Kontroluj a lez

  • Nedostupný
    Od nedele mi v hlave brní tisíc krát omieľané heslo "kontroluj a lez". Osvetové plagátiky na umelých stenách, internetových stránkach, tisíc-krát omieľané inštruktormi a metodikmi nám už niekedy až lezie na nervy. Ale úprimne - ako často sa pred lezením so spolulezcom naozaj skontrolujete? K vážnemu zamysleniu o tom, ako sám zbytočne riskujem ma priviedla víkendová príhoda v rakúskom Adlitzgräben. A s nádejou, že to niekomu môže zachrániť zdravie alebo život som sa rozhodol o svoj zážitok podeliť aj s čitateľmi climb.sk.

V skratke - prišli sme nie zbytočne skoro okolo obeda a šli sa rozliezť do známeho sektora Larifari. Ľudí dosť, ale voľné cesty sa pre nás ešte našli. V ľavej časti na lúčke, kde zriedkakedy niekto lezie pôsobila skupina mládežníkov na top-ropoch s doprovodom. Všetci vzorne prilby. Doliezol som cestu, a ako po mne naliezal spolulezec, nieco ma prinutilo otocit sa dolava. Dve sekundy na to si jeden z ludi lezucich v okoli cesty Larifari osadol, ozval sa podivny zvuk, a telo sa vybralo priamou ciarou dole. Odhadom od stvrtej expresky, 8-10m priamo na zem do svahu, na nohy a bok, jedna noha riadne vykrutena. Svet na par sekund stuhol. Vsetci dufali, ze sa nic nestalo. Az nasledujuce zvuky prebudili ludi z soku a vytrzenia. Telefon, zachranka, par ludi sa zhrklo okolo chalaniska. Jeden z poliakov v sektore sa ozval ako lekar, vraj aj niektori z doprovodu mladezniov mali lekarske vzdelanie. Sanitka so zachranarmi prisla do 20 minut ako slubovali a uz sa ujali organizovania. Chvilu na to prisli aj dalsi zachranari s lanami a policajti. Po nejakom case pocujeme z neba zvuk motorov, sanitka odchadza bez ponahlanie, domnievam sa, ze chalaniska odviezli rovno do viedne.

Co sa stalo

V lavej casti sektora posobila horoskola / lezecky kurz. Chalanisko liezol top-rope, s hornym lanom. V ceste uz skor asi 2x sedel. Pri tretom odsadnuti zletel dole. Hore po nom ostalo volne visiace lano (ktore vplyvom straty zataze ako gumicka vystrelilo hore, takze potom to vyzeralo, ze spadol z vyssia). Na lane neostal ziadny uzol. Sedacka vyzerala neposkodene a zapnuto. Na zaklade toho sa domnievame, ze sa zle naviazal. Mozno dracakom, ale to nevieme, to su len spekulacie. Kazdopadne partnerska kontrola by mu mozno mohla celemu incidentu predist.

Spomente si na to na skalach ci na stene!

Užitočné odkazy:

Petzl: Partner check - safety between partners

Do a buddy check when climbing

\Brano

Komentáre (2)

Kontroluj a lez

07.05.2013 10:03:53

Po precitani tohto clanku som si spomenul ze som vcera neskontroloval priatelku pred lezenim. Taku chybu uz nespravim. Dakujem

Kontroluj a lez

10.05.2013 09:28:55

Neviem či mam opäť pichnuť do osieho hniezda kedže sa to tu u raz riešilo ale asi neuškodí. Na jednej strane si treba uvedomiť že lezenie nikdy nebolo a ani nebude činnosť bez rizika, vzhľadom k tomu že je v poslednej dobe pomerne oblúbené tak sa mu venuje aj čím dalej viac ludí či už viac alebo menej aktívne. Či chceme či nie je logické že aj úrazov bude tým pádom pribúdať. Čo chcem zdorazniť je práve úloha inštruktorov (aj v tomto prípade) niekedy až s údivom žasnem kto dnes môže byť inštruktor horolezectva, lezenia na skalách či na umelej stene. Stačí absolvovať nejaký kurz u podobného rýchlokvaseného inštruktora a už môžem školiť dalších, príde mi to trošku pritiahnuté za vlasy a preto sa nečudujem že taktéto blbé nehody prichádzajú a určite prichádzat aj budú. Iste nehody sa stanu aj skuseným tomu sa zabraniť nedá ale moje skusenosti hovoria že najviac blbostí na skalách robia práve čerství absolventi všelijakých možných kurzov a školení ktorí si myslia že potvrdenie o tom že vedia uviazať 15 druhov uzlov ich robí horolezcami...možno je to len moj dojem a možno je to len dosledok celkovej situácie kedy dnes všetko ide na úkor rýchleho zárobku bez ohľadu na kvalitu...

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!