cesty vedla Svetkovho variantu som vyliezol a dovolim si tvrdit, ze ak su tam teraz borhaky po 1,5-2 metroch, tak oproti tej udici to zas taky rozdiel nie je (okrem zapisu v dennicku). Ale asi ma Tomaso pravdu, ze si tam teraz zalezie viacej ludi.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neznámy sokolík

27.10.2010 15:43:16

Ano, zalezie viac ludi. Za 2-3 roky to bude vysmykane klzisko.

Re: Re: Re: Re: Re: Neznámy sokolík

25.10.2010 12:55:43
Reakcia - Peter Greksak

Tvoju nasratost chapem ale prepacil by som ti ju, keby si sa podpisal a keby si tam tento rok na jesen bol. Aspon by sme sa mohli bavit o konkretnych veciach a nie o tom co si sa docital alebo co sa domnievas. Som lezec z klubu a aj vsetci co sa na odisteni podielali su lezci z roznych klubov a nerobili sme z toho ziadnu tajnu akciu. Ak ta mrzi, ze sme neoslovili Teba, prepac, nevedeli sme o tebe, ale bola by sa nam zisla aj dalsia hlava a ruky. Autorov sme oslovili: Alana Formanka, Rolanda Durku aj Igora Kollera, (Sveta Polacka bohuzial uz nie) a preistovanie sme s nimi konzultovali. Diskutovali sme aj s lezcami, ktori tam priebezne chodili a liezli, skoda, ze si sa nezastavil. Ak poznas dalsich nasratych alebo urazenych sem s nimi, radi to s nimi prehodnotime. Ani v nasom &quot;odistovacom kolektive&quot; sme nemali na vsetko rovnaky nazor, ale prepac, radsej budeme diskutovat s niekym, kto je ochotny niekolkokrat vyniest hore centralu, a s lezcami pod skalou ako s anonymom od klavesnice. <br /> Rolandova je samozrejme preistena (ano, aj Roland osobne to videl) ale kruhy sme tam nechali ako ukazku moralu a lezeckeho majstrovstva nasich predchodcov-sucasnikov.<br /> Nerad by som sa pustal do diskusie ohladne klasifikacie, nie som na to expert. A uz vobec si netrufam robit porovnanie s uzavretou klasifikaciou so 70-tych rokov. Sam Dieska na 13. strane svojich &quot;Cvicnych skal na Slovensku&quot; uvadza, ze klasifikacia je len sestdielna, len fomalne zhodna s klasifikaciou UIAA a nemozno ju s nou stotoznovat...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neznámy sokolík

26.10.2010 17:10:51
Reakcia - solo

Tej Rolandovej je škoda... dosiaľ si pamätám ako som odtiaľ 2 alebo 3 krát zliezal, než som sa dostal k prvému kruhu. Malo to svoje čaro.<br /> <br />

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neznámy sokolík

27.10.2010 18:51:28

Preco skoda? Kruhy tam stale su, cize cestu mozno liezt aj po povodnom isteni. Rovnako pre klasikov,ktori si chodili s oblubou na Krselnicu zakladat- tie borhaky nijakym sposobom neeliminuju moznost zakladat si. Ano je to iny pocit ,ked viem,ze je hned vedla borhak a trosku to meni pohlad na vec,alebo caro.No vsetko je to len v hlave a moze ma/nas hriat aspon dobry pocit na srdci ,ze potesenie z linie bude mat aj viacej ludi. Netreba sa na vsetko pozerat z pozicie lepsieho,silnejsieho,ci egoistickejsieho!<br /> Krselnica nikdy nebude vysmykana ako Pajstun.Ine vapno,iny pristup.<br /> A aby sa nepovedalo,ze som mimo obrazu.Naposledy som si tam dobre zaliezol tuto nedelu a x krat pred preistenim.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neznámy sokolík

28.10.2010 10:20:43
Reakcia - solo

Hm, prečo škoda? Už som to viac krát vysvetľoval a napriek tomu že viem, že idem proti prúdu tak to vysvetlím znova:<br /> <br /> - preto že už nikdy nikto nezažije ten pocit že vyliezol legendárnu Rolandovu so všetkým čo k tomu patrí. Borhák nemať a borhák necvakať je rozdiel dvoch svetov ktoré spolu vôbec nesúvisia;<br /> <br /> - preto, že bez legendárnych ciest by lezenie nebolo čím je dnes a to ani po fyzickej stránke; a myslím, že na umení a schopnostiach skvelých lezcov minulosti by sme mali budovať a nie ich len obdivovať ale v mene &quot;lezenia pre všetkých&quot; likvidovať presne tie legendy kôli ktoým ich obdivujeme;<br /> <br /> - preto, že ak jeden tvrdí &quot;ak chceš morál lez po starom a nové si nevšímaj&quot;, druhý môže rovnako oprávnene žiadať &quot;ak morál nemáš daj si to s horným lanom&quot;. Obidve riešenia oberajú o podstatný zážitok z lezenia (či už morál, alebo RP) tú druhú stranu. Ale iba jedno z nich zachováva skalu čo najmenej porušenú a zmenenú a zároveň zachováva tradíciu a históriu;<br /> <br /> - preto, že ak nám ide o bezpečnosť, tak spraviť cestu prístupnú pre všetkých sa lacnejšie a bezpečnejšie dá tak, že navŕtaš kvalitný zlaňák aby to mohli liezť s horným lanom, ešte aj ušetríš;<br /> <br /> Aby bolo jasné, ja sa nijak nevyžívam v neodistených skalkách, ani so sebou do skál nenosím čoky aby som si mohol staré 5ky preliezť po vlastnom, zakladať môžem do sýtosti v horách; na skalkách si chcem hlavne pohodlne a relatívne bezpečne zaliezť. <br /> <br /> Ale naozaj nevidím dôvod, prečo by musela byť každá jedna cesta doistená, zvlášť pokiaľ je za ňou nejaký príbeh a má prelezy, hoci zriedkavejšie. Oveľa citlivejšie ku skale a k histórii by sa mi zdalo vymeniť hrdzavé kruhy za nerezové a zachovať tak trochu toho čara a príležitosť pre každého pozrieť sa na tú históriu naozaj zblízka a prieotm vyskúšať aj iné svoje sily než tie fyzické.<br /> <br /> <br />

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neznámy sokolík

28.10.2010 11:05:27
Reakcia - MartinS

plne s tebou suhlasim...proste nemusia byt vsetky cesty na skalkach vyistene odhora dole...je fakt rozdiel mat moznost cvaknut si borhak alebo nie..chapem ze lezenie sa stava popularnym sposobom travenia casu v prirode..nic by sa nestalo keby zostalo na slovensku par oblasti( ked neratam tatry) cisto tradicionalistickych, kde si clovek zalezie na to co momentlane komplexne ma...mozno to vyzne trochu oldschool, ale pre mna zostava najdolezistejsim svalom pri lezeni mozog....<br /> <br /> love and peace..

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Neznámy sokolík

28.10.2010 20:12:28

Ked to tak citam, rozmyslam, ze naco sa cesty na skalkach vobec odistuju. Ved casom sa vzdy najde niekto, kto cestu vie vysolovat (aspon vacsinu) a moze namietat, ze akekolvek istenie je zbytocne, lebo cesta stratila caro.. Myslim, ze Roland by mal co &quot;vysvetlovat&quot; napriklad takemu Auerovi, preco sprznil dvomi kruhmi taky krasny kus skaly.. :-))

Neznámy sokolík

05.11.2010 15:16:12
-

Borhákisti naserte si!

Neznámy sokolík

30.06.2011 07:48:54
-

vcera som to liezol, vrch cez brusko je poctivych 6+ a dole to tiez nie je zadarmo. Podla mna 6+ v tlacenom sprievodcovi sedi.

Neznámy sokolík

31.03.2012 00:00:23
-

Neznamy sokolik. Vedie vyraznym kutom a skarou v pravej casti masivu. V/V+; J. Psotka a spol.

Nový komentár

Ochrana proti spamu
sedem -šest = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...