Zmiznuté laná na Medených Hámroch

  • Nedostupný
    To že sa na Slovensku kradne vieme asi všetci. Z niektorých činov ale aj tak rozumnému človeku rozum zastáva....

Ako ste iste mnohí postrehli, minulý rok sa lezeckej verejnosti sprístupnila pri Bratislave nová lezecká oblasť. Starý lom Medené Hámre je znovuobjavená oblasť, ktorá poskytuje možnosti na preistenie 100+ ciest. Hlavného iniciátora tejto udalosti a správcu oblasti Braňa Kadíka to stálo mnoho času a úsilia (pri vybavovaní povolení, keďže oblasť je v 3. stupni ochrany, a aj pri odisťovaní ciest), takisto aj finančných prostiedkov, kým sa oblasť dala do takého stavu aby sa mohla oficiálne otvoriť. A všetko toto aj na úkor vlastnej rodiny pre komunitu lezcov. Niektorí lezci, ktorí tiež priložili ruku k dielu vedia, koľko roboty je pri odisťovaní ciest, a koľko času treba stráviť zevesený na lane, aby lezenie ciest bolo relatívne bezpečné.

Bohužiaľ, aj medzi lezcami sa nachádzajú ľudia, ktorí asi nemajú svedomie ani morálku. Včera poobede, keď sme chceli pokračovať v čistení skaly a preisťovaní, sme po príchode pod skalu zistili, že niekto ukradol všetky fixné laná v rozpracovaných líniách. Všetky boli ukotvené v nelezcom nedostupnom teréne, takže šanca, že by tie laná ukradol nejaký istiacej techniky neznalý človek, je mizivá. Upozorňujem, že všetky laná boli buď statické, alebo vyradené dynamické, ktoré už nie sú vhodné na samotné lezenie. Na aký účel ich teda dotyčný tvor (človekom toho duševného mrzáka nazývať nebudem) kradol a dal si tú námahu, aby po nich vyžumaroval hore, previazal sa na nich, prípadne žumaroval s dvojičkami a na nich zlanil, to teda nie je nikomu z nás jasné.

Aby bolo jasné, vzhľadom na túto skutočnosť sa tempo odisťovania oblasti výrazne zníži. Doteraz stačilo prísť pod skalu vyžumarovať hore po fixnom lane a mohlo sa pracovať. Teraz sa budú musieť všetky línie robiť tak, že sa buď vylezie susedná cesta a čistiť sa bude z nej, alebo v prípade že nová línia nemá susednú cestu, tak sa bude musieť prejsť naokolo lesom nad lom, odtiaľ nazlaňovať do línie a až tak začať pracovať. To že pár krát pri tom bude musieť asistovať aspoň jedna osoba, ktorá bude usmerňovať čističa nad lomom, kde má zlaniť, a že vybehnúť nad lom s matrošom trvá 15-20 minút, ani nebudem zdôrazňovať.

Záverom by som chcel poprosiť, ak má niekto z lezeckej verejnosti informácie o tomto mrzkom čine, ktoré by pomohli odhaliť páchateľa a objasniť jeho pohnútky, zašlite ich na info@carpathianclimb.sk . Každá informácia, ktorá umožní predísť takýmto nepríjemným veciam do budúcnosti, sa zíde.

S pozdravom a prianím veľa vylezených pekných línií

JohnyB

Komentáre (0)

Nikto zatiaľ nepridal komentár. Buď prvý!

Nový komentár

Ochrana proti spamu
dva +pät = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...