Video: Silence 9c

  • Pred pár mesiacmi obleteli lezecké aj mainstreamové média správy o tom, že Adam Ondra preliezol svoj štvorročný projekt v jaskyni Hanshelleren, známej ako Flatanger. Cestu, ktorú všetci poznali pod pracovným názvom Project Hard, nazval Silence a stala sa prvým 9c na svete. Bernardo Giménez Adama pri projektovaní sprevádzal, bol aj pri preleze a stojí na novým filmom Silence, ktorý je voľne dostupný na Adamovom Youtube. Celé video si môžeš pozrieť po rozklinutí článku!

Adam navŕtal líniu, v ktorej sa dnes Silence nachádza, ešte v roku 2013, kedy bol Flatanger populárnou oblasťou s množstvom projektov a ťažkých línií vo francúzskom deviatom (našom v jedenástom až dvanástom) stupni. V tej dobe sa však viac venoval cestám ako Illusionist 9a a Change 9b+, ktorá bola jeho prvou dvanástkou a zároveň prvou na svete v tejto obtiažnosti. Doposiaľ nemá opakovanie. 

Project Hard bol niekde na pozadí, no po nejakom čase sa k nemu Adam vrátil a začal ho skúšať. Do Flatangeru sa počas rokov 2016 a 2017 vrátil sedekrát, pričom nájsť dobrú sekvenciu na prvý boulder ("crux 1") mu zabralo päť návštev! Nie je sa čo čudovať, Adam samotný boulder odhadol na 8C a "jeden z najťažích, aký kedy vyliezol", nehovoriac o tom, že bouldru predchádza 20 metrov lezenia za 8b. Podľa jeho slov je to však "lahšia pasáž po madlách s dobrými kolenami". Po bouldri nasleduje oddych za koleno s manévrujúcou nohou známy aj z krátkeho videa, ďalej 8B boulder, zlý oddych, 7C+ boulder, dobrý oddych a koncová nepríjemná pasáž. Bum, 9c je na svete! 

Kvôli projektu zapojil do svojho tréningu Adam rôzne metódy - v domovskej Kotelne si postavil imitáciu najťažšieho bouldra, na campuse trénoval hore-dolu aj doprava-doľava, vizualizoval aj priamo simuloval prelez na podložke s pomocou fyzioterapeuta Klausa Isela. Pri preleze použil, ako sme si už pri ňom zvykli, každú lezečku inú - na ľavú nohu Miuru kvôli založeniu špičky a na pravú Solution, tvrdšiu agresívnu lezku do previsov.

Adam je zatiaľ jediným lezcom na svete, ktorému sa podarilo preliezť viac ako jedno 9b+ a prvým, ktorý navrhol obtiažnosť 9c. Podľa jeho slov je projektov v tejto a vyššej obtiažnosti na svete ešte určite dosť a sám si nie je istý, či sa mu niekedy podarí vyliezť niečo ťažšie, potenciálne 9c+. Jeho výkon ale nesporne posúva hranice a dalo by sa povedal, že už je v "lige sám pre seba". Medzi jeho ďalšie plány patrí napríklad aj Burden of Dreams, prvý boulder s navrhovanou obtiažnosťou 9A od Nalleho Hukkataivala, a takisto sa plánuje zúčasniť pretekov svetového pohára na lane aj v boulderingu, ktoré majú byť prípravou na olympiádu 2020 v Tokiu. Dovtedy sa však môže udiať všeličo a môžeme s napätím čakať, do čoho sa Adam pustí najbližšie.

A teraz už k samotnému videu. Nech sa dobre pozerá!

A ako bonus ešte celý live stream z Arca a interview, ktorého súčasťou sú aj legenda Jerry Moffatt a režisér filmu Bernardo Giménez (interview začína od 52:33).

Comments (0)

No comments yet. Add the first one!

New comment

Ochrana proti spamu
tri -devät = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...