Krv na chytoch - potenciálne riziko ochorenia?

  • Existuje možnosť prenosu infekcií na lezcov prostredníctvom krvi na chytoch? Lekárska komisia UIAA sa pokúsi odpovedať na túto otázku. „Rezné rany, tržné rany a oderky na rukách lezcov bežne prichádzajú do kontaktu s chytmi“, hovoria experti z oblasti medicíny v dokumente publikovanom na webstránke UIAA.

 

Lekárska komisia preto upozorňuje lezcov na závažnosť problematiky krvou prenášaných infekcií, nakoľko milióny ľudí na svete sú postihnutí vírusom HIV a stovky miliónov buď hepatitídou B alebo C.

Odborníci varujú, že je známe, že riziko prenosu HBV (hepatitída typu B) je vysoké najmä pri kontaktných športoch, medzi užívateľmi drog, pre tých, ktorí žijú alebo navštívili endemické oblasti a pre tých, ktorí poskytujú prvú pomoc bez náležitej ochrany. Predpokladá sa zvýšenie počtu infekcií prenášaných krvou medzi športovcami.
 
V súčasnosti aj napriek možnostiam liečby vírusov HVB a HCV sa akútne alebo chronicky postihnutí jedinci často neliečia, nakoľko sú asymptomatický, až pokým sa u nich neprejaví ochorenie pečene a smrť nastáva po 10-20 rokoch.
 
Akonáhle sa symptómy prejavia, antivirotiká môžu len spomaliť poškodenie organizmu, nie ich zvrátiť.
 
Správne zaobchádzanie
 
Lekárska komisia odporúča ako správne zaobchádzať s jednotlivcami s aktívnym krvácaním : „Jedinci by mali byť vylúčení z priestorov steny, akonáhle je to možné. Krvácanie by sa malo ošetriť, rana by sa mala vyčistiť vodou a mydlom alebo dezinfekčným prostriedkom. Zakrvavené chyty by sa mali umyť a očistiť kefou a v prípade potreby aj dezinfekčným prostriedkom. Pred ďalším použitím ich treba nechať poriadne vyschnúť.
 
Lekárska komisia UIAA je globálne fórum doktorov, ktorí sa pravidelne stretávajú za účelom aktualizácie údajov týkajúcich sa zdravotných otázok a vytvára množstvo užitočných dokumentov týkajúcich sa zdravia, ktoré môžete nájsť TU.
 
Zdroj: BMC
 
Preložené so súhlasom BMC.
 

Comments (17)

Krv na chytoch - potenciálne riziko ochorenia?

17.02.2011 08:38:25
- cyril

no vsetci dufajme ze milos je zdravy, je to totiz pravidelny darca

Krv na chytoch - potenciálne riziko ochorenia?

18.02.2011 12:48:58
- lukash

Pokial to nieje moc a stolica tak to prezijem:))

Re: Krv na chytoch - potenciálne riziko ochorenia?

19.02.2011 09:35:30

povieš to aj keď od niekoho týmto spôsobom chytíš HIV?

Re: Re: Krv na chytoch - potenciálne riziko ochorenia?

19.02.2011 09:49:08

No ja by som to až tak neprežival ,hoci tam je prevdepodobnosť prenosu je tak malá ,že je nepravdepodobná. Koľkých poznáš HIV lezcov zo svojho okolia asi žiadneho ,tak nestresuj -))

Re: Re: Re: Krv na chytoch - potenciálne riziko ochorenia?

19.02.2011 10:27:45

no podla mna to nie je vec ktorou by sa clovek chcel chvalit

Re: Re: Re: Krv na chytoch - potenciálne riziko ochorenia?

19.02.2011 10:49:41

pri dnesnej tendencii kde sa z lezenia stava masovy sport musim s tymto nazorom prudko nesuhlasit....proste sanca nejakeho prenosu sice je mala, ale to neznamena ze sa nemoze stat

Re: Re: Krv na chytoch - potenciálne riziko ochorenia?

19.02.2011 12:56:23
Reakcia - pplk. Zbombonjenko

životnosť vírusu HIV mimo hostiteľského organizmu je za optimálnych podmienok max. 30 min. ... to by si musel brať čerstvo zakrvácaný chyt, a to asi nerobí nikto (a ak áno, tak potom bez komentára...). Zo zaschnutej krvi HIV nechytíš, čo sa žltačky týka, to už je iná záležitosť! Tak ale myslím, že oveľa skôr to chytíš v električke alebo mekáči, než na stienke. Btw. , ak berieš lezenie seriózne, zabiješ sa skôr, než Ťa zlikviduje infekcia! :-)

Re: Re: Re: Krv na chytoch - potenciálne riziko ochorenia?

19.02.2011 14:37:52
Reakcia - gen. Utriminohu

moj zlaty, ale tej krvi na chyte nemusi byt tolko, ako na zakalacke... staci kvapka, o ktorej ani nevies, trochu smoly... <br /> btw, taka Lynn Hill, Peter Croft, Spek, Manolo a kopa dalsich beru lezenie myslim celkom seriozne - ich nemoze zabit infekcia?

Re: Re: Re: Re: Krv na chytoch - potenciálne riziko ochorenia?

20.02.2011 11:52:34
Reakcia - pplk. Zbombonjenko

...tak potom tu je jednoduché riešenie, pre tých čo sa boja. Treba loziť v latexových rukaviciach, rúškom na tvári a podľa možnosti chyty nechytať, ale len na ne stúpať, a to aj v previse! A ak ho už musíš chytiť, tak ho vydezinfikovať a počkať aspoň 5 min. v predošlom, kým začne prostriedok pôsobiť... čo je bezpečné a zároveň aj metodicky hodnotné z hľadiska tréningu na OS. Mimochodom, zlatý môj :-) , ďakujem, že si mi rozšíril obzor... doteraz som sa domnieval, že musíš padnúť do vane plnej krvi, resp. vypiť aspoň 1 krvnú konzervu, aby si sa nakazil... Môj život je fakt v ohrození!

Re: Re: Re: Re: Re: Krv na chytoch - potenciálne riziko ochorenia?

20.02.2011 13:33:51
Reakcia - assholewideopen

Zlatúšik zelenučký, ty si mi taký vtipnučký, cukríček môj. Nemôžem si pomôcť, ale ako si ho odpinkal na mňa urobilo obrovský dojmík, tak by som ťa rád spoznal, bobuľka moja. A ak by si chcel, mohol by som ťa aj pichnúť do zadočku. Budem jemnučký, pupušik môj maličký. Ozvi sa!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Krv na chytoch - potenciálne riziko ochorenia?

21.02.2011 09:21:49

toto malo takt a noblesu!

Krv na chytoch - potenciálne riziko ochorenia?

19.02.2011 15:12:01
-

kolko pripadov nakazenia sa nejakou chorobou z chytov poznate? :DDD to neznamena, ze ked tu je &quot;moznost nakazenia&quot;, tak sa to i stane... takisto mozem povedat, ze je pravdepodobnost, ze mi ucinkom evolucie narastu kridla a budem lietat... =D moznost tu je.. =P<br />

Re: Krv na chytoch - potenciálne riziko ochorenia?

19.02.2011 16:12:46

určite, všetko je o pravdepodobnosti. ja už letím......

Re: Krv na chytoch - potenciálne riziko ochorenia?

19.02.2011 17:13:42

ty si skor dokazom toho, ze ucinkom evolucie ludska populacia osprostieva

Re: Re: Krv na chytoch - potenciálne riziko ochorenia?

20.02.2011 12:58:53
Reakcia - milos

a viete co je najpravdepodobnejsie? ze osprostiete z citania takychto komentov tu na climbe =D

Krv na chytoch - potenciálne riziko ochorenia?

20.02.2011 12:28:49
- lukash

myslim že clovek daleko prvadepodobnejšie chyti nieco v MHD alebo na verejnych toaletach ako na stene ci skale..ale čert nikdy nespí treba byt opatrny a nosit so sebou ochranu!!

Krv na chytoch - potenciálne riziko ochorenia?

20.02.2011 13:49:15
- d

leziem vždy s ochranou

New comment

Ochrana proti spamu
osem -dva = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...