Mádžo a piesok

  • Valná hromada ČHS schválila zmenu stanov spolku, z ktorých sa vypúšťa zákaz používania magnézia v pieskovcových oblastiach. Čo to pre nás znamená? Viac v článku.

Večná téma českých lezeckých médií - mádžo na piesku - sa posunula do novej dimenzie. Valná hromada ČHS pomerom hlasov 2034 proti 586 schválila pozmeňujúci návrh na zmenu pravidiel pieskovcového lezenia.

Problematika používania magnézia na piesku je zložitá a často sa zdá byť viac otázkou osobných sporov ako argumentov.

Prakticky sa však o veľkú zmenu nejedná. Používania magnézia na skalách totiž spomína väčšina aktuálnych výnimiek pre pieskovcové oblasti v čechách, podľa dostupných informácií  (lezec.cz) jediná výnimka, ktorá používanie magnézia nezakazuje je Labák. Pre návštevníkov českých skál však vyvstáva nová povinnosť - pred návštevou na pieskoch sledovať okrem doby, kedy je lezenie v tej ktorej oblasti povolené aj aktuálny stav zákazu používania magnézia.

Navyše, nie je úplne jasné, ci sa doterajší interný zákaz používania magnézia nečlenov ČHS sa doterajší  zákaz vzťahoval. Navyše, nie je úplne jasné, ci sa doterajší interný zákaz používania magnézia na nečlenov ČHS vzťahoval. Každopádne znenie výnimky sa vzťahuje na každého, takže študujme pozorne, aby sme na skalách zbytočne nepôsobili problémy.

Celá vec však má aj inú dimenziu. Je dokonalou ukážkou, ako funguje občianske združenie. Niekto má presnú predstavu o tom, ako a čo by sa malo zmeniť, v správny čas podá návrh, ktorý presvedčí zmysluplnú vačšinu zástupcov klubov a individuálnych členov ... a hurá, sen sa stáva skutočnosťou. Máte aj vy jasnú predstavu, čo vo vašom obľúbenom spolku škrípe a ako to zmeniť? Vaša šanca je setsakra blizko, valné zhromaždenie SHS James je už tento víkend v Žilinskom Dome Techniky. Využite svoju šancu.

 

Caption of the figure above.

Labák

foto: HK Matternhorn

 

Caption of the figure above.

Návrat krále, Xa

Labák

foto: HK Matternhorn

 

Caption of the figure above.

Tajná chodba, IXb

Labák

foto: HK Matternhorn

 

Caption of the figure above.

Viktor čistič, IXb

Labák

foto: HK Matternhorn

Comments (8)

Mádžo a piesok

25.03.2009 13:59:23
- :)

100b!

Re: Mádžo a piesok

25.03.2009 15:40:04

kludne aj 1000...!

Mádžo a piesok

25.03.2009 16:08:49
-

A nezabudat si po sebe cestu vycistit!

Mádžo a piesok

25.03.2009 22:05:00
- Vlk

Upřesňují informace jsou na webu Horosvazu část Skalní oblasti sekce Ochrana přírody, již dnes je tam seznam pískovcových sektorů a nejen jich a k nim přibyla kolonka Mg povoleno, Mg zakázáno, postupně se bude doplňovat a upřesňovat ke každé skále, neboť na Vysočině( žula) je třeba zákaz MG, na Moravských píscích povoleno.....

Re: Mádžo a piesok

26.03.2009 08:24:11

Dík Vlku, keď už vieš kde to na webe ČHS hľadať, neprihodil by si prosím priamy odkaz? Prvých 5 minút som hľadal neúspešne, ak nie som na svete sám taký manták, možno si to tak prečíta viac ľudí. Dík. :)

Re: Re: Mádžo a piesok

26.03.2009 08:26:10

Aha, tak snáď ide o toto <a href="http://skaly.horosvaz.cz/"> skaly.horosvaz.cz</a>.

Re: Re: Re: Mádžo a piesok

26.03.2009 08:52:49
Reakcia - pedro

alebo tu <a href="http://skaly.horosvaz.cz/op/limity.asp">http://skaly.horosvaz.cz/op/limity.asp</a>

Mádžo a piesok

26.03.2009 14:44:24
- Vlk

Tady máte ten link, večer mi to už moc nemyslí, nebo to omluvte počínající stařeckou senilitou:-).<br /> <br /> http://skaly.horosvaz.cz/op/limity.asp<br /> <br /> Vlk

Only registered users can comment this item. Please signin or signup!