Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

  • Dňa 19. 11. 2011 rozhodla komisia alpinizmu SHS JAMES o ocenení najlepších výstupov v roku 2011 a o zložení reprezentačného družstva pre rok 2012. Tak ako každý rok sa rozpútala na túto tému búrlivá diskusia. Prinášame vám rozhovor s predsedom komisie alpinizmu Ivanom Žilom o tom, ako a na základe čoho také reprezentačné družstvo vlastne vzniká.

 

climb.sk: Zoberme to pekne od začiatku. Čo musí spraviť ako prvé záujemca o zaradenie do reprezentačného družstva?
Ivan: Dať o sebe vedieť. Nemému synovi ani...., však to poznáš. Ukázať, že o to stojí, že chce spolupracovať. Ideálna a žiadaná forma je poslať výstupy. 

climb.sk: Tento formulár obsahuje aj plány na ďalší rok. Prečo sa berú do úvahy?
Ivan: Plány sú dôležité. Je to jednoduché. Chceme vedieť, čo vlastne chce dokázať, aké sú jeho ciele. Ideálne je, keď má niekto v tom, čo chce dosiahnuť jasno (dá sa robiť hociktorý iný šport seriózne inak?).  Je smiešne, keď niekto, kto stojí o podporu spolku, napíše : "môj cieľ na sezónu 201x je dobre si zaliezť... „
 
climb.sk: Posudzujú sa u každého jednotlivca aj výstupy za predošlé roky? Prečo?
Ivan: Áno, je to dôležité doplňujúce info. Vidno z toho nejaký vývin, kam sa to uberá. Ale vedu z toho netreba robiť. Keď Jožko Mrkvička vylezie No Siestu nejak extra ma nezaujíma, ako trávil čas v predchádzajúcich sezónach.
 
climb.sk: Takže, keď už komisia obdržala výstupy od lezcov, čo sa s nimi deje ďalej? Prebieha nejaká kategorizácia?
Ivan: V podstate áno. Máme aktivitu od repre, výstupy zo širšieho výberu (lezci, ktorí s komisiou dlhodobo spolupracujú) a nováčikov. Od nich obyčajne žiadame aktivitu aj v predošlých rokoch.
 
climb.sk: Čo sa na výstupoch posudzuje?
Ivan: Pre nomináciu do repre jednoznačne kvalita. Ale všeobecne nás zaujíma všetko, je to dôležité pre celkové hodnotenie sezóny, objavenie nových talentov... Treba ešte dodať, že všetci v komisii k tomu pristupujeme maximálne seriózne. Debata býva často veľmi búrlivá, dlhá, ale konštruktívna.
 
climb.sk: Sú kritériá fixne stanovené (napr. chlapi 8c na skalách, baby 8b, do hôr sa nevyznám tak tam neviem “vymyslieť” príklad) alebo sa upravujú na základe zaslaných výstupov?
Ivan: Nie, oficiálne kritériá nie sú. Ale ak sme pri športovom lezení, tak neoficiálne kritériá samozrejme máme. Povedzme, v posledných rokoch to bolo u seniorov 8c RP. Keď to zjednoduším, kto nevyliezol 8c, do družstva sa nedostal. Ale! A práve to ale väčšina nevidí, alebo nechce vidieť. 8c nie je žiadne zlaté teľa. Kvalita sa pokojne môže objaviť v OS, povedzme 8a+. Prihliada sa samozrejme na vek, ale aj celkovú aktivitu, spätnú väzbu...  8b u 17-ročného má trošku inú výpovednú hodnotu ako u 30-ročného skúseného borca.
 
climb.sk: Dali by sa nejako v skratke alebo zhruba popísať kritériá, ktoré rozhodujú pre jednotlivé disciplíny?
Ivan: V skratke veľmi ťažko. Hľadáme a hodnotíme kvalitu. Tá je daná tým, čo sa lezie na špičkovej úrovni vo svete. Ak u nás tú úroveň nedosahujeme, čo s výnimkou mixov a drytoolingu (Rajčan) platí takmer paušálne, hľadáme lezcov, ktorí k tomu majú aspoň najbližšie a sú perspektívni.
  
climb.sk: Je cieľom vybrať ľudí z každého “odvetvia” lezenia (bouldre, skalky, hory-malé, stredné, veľké atď…)?
Ivan: To nie. V zásade máme zástupcov športového lezenia a horolezcov (alpinistov). Ďalej to nedelíme.
 
climb.sk: Na konci septembra 2011 mal James 4075 členov. Koľko ľudí, zaslalo komisii tento rok svoje výstupy?
Ivan: Za tento rok, okrem repre (ktorí to majú povinne), asi 20 lezcov. Za posledné roky je to suverénne najviac. Ďakujem všetkým.
 
climb.sk: Je počet ľudí v reprezentačnom družstve obmedzený?
Ivan: Nie. Ale všetko má mieru. Súčasný počet je myslím už blízko stropu.
 
climb.sk: Majú ženy nejaké zvlášť kritériá? Aké? Čo sa pri nich posudzuje?
Ivan: Nie, chceli by ste? :) V ženskom lezení je konkurencia slabšia, ale rozhodujúca je kvalita. Vyliezť napr. 7c RP určite nestačí.
 
climb.sk: Prečo by niekto mal chcieť byť členom reprezentácie?
Ivan: Zdá sa mi to prirodzená vlastnosť športovca. Byť najlepší, snažiť sa takým stať, patriť medzi najlepších. Som lezec, jamesák, som ambiciózny. Spolok ma vytvorený systém podpory, stojím oň, chcem spolupracovať. James si moje výkony váži, vie ich oceniť, finančne ma podporí. Tak nejako to vidím. To je tá povedzme pragmatická stránka. Potom je tu niečo ako stavovská čest. V repre su tí najlepší, chcem k nim patriť.  Chcem patriť do jedného tímu s Kuráňom, Repčíkom...
 
climb.sk: Ako prebieha výber do reprezentačných družstiev v iných spolkoch (Česi, Rakúšania, Nemci...) Líší sa nejako systém reprezentácie u nich?
Ivan: Vieš, že ani presne neviem? Je dosť možné, že vo veľkých alpských spolkoch ani seniorskú repre nemajú. Istotne podporujú mladých (určite Nemci). Česi majú v niečom podobný systém ako my, ale v repre sú napríklad len alpinisti. Majú iný systém financovania (granty), oceňovanie výstupov je zase podobne našemu.
 
climb.sk: Čo by mal vyliezť záujemca o reprezentáciu na budúci rok v bouldroch, skalkách, či horách?
Ivan: To je tažko, takto stručne. Ale dobre. Aby nebolo potrebné žiadne ale a skúmanie ďalších aspektov, tak povedzme: borci - viac ciest 8c/c+ RP, viac 8a+ OS (konečne 8b OS),  baby - 8b RP, 7c+/8a OS, bouldre muži - niekoľko 8B, ženy niekoľko 8A, v horách sa to tažšie kalkuluje, ale povedzme tažký prvovýstup, opakovanie slávnej cesty, všetko v dobrom štýle, rýchlo, alpsky. V tradičnom alpinizme - priblížiť sa, prekonať to najlepšie, čo sme liezli na konci 80tych rokov v Alpách, výškové horolezectvo detto.
 
climb.sk: Aký je vlastne cieľ reprezentačných družstiev? Načo ich máme? Čo by sa stalo, keby jednoducho neboli?
Ivan: Repredružstvá sú tu dlho, je tu dobrá tradícia. Športový a súťaživý aspekt v horolezectve bol od začiatku, aj v tých najromantickejších dobách. Je dobré a užitočné ho podporovať. Máme dobrý systém financovania. Gro financií pre činnosť lezcov v repre sú prostriedky z Ministerstva školstva, z rozpočtu. Sú to peniaze viazané na činnosť a dostávame ich za výkony. Máme sa ich vzdať? Nech futbalisti dostanú z našich daní ešte viac? Ale keby sme od štátu nedostali ani cent, vždy budem za to, aby reprezentácia existovala a tí najlepší boli podporovaní. Tiež si treba uvedomiť, že spolok dáva na samotný šport, reprezentáciu, preteky atď. oveľa viac financií, ako je celá štátna dotácia spolku.
 
climb.sk: Čiste hypoteticky : ubehne sezóna, kedy boli všade zlé podmienky, Slováci nič nevyliezli a už vonkoncom nič porovnateľné so svetom. Vyberajú sa ľudia do repre aj tak, aby peniaze z ministerstva neprepadli?
Ivan: Boli sezóny lepšie, ale aj horšie. Hľadáme spôsob ako lezcom pomôcť, vždy. Ešte sa nestalo, aby aspoň u niekoho nebola nejaká perspektíva, výhľad k lepšiemu. Chceme udržať kontinuitu. Principiálne to nie je otázka financií z ministerstva. Možno raz od štátu nedostaneme nič a aj vtedy budeme hľadať prostriedky na podporu tých najlepších.
 
climb.sk: Aký je postoj komisie k sekaným/upravovaným cestám?
Ivan: Nikdy sme žiadny oficiálny postoj zaujímať nemuseli. Nemôžem hovoriť za ostatných, ale ja s doktorovanými cestami extra problém nemám. Ak otázka smeruje k tomu, či bolo (je) správne oceňovať cesty z Višňového, tak áno, podľa mňa to správne bolo. Toto je citlivá téma, ktorá nemá rada veľké zovšeobecňovanie a museli by sme to prebrať úplne konkrétne od cesty k ceste.
 
climb.sk: Aký je postoj komisie k lezeniu v zakázaných oblastiach?
Ivan: Tu je postoj komisie úplne jasný. Žiadna aktivita lezcov z repre nesmie poškodzovať ostatných členov spolku. Neprajeme si, aby v takýchto oblastiach lezci z repre (ale ani žiadni iní) liezli a zverejňovali svoje prelezy.

 

 Ďakujem za rozhovor.

   

Caption of the figure above.

Jakub Kováčik, Kaj ti je deklica, 8b+

 

Anketa : Podľa akých kritérií by mali byť vyberaní členovia do reprezentácie?
 
MARTIN HEUGER
Odpoveď je ťažká. Principiálne sa berie do úvahy veľa soft a hard ukazovateľov:
 
Vylezené cesty v tomto roku
Vylezené cesty v minulých rokoch
Trend zvyšovania výkonnosti
Dosiahnutá obtiažnosť v kvalite a kvantite vs. slovenské top výkony alebo svetové výkony
Úroveň komunikácie a samoprezentácia lezca
Vek a perspektívnosť lezca
Ťah na bránku, spôsob vyberania si cieľov
Ambicióznosť a chuť reprezentovať
 
Takže tak. Ale ak je niekto nespokojný, asi nevyliezol to, čo sa očakávalo, alebo neurobil pre to, aby bol v reprezentácii dostatok. Ak niekde chcem byť, tak preto musím niečo urobiť. Pravda je taká. Musím sa vedieť predať. To platí všade aj v tomto športe.
 
PATRIK GAJDOŠÍK
Jednotlivé výkony by mali byť obodované a zostavené poradie lezcov napr. tak ako na climbe. Podľa výkonov v poslednej sezóne s prihliadnutím na progres a možnosti podávať také výkony aj v ďalšej sezóne, vybrať lezcov podľa disciplín.
Komisia alpinizmu by sa mala skladať z členov podľa jednotlivých disciplín, ktorí by vyberali reprezentantov za svoju  lezeckú oblasť. Tiež si myslím, že bolo správne odlúčiť súvislosť medzi udelenými karabínami a reprezentáciou. Znamená to, že keď niekto podal super výkon v jednej ceste, zaslúži si karabínu. Nemusí to ale automaticky znamenať, že sa dostane do repre.
 
PAVOL RAJČAN
Určiť presné kritériá nie je ľahké. Lezenie je rozdelené na viacero disciplín od boulderingu až po himalájske výstupy. Sú to diametrálne odlišné disciplíny a nie všade máme zastúpenie na reprezentatívnej úrovni. Možno v očiach športových lezcov je viac preferovaný alpinizmus, kde ťažké rozhodovať o výkone, medzi športovou odistenou cestou za 8a a klasikou na Marmolade alebo Eigeri. V každom prípade je to v rukách tých najpovolanejších. V porote sú mená ako Linek, Myslivec, Heuger, Jackovič, Repčík alebo Žila. Neviem, kto iný by už vedel o tom lepšie rozhodnúť.
 
DODO KOPOLD
Staršie generácie si isto dobre pamätajú kvôli čomu vzniklo reprezentačné družstvo. Ale dnes keď každý lezec svojimi výkonmi vlastne reprezentuje Slovenské horolezectvo, si myslím, že nie je dôvod už mať takéto družstvo.
 
MICHAL SVRČO SVRČEK
Takže som nad tým rozmýšľal a podľa mňa by tam malo byť tých kritérií viac. Momentálne mám pocit, že sa do repre vyberajú ľudia s najlepším výkonom, hoci aj jedným, na skalách. Myslím si, že by bolo celkom fajn, keby bolo zohľadňované aj to, ako dlho napr. človek lezie. Predsa len ak napr. niekto po 2 rokoch vylezie 8a je to podľa mňa dobrý progress a treba ho podporiť.
 
KUBO KOVÁČIK
Podľa mňa, by sa malo stanoviť koľko bude mať repredružstvo členov a vybrať predom dohodnutý počet členov a jednotlivých zástupcov z každého odvetvia – skalky, hory, bouldre... A počet ľudí z každého by mal odrážať nielen výkon, ale aj množstvo ľudí, ktorí pošlú vyplnený formulár.
 
RIČI NYÉKI
To je veľmi ťažké zhrnúť to do 3 viet. Pri výbere je množstvo faktorov, čo rozhodujú. Jasné, že musí vo svojej disciplíne dosiahnuť určitý level, aby sa o tom mohlo začať uvažovať. Ale potom napr. je rozdiel, či je to nováčik a má sa o ňom rozhodnúť prvý krát. Alebo je to niekto, čo mal zlú sezónu, ale je predpoklad, že ako po minulé roky, aj ten budúci čosi dobre vylezie.
Na skalkách je to celkom jednoduché. Väčšinou čísla povedia, ale preferoval by som určite PRÍRODNÉ línie. Viac ciest určitej obtiažnosti, vo viacerých oblastiach a plus dajaký bonus...
Veľké steny, hory, to sa nedá zaškatulkovať. Číslo ,dĺžka, istenia, vzdialenosť, výška, miesto... To je na dlhší rozhovor.
 
ANDREJ KAMAS
Jednoznačne podľa bodového hodnotenia za každú prelezenú cestu, niečo ako na climbe. Všetko by bolo jasné pre každého už na začiatku sezóny, žiadne hádanie sa ako každý rok :)
 
 

Ďakujem všetkým za odpovede a ochotu.

Komentáre (128)

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

29.11.2011 10:59:09
- adi

mna by zaujimala otazka, co sa zmenilo za posledne roky v jamese k pozitivnemu? lebo konstruktivnych navrhov bolo napr. aj na tuto temu viacero a ani k jednemu nebolo podane ziadne vyjadrenie

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

29.11.2011 11:59:15

adi co sa za posledne roky zmenilo na slovensku k lepšiemu?? :) tu proste musí dojst k uplnej generačnej výmene ludí ktorí boli zasiahnutí životom v sociku, zmene postojov a prístupov, nenariekat že niesú peniaze na nič a tým všetko ospravedlnovat, nehádzať všetku zodpovednost na iných pretože len oni možu za to že to nejde, treba prestat hladiet len na to "čo to prinesie mne" "kolko na tom zarobíme", ked je vola a chut nieco menit tak to ide..len to by sme asi nemohli byt my slovaci že? :)

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

29.11.2011 11:31:59
-

to "RP" jasne hovori v ktorom roku zije nas JAMES :D

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

29.11.2011 11:32:12
-

Michal a Dodo maju rovnake myslienkove pochody:)

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

29.11.2011 11:33:48

nic beriem spat chyba sa upravila;)

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

29.11.2011 11:37:29

moja chyba pri kopirovani. uz je to opravene.

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

29.11.2011 11:33:50
-

"Chcem patriť do jedného tímu s Kuráňom" Tak TOTO naozaj NIE!

lezenie v zakázaných oblastiach

29.11.2011 12:37:23
- dido

tato odpoved sa mi paci najviac! Proste tam neliezt...!!!!!a napadlo niekedy niekoho, ze najlepsie slovenske oblasti mozu byt zakazane??? preco sa james nesnazi viac v tejto oblasi? vsetci sa tvaria seriozne a velmi radi o tom rozpravaju, ale vsetko to konci pri pive! Kto sa do toho ma opriet ked nie James? ako chcu dosiahnut aby sme drzali krok zo svetom, ked tu slovenska spicka lezie uz 15 ci 20 rokov rovnake ciesty vo Visnovom?

Re: lezenie v zakázaných oblastiach

29.11.2011 13:02:13
Reakcia - Doktor

Re Dido: Preco si nedas aspon tu minimalnu namahu, aby si si zistil ako sa veci naozaj maju? Skor ako napises takyto hnoj, ktorym nemiestne urazas pracu ludi, ktori intenzivne makaju na tom, aby aj taki trkvasi ako ty mali kde legalne liezt. Kriste, co asi myslis, ze robi Komisia ochrany prirody? Myslis, ze Kazo Linek sa s Ferom Piacekom skrabu na riti? Mozno aj to, ale hlavne vybavuju vynimky, predlzuju ich, vypisuju ziadosti, chodia na vsetky mozne debilne organy ochrany prirody, aby sme mohli liezt. Vies kolko stoji spolok kazdorocne o tie vynimky ziadat? "preco sa James nesnazi viac v tejto oblasti". Hlasis sa? Chces robit? Hned na najblizsom VV ta nominujem do Komisie. Som sa ale nasral... Tolka nevedomost, ignorancia, hlupost... A o kus vyssie sa niekto pyta, kam sa posunulo lezenie za 10 rokov. Tak tu je exemplarny pripad...

Re: Re: lezenie v zakázaných oblastiach

29.11.2011 13:57:10
Reakcia - adi

doktor ma v tomto pravdu, ale spat k aktualnej teme...<br />\r\nnemam nic proti nikomu z repre, ale ako moze james hodnotit karabinou napr. nedolezene cesty?

Re: Re: lezenie v zakázaných oblastiach

29.11.2011 17:37:31
Reakcia - dido

chapem, ze ta tato moja vseobecna reakcia nasrala. Ospravedlnujem sa ludom ktory v tomto smere nieco robia, lebo tiez mam dost skusenosti so zelenymi a viem, si predstavit, ze je to riadna pakaren na niecom rozumnom sa s nimi niekedy dohodnut. Mna ale stvu, oblasi na Liptove a Spiši, kedze som odtial! pretoze si myslim, ze niektore maju obrovsky potencial a vsetky snahy o oficialne otvorenie, mam taky pocit akoby skoncili fakt pri tom spominanom pive. Ludia ktory tu chcu liezt &quot;tazsie&quot;cesty musia liezt bud nacierno, alebo vobec. Cenim si vasu pracu, ale nevidim do nej, som iba laik a preto hodnotim len dosiahnute vysledky. Nechcem to tu ale takto verejne vypisovat. V kazdom pripade, som rad aj za to co sa spravilo a co sa robí...

Re: lezenie v zakázaných oblastiach

29.11.2011 13:14:04

No james sa moze snazit kolko chce pokial maju ochranari v rukach esa vo forme nerespektovania stanovených výnimiek a zákazov...tu si my lezci casto ideme sami proti sebe, a nejde teraz o to ci je zákaz alebo obmedzenie zo strany ochranárov podla nás zmysluplne alebo nie proste tam je a my to musime respektovat..u nas sa veselo bivakuje, lezie, a robi boredel tam kde sa nema.. bol si niekedy v nemecku, svajci alebo reichu? Dovolil si tam niekto odhodit odpad pod skalu, bivakovat v zákaze alebo liezt ked je to obmedzené nie! Len Slovak, čech alebo poliak a o tom to zial je..

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

29.11.2011 21:42:50
- steve

vdaka doktor.konečne som sa dozvedel koncepciu vyhodnocovania naj vystupov a skladania repre.nie zle!dufam že to tak bude fungovat aj o rok pridem sa osobne presvedčit!perfektny članok !!!

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

29.11.2011 23:22:10

cisla nepustia ... raz darmo :D:D:D Keby som toto ja hlupucky mlady lezec vedel na zaciatku sezony ... Tak by som neliezol vo vsetkych moznych oblastiach aby som nabral co najviac rozlicnych pohybov ktore mi pomozu do buducna, neliezol by som rozne charaktery ciest, na slovensku, vonka od januara do novembra ale by som sa zavesil do jedneho posrateho 8cecka , volajako by som ho vytrapil a &quot;zasluzene&quot; by som mohol vyuzit podporu aby som to iste zopakoval v dalsej sezone :D:D <br />\r\nDnes nam o tomto akurat hovoril docent na prednaske , ze v slovenskom sporte chcu vsetci len tu slahacku na torte, ale ono to je tak ze na tu slahacku treba dobru zmes ... :O <br />\r\n<br />\r\nA ked mi tu niekto povie ze to co som poliezol ja tohto roku a akym pristupom som to liezol je nic tak mu mozem na to povedat len ze sa do toho absolutne nerozumie a nemam sa s nim o com bavit nech to je aj svaty peter :D:D:D <br />\r\n<br />\r\nvesely trening a sezonu 2012 vam prajem ... ;-)<br />\r\n

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 01:03:30

Som sice Peter ale nie svaty.. Pista s tym svojim egom, narcisizmom a bedakanim to tu trochu prehanas. Ano poliezol si toho roku pekne. Ale pozri sa napr. do dennickov na tomto webe. Na ktorom mieste si skoncil tohto roku? Kubo Kovacik sa ta tu v niektorej diskusii zastal. Co keby si zabojoval zanho, ked skoncil v rebricku prvy? Alebo za Pata, ktory ma vynikajuce vysledky napriek tomu, ze pol roka kvoli ramenu neliezol? Utri si pot z cela a zamysli sa trochu nad sebou... naozaj sa zle citaju tieto tvoje namyslene reci. Ak sa budes takto sebaprezentovat neviem ci ti budu stacit nejake devatacka aby si sa buduci rok dostal do repre. Ja ti to prajem, vidno ze mas obrovsku snahu, ale zatial by som sa za takehoto reprezentanta Slovenska hanbil...

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 09:20:18

Myslim, ze zakladny rozpor je v tom, ze Pista povazuje tie prachy nie ako ocenenie za uplynule vystupy, ale ako podporu pre ludi, ktore maju najlepsie predpoklady sa zlepsit. Takze jeden o voze, druhy o koze ...

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 17:52:10

No aby som vam to ujasnil tak ide o to ze som sa snazil celu sezonu a predpokladal som ze to niekto oceni aby som sa mohol snazit aj v tej dalsej uz na vyssej urovni ... nevravim tu o vykonoch , na vykony treba troska casu

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

01.12.2011 01:02:13

A na zaklade coho sa urcuju ludia, ktori maju najlepsie predpoklady sa zlepsit? Mal som pocit, ze prave o tom je tu cela tato diskusia. Do repre sa vyberaju bezperspektivni lezci? Ak ano, peniaze by mal dostat Pista a jemu podobni. Ak nie tak asi su ini perspektivnejsi ako Pista a on svoje sance bude mat moznost v tejto sezone dokazat...(na skalach, nie medzi stolickou a klavesnicou)...

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 06:37:07

neverim, ze niekto moze byt taky j-e-bnu-ty... sa uz bud prestan lutovat, alebo o tom aspoň takto ufnukane vypisovat. ak chces byt vsetkym lezcom, citajucim tento server na smiech, tak s kludom pokracuj.

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 08:10:49

velmi pekne Pista povedane, palec hore.

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 08:39:32
- Berno

Pekný objasňujúci článok, bez irónie.

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 08:45:54
- adi

presne o tom to je... to je tak tazke spravit jedny bodove ktiteria pre skalky??? a urcite pocet miesteniek pre jednotlive kategorie??? este ste si nevsimli ze bouldre, skalky a hory maju odlisne kriteria???<br />\r\n<br />\r\nale ja na to uz se..., tu sa clovek rozprava len sam zo sebou! a dufam, ze sa doktor opat vyhne konkretnym odpovediam!

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 09:26:59
Reakcia - Doktor

Ach, ty nedockavec. Tak postupne. Kriteria: ano, je to tazke. Ved to skus. Nech sa paci. Vstupne premenne, ktore budu zohladnovat, to co je dolezite su tu: obtaznost, styl prelezu, pocet pokusov, vek lezca, ako dlho lezie, prirodzenost cesty (volate len po neupravovanych cestach), nejaky koeficient, ktory zohladni tvrdost-makkost oblasti, kde sa cesta nachadza (asi nebudeme porovnavat 8b z Chorra s 8b z Erta, ci?). Chcete rebricky, sutaz, dennicky. Chcete sa exaktne porovnavat. Chodte na preteky, jedine tam sa to objektivne da. Konkretny priklad? Najvacsi kritik, poskodeny urazeny Pista Bednar vyliezol OS Talibaniu v Chorre. Dame mu tisic bodov. Potom si precitame komenty na 8a.nu (asi vasa velka inspiracia a bozstvo) a docitame sa &quot;soft, soft, not 8a, extension adds nothing, bla, bla.) Tak Pistovi uberieme 100 bodov, toho asi jebne, lebo sa ocitne pod ciarou postupu. Takto si to predstavujes? Budes to ratat a hodnotit? Ked uz sme pri panovi urazenom. Pozrel som sa kedy bol naposledy niekto s podobnymi vykonmi v repre. Kubo Kovacik v 2007 vyliezol 4x8b, 2x8a OS, 2x8a+ flash! Kubo mal vtedy 18 rokov, s komisiou spolupracoval od 15. Ked sa od toho oslobodime, kto v repre za sportovych lezcov mal byt a nie je? Komu sme ublizili? Koho sme si nevsimli?<br />\r\nK vrcholu nevrcholu. Toto je tazka tema, neviem ako si v problematike zorientovany a na nejake velke vzdelavanie toto nie je vhodny priestor. Dva priklady. Kurtyka-Schauer, 1985 zapadna stena G4, Cmarik-Kopold, 2005 Great Trango. Boli akteri na vrchole? Nie. Su ich vykony hodnotne a hodne ocenenia? Odpovedz si sam... Jano Smolen vyliezol alpsky jednu z najvacsich skalnych stien na svete. Takmer sam odtiahol 33 dlzok, okrem nitovych rebrikov vsetko OS. Ze z vrcholoveho hrebena nedoliezli na o 100 m vyssi hlavny vrchol obtaznostou 1+? Ano, chceli, nedoliezli. Vyliezol nejaky Slovak v poslednych rokoch nieco, co by sa aspon hmlisto priblizilo k Smolovmu vykonu? Podla mna nie. Je na ich vystupe co vylepsovat? Ano, urcite. K dokonalosti chyba hlavny vrchol.Fuu, nejako som sa rozpisal... Prajem pekny den. Howgh.

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 09:46:42
Reakcia - adi

sorry, ale vyhovarat sa na pocet kriterii na skalky je troska zcestne ak ide o repre. tie kriteria, co si vymenoval ti spravim v exceli za 20min a mas rebricek + si mozes nechat priestor (nejake percento z hodnoteni) pre hodnotenie komisie... myslis ze to nebude objektivne? tym padom mozes ukazat zoznam pistovi... a ten ked uvidi ze je pod ciarou tak bude ticho lebo hned bude jasne kto je lepsi... tu nejde o preteky ale zdrave sutazenie medzi sebou dostat sa do repre... v inych sportoch to tak nebodaj nie??? vies pri kolkych sportoch sa neda vykonnost objektivne zmerat...? pri lezeni to do velkej mieri ide... tak sa nehrajme ,ze lezenie je iny sport, lebo dnes patri medzi bezne adrenalinove sporty... dnes nelezie 20ludi, ktori su zanieteni a ludia ich volaju samovrahovia, dnes je uz lezenie inde ak ste si nevsimli.<br />\r\na ktej nedolezenej ceste... mne tu nejde o smolovu cestu vo velkej stene, to je jasne ze vykon je velmi hodnotny... ale palimu ste dali karabinu za prelezenie alpskej trilogie bez toho aby doliezol jednu cestu - iluminati. vies kolko lezcov ju vyliezli potade ako pali??? a nikto ju neberie ako prelezenu. sam leichtfried povedal o tom kuse ladu hore, ze to nikdy v zivote uz nechce liezt... ide vlastne o kluc k prelezu. nie je to len o sile vyliezt drytool M11! chcete tu zaviest to, ze ludia sa budu vysierat na posledne metre, lebo obtiaznostou nepatria ku klucovym??? uznali by vystup alpskej trologie benesovi, bez dolezenie jednej z 3 ciest??? nemam nic proti palovi, lebo on to aj uviedol, ale aby toto komisia prehliadala tak to uz neni zdrave... potom nevycitajte dodovi, ze zavadza v informovani, ked presne to iste robite aj vy!

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 10:14:29
Reakcia - Doktor

Moj posledny prispevok k tejto teme, idem robit nieco uzitocnejsie. Cakam na ten excel mimochodom, tak nedriem...<br />\r\n&quot;Vies kolko lezcov ju vyliezli potade ako pali??? a nikto ju neberie ako prelezenu.&quot; Neviem a ty? Bol si tam? Ja nie, ale viem, ze zo 50 m WI6+ Palo vyliezol 40 a nedoliezol poslednych 10 v polozenom lade. Ako ty pises v kluci celej cesty. Potom ten kolmy kolabujuci stlp zliezol spat! Zliezol, hoci sam Leichtfried (ked uz ho spominame) pise: ...retreat is almost impossible. Ten kus ladu, co Leichtfried uz nikdy nechce liezt, Rajcan vyliezol a zliezol. Ako ty pises, &quot;vysral sa na to&quot;. A ja na tieto tvoje dristy o komisii, ktora zavadza, serem tiez.

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 10:14:30

Ja tomu teda nerozumiem, ale nie su tie ostatne dva prelezy z Trilogie dost cenne na krabinu aj bez toho tretieho dolezeneho?

Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 10:22:13
Reakcia - Doktor

Velmi dobre tomu rozumies. Ty si hvezdar? :) Vdakabohu, aspon niekto.

Re: Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 12:21:02
Reakcia - dusan

Doktor, uvedom si že komisia by mala byť hlavne pre lezcov a nie naopak. Je jasné, že nikto nie je neomylný, takže skus prijat aj kritiku a hlavne bez arogancie.

Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 10:39:53
Reakcia - adi

brano, jasne ze tie vystupy su super a hodne karabin, ale nenazvyme to trilogiou... doktor, trosku prehladu o cestach, ktore hodnotite by neuskodilo... luka kranjc mal ten isty problem ako pali. pozri si jeho stranku... nema vo vystupoch ziadnu ilimunatu ani karabinu a to tam bol uz 3x na neuspesnej navsteve... bol som tam 2x a videl som co je najvacsi problem cesty...<br />\r\nvytrhnem vety z paliho clanku: &quot;Z celej Zimnej trilógie mi chýbalo iba posledných 10 metrov, ale som spokojný a vrátil som sa zdravý.&quot;<br />\r\nked to aj napriek tomu chcete hodnotit ako trilogiu, nepatri sa potom uviest, ze tomu chybalo 10m?! pali to uviedol vy uz nie... nie je toto zavadzanie potom? toto su kvazi sportove cesty s velkym psychickym zatazenim, ale maju svoj presny zaciatok a koniec tak ako hociktora ina cesta v hollentaly alebo dolomitoch... tak mi nevrav, ze ked sa v ceste tulak po hviezdach vykaslem na poslednu 10m dlzku tak som tu cestu preliezol aj ked nie je klucova... budme k sebe poctivy!

Re: Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

01.12.2011 01:07:59

... adi ale aby sme nemiesali diskusiu o kriteriach s kritikou komentaru k jednej ceste. Ak som dobre pochopil suhlasis, ze vyhodnotenie je v poriadku, ale kritizujes, ze vo vete o Trilogii komisia zabudla doplnit &quot;-10m&quot; ...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

01.12.2011 08:18:21
Reakcia - adi

jasne, ze to nie je v poriadku... ked tam napises tych 10m bude to v informovani aspon prijatelnejsie... ale tu nejde o komentar, ale o kritiku vyhodnotenia. vzdy to bude o tom, ze trilogia nebola prelezena...! uznali by ste prelez aj kristofymu keby nedliezol dajme tomu posledny meter za 7 lebo nie je klucovy?!

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 10:53:31
- adi

sami ste v jamesaku napisali: &quot;K prelezeniu Iluminaty mu chýbalo len byť snáď o pol hodinu rýchlejší. V každom prípade tento rok neprial nikomu a Palovi táto cesta ušla o chlp.&quot;

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 11:38:59
- Patrik

Verim, ze nie je lahke vybrat niekoho do repre hlavne dnes, ked stale viac ludi lezie lepsie a 8b je v dennickoch a novinkach bezne. O tom svedci aj to, co tu Doktor niekde pisal, ze stale viac lezcov posiela komisii svoje vystupy. Je samozrejme, ze vela ludi sa citi byt ukrivdenych, lebo prave oni si myslia, ze by tam mali byt ako napr. Pista. <br />\r\nJa som si pre zaujimavost dal tu namahu a urobil tabulku, kde som pridelil za prelezy body ludom z repre aj inym od ktorych mam data. Urobil som poradie podla bodovania ake je na climbe aj niekolko rokov spatne pre chalanov, co liezli na skalkach, lebo tomu rozumiem a podla mna sa to da aplikovat prave tu. Pre lezenie v horach a zimne lezenie sa to pouzit neda. To co mi vyslo potvrdzuje, ze vybrani ludia su tam zasluzene. Ty Pista si skoncil az na 7. mieste a to som nemal k dispozicii vystupy od dalsich ludi. Urcite u teba vidiet progres a preto by si mal tuto tvoju vsetku energiu vlozit nie do diskusii, ale do dalsieho treningu a pokracovat v nom. Len tak mozes dokazat, ze tam patris.<br />\r\nTaketo poradie je lahko porovnatelne a prehladne. Tiez by bolo transparentne, keby za zverejnili vystupy vsetkych ludi, ktori sa uchadzali o miesto v repre, aby si ludia tie vystupy mohli porovnat. Urcite sa neda vyberat iba na zaklade takejto tabulky. Treba zohladnit aj ine veci a na to je tu komisia, aby rozhodla preco tam niekto aj ked mal dobru sezonu nie je a niekto zase je. To by ale mohlo byt v nejakom komente zdovodnene.

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 18:53:58

Ja leziem 6ty rok teraz, ako ma mozete porovnavat s ostatnymi co lezu patnact dvadsat rokov ? :D:D:D

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 23:20:27
Reakcia - Svrčo

pišta to máš v pohode, u mňa to budú vo februári ešte iba 4 :D stále mám šancu ťa dobehnúť :)

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

01.12.2011 19:24:26

trenuj svrco :O na co by si ma dobehoval ? pozri co sa lezie vo svete ;-)

Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

02.12.2011 00:06:47
Reakcia - Svrčo

radšej veľa malých krôčkov ako jeden veľký....či ako sa to hovorí...aj keď občas to dynamo cez pol bouldra...neviem, neviem ako to tí mudrci mysleli :D Už sa teším na jar :)

Re: Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

02.12.2011 12:12:55
Reakcia - htm

teda svrco klobuk dole este len styri roky lezenia a take pekne vysledky, drzim palce

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

01.12.2011 00:38:57

.. podla tejto tvojej &quot;filozofie&quot; by Adam O. u nas nemal mat v repre sancu lebo lezie od malicka....

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

01.12.2011 06:48:44

ty kreten vypatlany, doktor ta porovnanal s 18 rocnym kovacikom - mas dojem, ze vtedy liezol 15 rokov? uz tolko nejeb tou svojou sprostou hubou a zalez do diery, z ktorej si vyliezol ty sedlak smradlavy!

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

01.12.2011 15:07:22

Anonym, az ma v zadku pichlo, ked som si precital tvoj koment. Tvoja reakcia je uboha (nech uz je na kohokolvek)...Skus pouzit trosku mozog, ked budes na buduce pisat. Testosteron, adrenalin a nasledne zuzenie ciev (a prekrvenie, resp. odkrvenie niektorych potrebnych organov) nemusi znamenat benefit vo vsetkych situaciach.<br />\r\n

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 12:04:46

Dobre nastavené rebríčkové kritériá nemajú za cieľ len porovnávať sa medzi sebou, ako si to možno niekto myslí. Je to ideálna forma, ako naviesť lezca viac ku kvantitatívnemu lezeniu. To následne vytvára predpoklad na jeho napredovanie do budúcnosti.<br />\r\n<br />\r\nJe scestné posudzovať lezca podľa jedného šťastného OS, alebo tvrdo nacvičeného PP. Omnoho viacej na kvalitu lezca poukazuje tá „omáčka“, ktorú naliezol popri tom svojom top výkone. Vždy si viac budem ceniť 6-7x 8b ako 1x 8c.<br />\r\n<br />\r\nNa Slovensku sú potom 8c čkoví lezci, ktorí sa trápia v 8b. Majú mizerný základ, na ktorom len ťažko stavať. Úlohou komisie podľa mňa nie je len hodnotiť, ale trochu aj viesť lezcov smerom, ktorý posunie slovenské lezenie.<br />\r\n<br />\r\n8b OS s našim skalným zázemím padne len ťažko, ak tak len nejaký šťastný prelez. Na to treba liezť mraky ciest za 8a, 8a+ a 8b, ktoré jednoducho nemáme. A tak adeptovi na repre zostane z deklarovaných kritérií zasa len vyliezt jedno dve 8c. Má to na istotu, bez trápenia. <br />\r\n<br />\r\nA k Pištovi: osobne podľa mňa Pišta ešte za tento rok nemá na repre, ale je to jeden z mála skalkárov, čo vie, odkiaľ ide a kam smeruje. Možno na budúci rok. Ja osobne mu fandím a držím palce.<br />\r\n<br />\r\n

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 13:27:04
Reakcia - Doktor

Kmeto, tohto vsetko sme si mohli usetrit, keby si na Manin prisiel. Myslis, ze o com sme s chalanmi hovorili? Uplne konkretne s kazdym. Myslis, ze skaceme po plafon od radosti, ze napriklad Kristoffy ma okrem Triady, 8c+ len 3x8b? Presne o tomto sme s nim hovorili. Ale tesime sa, ze vyliezol jednu z najtazsich ciest na Slovensku, dlhorocny, kadekym skusany projekt. Kuko detto. Ak sa obaja budu chciet posunut dalej, bez sirsieho zakladu to nepojde. Obaja to vedia. A ak aj o rok vylezu 1-2 8c a inak nic, v repre uz nebudu. Aj to obaja vedia. Uz nie su mladi, nadejni. Su hotovi lezci a bud to pojde nejak perspektivne dalej, alebo nie. O tom, co je cennejsie mozme debatovat pri pive ( v piatok K2?) ale vety &quot;..Je scestné posudzovať lezca podľa jedného šťastného OS, alebo tvrdo nacvičeného PP&quot; ma od teba netesia. Dobry OS je vzdy aj otazkou stastia a tvrdo nacvicene? Da sa 9a vyliezt inak? &quot;Vyliezt 8c na istotu bez trapenia&quot;. To kto u nas dokaze? Ja takeho nepoznam. Este raz: mat vylezene 8c nie je deklarovane kriterium. Je to neoficialne, pomocne kriterium. Ma tam byt radsej 6x8b? Aj teba sa pytam. Komu sme ublizili, kto tam ma-nema byt? Patrik si dal tu roboty a poratal body, hlas ludu bol vypocuty. A cuduj sa svete, vsetko je ok, podla bodov su v repre zasluzene.

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 13:35:00

Mal tam byt Kubo Kovacik. Vystupy vraj poslal.

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 13:37:01
Reakcia - Doktor

Ano, mohol a mal. Keby poslal vystupy. Poslal az ex post. Od niekoho kto je v repre od 15tich by som cakal, ze uz vie kde je sever.

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 14:22:14
Reakcia - kmeto

Ja som nereagoval na tohorocne vysledky a navrh reprezentacie, ten mi je totalne ukradnuty a ani ma to velmi nezaujima, kto je v repre a kto nie je. Az na Stana Klima, s ktorym som tento rok viac liezol , prajem mu to a budem ho aj buduci rok moct oslovovat pan reprezentant, az ho z toho bude boliet hlava. Na to sa najviac tesim, vzdy ten jeho ksicht, ked mu to poviem. Reagoval som na system, ktory je aspon z pohladu zvonka stale nemenny a nikam nesmeruje. A to, ze tato diskusia prebehla, je super. Vobec si nemyslim, ze by niecomu prospelo, keby som bol v Manine na vyhodnoteni, bol by som informovany ja, ale nie verejnost. Mozno keby pred sezonou komisia vyhlasila aspon taketo kriteria, ako si zadefinoval a po Manine vydala nejaku tlacovu spravu, ze co bolo atd, tak aj to by bolo pozitivne. Ludia chcu byt informovani, a aj tato diskusia a tento clanok k tomu napomohol. Malo komunikujete s verejnostou. <br />\r\n<br />\r\nV piatok idem do Ostravy s prstom pod nôž, som tam objednany na 14,00, po ceste naspat sa mozem stavit na K2.<br />\r\n<br />\r\nV aute mam v kufri gumove kladivo, ked nebudu tabulky, aj to bude dobre na motivaciu!

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 17:20:37
Reakcia - Patrik

V tomto suhlasim s Kmetom, ze verejnost je malo informovana a prave preto je potom mozno nespokojna a dochadza k tymto diskusiam. V dnesnej dobe su ludia na prisun informacii z roznych medii zvyknuti (dakujeme za clanok Zuzi). Ja som v Manine na vyhlaseni bol, tak viem, ze kratky koment k repre tam bol. Kazdy z komisie ma urcite kopec inej prace a malo casu, ale kratky clanok preco sa komisia rozhodla prave pre taketo druzstvo by urcite nebol na skodu. Tiez si myslim, ze by pomohlo zverejnit aspon zoznam, ked uz nie komplet vystupy uchadzacov do repre. Potom by bolo kazdemu jasne, ci tam jeho favorit vystupy poslal alebo nie.

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 18:26:21

ja som nehovoril ze mam na repre a ze mam take vykony ako ostatni ... toto vobec neni o vykonoch , ja hovorim len to ze som sa snazil, zlepsil som sa a na to aby som sa mohol zlepsovat v dalsej sezone tak by som privital tie peniaze aby som mohol ist castejsie liezt vonka ... a kedze som tuto sezonu poliezol naozaj dobre tak to je k tomu bonus

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 18:35:05

a hlavne ist niekde na dlhsie a venovat sa OS lezeniu nie pre cisla ale pre zlepsovanie lezeckych zrucnosti ktore onsajtovanie ponuka ...

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 20:08:44

aj ja chcem financnu podporu. totiz musim aj pracovat a koli tomu nemozem liezt tak casto ako by som chcel a ani za hranice sa skoro vobec neodstanem lebo no nemam moc casu a ani penazi ale ak ma vezmete do repre a date mi kopec penazi, tak sa vykaslem na pracu a budem moct onsajtovat vsade po svete a podporite ma a ja budem uplne najlepsi na svete. JA si to ucrite zasluzim lebo si JA myslim, ze by ste MNA mali podporovat.

Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 20:59:38
Reakcia - steve

už nedristaj ked sa tu rozbehla velmi dobra debata!!!

Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 23:13:14

ako si spravis tak mas , ja napriklad robim vsetko preto aby som mohol liezt

Re: Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

01.12.2011 07:22:33

hlavne na lezcovi :-)

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 21:40:17

tak ked vies, ze na to nemas byt v repre tak preco tu uz druhy tyzden vyplakavas a zobres o podporu? a ked to nie je o vykonoch, tak o com asi? aj ja som sa celu sezonu snazil, aj som sa zlepsil - preco kurva nie som aj ja v repre? nezasluzim si aj ja podporu ako mlady ambiciozny lezec v tomto sportovom obdobi mojho lezenia? aj prasule by ma potesili, aby som mohol castejsie liezt vonku a onsajtovat... <br />\r\ndebnar - ty si taky uboziak az z toho oci bolia a hlava to nebere!

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 22:41:37

Pista, uz fakt netlac na pilu... Ber to ako chces ale repre je, bolo a bude v prvom rade o vykonoch... keby sa mala podporovat iba takzvana &quot;perspektivnost&quot; tak to je nalievanie penazi do ciernej diery... to ze si mal jednu dobru sezonu z perspektivneho hladiska nic neznamena, maj take 3 za sebou, kedy sa vzdy o cosi posunies a potom sa cit ukrivdeny... posielal si napriklad vystupy minuly rok, predminuly? maju z coho chlapi v komisii vidiet, ze ides vykonnostne hore, ze si sa niekam posunul a nelezies uz 5 rokov to iste? Skus vnimat trosku sirsi obraz ako vlastne posliapane ego...

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 23:25:45

Ok beriem ... Nie posledne dva roky som na skale neliezol, iba som sa motal a netusil ake su zodiely medzi obtiaznostami mohol som byt niekde inde ;-)

Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

01.12.2011 09:55:38

Stevo kvoli 900 euram takyto rozruch ser nato dostuduj zarabaj a mozes liezt kolko chces, 900 eur mas tak na 3-4 slušne výjazdy za lezením kvoli tomu by som sa tu takto nezhadzoval;)

Re: Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

01.12.2011 19:22:13

3-4 slusne vyjazdy + dobry trening = uspesne vyplnena sezona :O

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

08.12.2011 00:07:54

tak

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 17:03:46
- Mano

Myslim ze urobit tabulku a pocas roka ju vyladit pre vsetky kategorie by nemal byt problem. Ani pre Doktora ani pre Adiho, co? :-) Myslim ze ani takato diskusia nie je zla vec. A mozno by sa predislo aj roznym dohadom a skriepkam.

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

30.11.2011 21:06:25
- steve

tak ten pišta alebo štefan bednar sa mi páči. rozohnil tu dobru debatu!!!mam pre neho sponzorov čo mu zaplatia sezonu.

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

01.12.2011 10:42:07
- solo

No, ja som sa dlho zdržiaval diskusie, lebo nemám spásonosný nápad ako urobiť systém pre každého spravodlivý ale po prečítaní diskusie mám jednu poznámku k téme repre (a spojená finančná podpora) ako odmena za uplynulé výkony alebo ako možnosť posunúť sa ďalej? <br />\r\n<br />\r\nPojem reprezentácia sám o sebe hovorí o tom čo je jej účelom - zastupovanie. Je to (mal by to byť) výber ľudí ktorí zastupujú slovenské lezenie voči svetu (lezeckému zahraničiu a nelezeckému Slovensku), ktorých výkony majú ukazovať: pozrite takto sa u nás lezie, toto sme ako národ/organizácia/komunita schopní medzi sebou nájsť a vypracovať. <br />\r\n<br />\r\nInými slovami je to špička a ako taká sa musí vyberať podľa najlepších výkonov (či je 6x 8b lepší výkon ako 1x8c+ nechajme zatiaľ bokom). Prečo by nemal byť v repre niekto kto je stále najlepší, hoci sa už nezlepšuje? Ak je tak ďaleko, že ho nikto nevie ani len dobehnúť, tak nech tam je. Nejaká perspektívnosť by sa mala brať do úvahy len pri zhodnosti výkonov. <br />\r\n<br />\r\nSamozrejme, podpora talentov je legitímny a dôležitý cieľ, ale nemala by sa podľa mňa realizovať zaradením do reprezentácie z dôvodu &quot;ešte to nie je celkom ono, ale keď bude v repre, tak sa isto zlepší&quot;.<br />\r\n<br />\r\nA ďalšia vec, neviem či, alebo aké majú reprezentanti povinnosti, ale mám pocit, že nejaké by mať mali... ak mám zastupovať naše lezenie, tak by to nemalo byť spôsobom, &quot;veď budem liezť ako normálne, akurát za tých 900 € dám o pár výjazdov viac a teda sa viac zadarí&quot;. Nemali by reprezentanti čo-to publikovať (a nie len na oddielovej webstránke, veď čo je to za reprezentácia, ktorá reprezentuje dovnútra, teda voči skupine spomedzi ktorej je vybratá)? <br />\r\nAlebo zúčastniť sa na nejakých prezentáciách/festivaloch? Možno aj s tými ochranármi by sa lepšie jednalo, keby tam bol niekto o kom nedávno čítali v novinách alebo ho videli hoci len predniesť zdravicu? Profíci sa bežne starajú o prezentáciu seba aj sponzorov; zrejme v menšej miere, ale predsa by to malo byť aj súčasťou života reprezentanta. Ktovie či by bola o repre každý rok taká bitka, keby s tým boli spojené aj povinnosti nie len výhody.<br />\r\n<br />\r\n<br />\r\n<br />\r\n

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

01.12.2011 11:14:35

pekny triezvy nazor z nadhladu. mam rada tvoje prispevky vzdy ked sa odhodlas zapojit. Najviac sa mi paci myslienka povinnosti vyplyvajuce zo zaradenia do repre.

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

01.12.2011 13:48:53
Reakcia - Doktor

Terminologia: pozri, mne je jedno, ci je to repre, toptim, vyberove druzstvo... Podstatne je to, co si napisal, co je za tym. Presne tak. Mna, napriklad, Palo Rajcan zastupuje voci svetu velmi dobre, dufam, ze aj inych. &quot;Prečo by nemal byť v repre niekto kto je stále najlepší, hoci sa už nezlepšuje?&quot; To si kde zobral? Necakame od Jura Repcika, ze po jednom 9a musi vyliezt 9a+, ale vykonnost na urovni 1x8c plus par ciest na urovni 8a+/b (a vsetko cesty na Slovensku) je u seniora tak na hrane nominacie do repre. <br />\r\nPovinnosti reprezentantov: ano, je to tak, aj o tom sme s nimi hovorili a hovorime. Chceme, aby publikovali (primarne v spolkovych mediach), chceme, aby prednasali. Ved to aj robia, ci mas iny pocit? Nepise, nepublikuje Miro Peto, Jozo Kristoffy, Ondro Huserka, Smolo? Urcite ano, su vzornym prikladom. Toto sa v poslednych rokoch zasadne zlepsilo, myslim, ze kto chce, to aj jasne vidi.

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

01.12.2011 14:58:36
Reakcia - solo

Doktor, k tvojej otázke &quot;To si kde zobral?&quot; malé vysvetlenie: nevravím, že to tak momentálne je, a samozrejme absolútne súhlasím s tým, čo si napísal. Treba to čítať z pohľadu diskusie ktorá sa tu rozvinula ohľadne toho či je členstvo v repre udeľované ako &quot;odmena&quot; za výkony minulé alebo ako &quot;podpora&quot; na potenciálne výkony budúce - inými slovami môj názor je: najprv výkony, potom reprezentácia.<br />\r\nK povinnostiam reprezentantov: ako som napísal - neviem či, ani aké majú povinnosti. Vidím, že chalani píšu a je to super. Neviem či to majú ako podmienku zotrvania v repre, alebo je to len taký bonus ktorý dávajú ku výkonom z vlastnej vôle. Píšeš, že sa o tom s nimi rozprávate, beriem to teda ako súčasť ich statusu reprezentanta, aj keď nie ako výslovnú podmienku. To mi stačí.

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

01.12.2011 20:50:54
Reakcia - Mano

Ako je to napriklad z &quot;reprezentovanim&quot; na Svetovom pohari v ladovom lezeni, Majstrovstvach sveta? Co moze byt viac repre? A my sme si vzdy a vsetko platili zo svojho. Aj Duro by kludne mohol spadat do kategorie repre a myslim, ze by nemusel cez rok nic vyliezt, ak by dosahoval vysledky, ako posledne povedzme 4 roky. Chlapci toho nie je o peniazoch.

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

03.12.2011 11:39:09

Mano, preteky sem nemiesaj, navyse ladove lezenie ma vlastnu komisiu... Komisia alpinizmu, riesi to co nespada pod ine komisie z pohladu vykonov, teda nepretekarske vykony...

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

01.12.2011 18:29:27
- Vlado

Keď som sa pýtal na jamesáckej stránke, ako a či sú nejaké pravidlá dostať sa do repre družstva, netušil som, že sa to takto roztočí. Ďakujem všetkým za ich názory a aj &quot;možné&quot;riešenia pravidiel. Niečo som z toho pochopil ako sa pripravovať, aby som sa vôbec niekedy mohol stať reprezentantom Slovenskej republiky v lezení a byť v jednom tíme s takými lezcami, ako je napr. pán Kuráň... Stále mi však do tejto skladačky chýba sa aspoň porovnať vo výkonoch, na ktorom schode ku reprezentácii sa teraz asi tak pohybujem. Chcel by som poprosiť Ivana Žilu, či by nemohol zverejniť tohtoročné výstupy nominovanej reprezentácie, odovzdané na vyhodnotenie, ak to nie je tajomstvo. Leziem na skalách a trochu aj v horách. Ale poprosil by som naozaj všetky odovzdané výstupy, aj tie ľahké.

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

01.12.2011 19:57:27
Reakcia - jaa

sak troska pohladam na tom nete... http://james.sk/object.asp?pageid=25&amp;portal_id=1&amp;id_object=979

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

01.12.2011 20:41:17

problem je v tom, ze su tam vystupy len ludi, ktori sa dostali do repre. mali by byt zverejneni vsetci, aby sa videlo a dalo realne porovnat co poliezli ostatni ktori neboli vybrati....

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

02.12.2011 12:17:18
Reakcia - Doktor

Re Vlado, Zuzana: K zverejnovaniu vsetkych vystupov. Pozrite, toto je citliva tema. Okrem repre (ktori to maju povinne a vedia o tom), posielaju vystupy dobrovolne mnohi ini a ja neviem isto, ci so zverejnovanim suhlasia. Mozme to skusit tak, ze od buduceho roku pribudne vo formulari kolonka s otazkou (suhlasite s publikovanim tohoto formularu na JAMES webe?). Aby bolo uplne jasne. Vystupy posielaju aj lezci, ktorym nejde o to byt v repre. Jednoducho sa chcu podelit o informacie co kde vyliezli, nevyliezli, aku mali sezonu, ake boli podmienky... Toto je pre celkove hodnotenie sezony absolutne klucove, pre mna je to podstatny zdroj informacii, nemusim zbierat info po kadejakych osobnych a klubovych strankach (aj tak to robim). Myslim, ze to aj zdoraznujeme, ale ako sa zda treba este viac. Na webe v pozvanke ku Maninu, Igor posiela na kluby vyzvu, aby sa ludia ozvali a poslali vystupy. Opakujem, nielen ti, ktori sa chcu uchadzat o repre. To, co poliezli ostatni sa docitate v prehlade sezony, jasne, ze tam nemoze byt vsetko, ale snazim sa, aby tam bolo vsetko podstatne.

Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

02.12.2011 21:22:29
Reakcia - steve

ano pre korektnosť by to malo byť zverejnene.skus to na buducí rok!!

Re: Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

02.12.2011 21:28:25

este nie je nic stratene ani tento rok...

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

03.12.2011 19:21:53
Reakcia - steve

to znie dobré...

Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

03.12.2011 20:56:39

tej kolonke nerozumiem.. Ak sa lezci ktori vam posielaju vystupy &quot;chcu jednoducho podelit o informacie, co kde vyliezli.... &quot; tak sa hadam nechcu podelit len s vami! zbytocne ich utajujete, pri investigativnosti nasich novinarov a nadpraci VOS sa ich aj tak vsetci dozvedia...<br />\r\n

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

06.12.2011 12:34:56
- Helmut

Uz zopár rokov nie som členom spolku, ktorý toto organizuje a vyhodnocuje, takže by som sa k tomu asi ani nemal vyjadrovať ale keďže ide o Slovenskú reprezentáciu, máme demokraciu (vec verejnú) a debata ma zaujala, tak sa vyjadrím: <br />\r\n<br />\r\nCelá reprezentácia by sa mala zrušiť! Organizuje UIAA nejaké Majstrovstva Európy alebo sveta v alpinizme ? Finančne (peniaze z MŠ SR, nie členské) a materiálne podporiť len juniorov, ktorí už začínajú vystrkovať svojimi výkonmi rožky (to by mala komisia sledovať a hodnotiť) a pri podpore by mohli dosahovať v budúcnosti svetové výkony. Špičkový senior si svojimi výkonmi určite sponzorov zoženie (a nemyslím tým slovenských podnikateľov, ktorý ťa podporia lanom alebo prispejú na benzín). Len tak sa podla mňa dá udržať krok so špičkou vo svete. Ináč si tu vychováme žijúce fosílie. <br />\r\n<br />\r\nP.S. Mal som možnosť vidieť ako to robia Nemci s mladými, tento víkend v Bielovodskej doline. O tých chalanoch určite budeme čoskoro počuť.

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

06.12.2011 12:41:13
Reakcia - Svrčo

a čo tak napísať o tom, ako to robia Nemci s mladými? Nech vieme aj na seba aplikovať :)

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

06.12.2011 15:40:59

Robia to zozadu a bez lásky.

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

06.12.2011 22:29:52
Reakcia - Svrčo

O tejto tréningovej metóde som ešte nečítal, ale mám pocit že bez lásky to ďaleko nedotiahneš :D

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

07.12.2011 10:06:33
Reakcia - Helmut

Velky VW Caravelle s nalepkami DAV (!!!), v nom nasackovanych 8 mladych borcov, v kufry spickove materialno-technicke vybavenie na lezenie. Podla informacii od ich sprievodcu /:-)/spolok vybrali prespektivnych borcov pre alpinizmus - ktori maju zabezpecenu 3 rocnu podporu na svoj vsestranny lezecky rozvoj /to jest ostre lezenie v horach/. Potom by ich DAV mal pustiť z reťazí &quot;ať drak řve a škubá&quot;. Pritom niektorí z nich vraj majú už na skalách vylezené 8a, 8b. Treba to brať ako inšpiráciu.

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

07.12.2011 10:51:40
Reakcia - zvk

Co ty nemci poliezli? Ako inspiraciu beriem to, ze hoc su alpinisti lezu 8a/b na pohodicku. U nas jedine Rajcan a aj to nezije na Slovensku. Daco zacal po zbraniach aj Rici pozeram a paci sa mi to. Ked na skalach ledva lezies osemplusky a neposuvas sa, nikdy nedas viac nez M8 sportovo a vo velkych horach ti ostane tak akurat slapat klasiky. Nejde o to rozclenovat sa na takych a onakych lezcov vo vsetkom musi byt progres a trening ked chces napredovat. Alebo sa zaclen do kategorie rekreacny lezec a tieto keci su zbytocne.

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

06.12.2011 20:38:23
Reakcia - steve

aj mna to zaujima ako to robia nemci!!!toho nadržaneho lutujem , keby bol v tatrach sneh da sa ti pomôct.dnes hadam niečo nasype!!

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

07.12.2011 10:03:07
Reakcia - adi

tiez ma zaujima ako to robia nemci... daj nejake zakulisne info ;-)

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

07.12.2011 11:51:46

Trocha to upresním. V Nemeckom DAV nemajú reprezentačné družstvo v takej podobe ako u nás. Profesionálni lezci alebo povedzme že lezecká špička už väčšinou aj tak patrí do svetových tímov a tam reprezentuje svoje výkony, krajinu atď. Majú svoje povinnosti, za ktoré dostávajú aj zaplatené.<br />\r\n<br />\r\nPreto sa DAV zameriava hlavne na podporu mladších ale samozrejme, organizuje a podporuje aj jednotlivé expedície do hôr. Čiže majú tam tím pre športových lezcov + pretekárov a tím alpinistov. Tieto tímy majú svoj vlastný program na tri roky. Preto na tri roky lebo za rok z nikoho borca aj tak neurobíš ale za tri sa o to aspoň pokúsiš :-)<br />\r\n<br />\r\nTo znamená, že na základe výsledkov, výstupov atď. môžeš byť členom buď tímu alpinistov alebo pretekárov. V každom tíme je do desať lezcov vo veku okolo 20rokov, ktorí za tie tri roky dostanú:<br />\r\nAlpinisti - kompletné vzdelanie ako lavínový kurz, kurz záchrany ale tiež si môžu urobiť kurz horského vodcu,...Majú sponzora na oblečenie a materiál, chodia spoločne na výjazdy do Álp, Dolomitov, Tatier. Učia sa komunikovať so sponzormi ale hlavne, pripravujú sa spoločne na jeden cieľ a to na expedíciu do Himalájí. <br />\r\nŠportoví lezci majú program úplne odlišný. Tréning, výjazdy na skaly, preteky. Samozrejmosťou je sponzor na materiál, oblečenie, auto,...<br />\r\n<br />\r\nFinancovanie je hlavne z členského. Ale treba pripomenúť, že ich je o čosi viac a tým pádom aj viac peňazí za ujde na takúto podporu lezenia. Ale aj tak sa snažia získať čo najviac od sponzorov a to nielen materiál! Trebárs tento rok alpinistov zastrešuje Toyota, Edelrid a Mountain equip.+ dáka doplnková výživa.<br />\r\n<br />\r\nLen predvčerom som s takýmto tímom ukončil jedno nádherné pôsobenie v Bielovodskej a môžem povedať, že boli fakt na veľmi slušnej úrovni. Ako Hemut spomenul, áno lezú 8a a viac dokonca 8c! Plus nenormálna kondička. Stanislawski na Vysokú 4h, Rysy 2,5h, prelez pekných ciest na Kačák, Rumanov štít, atď.<br />\r\nBTW - vďaka všetkým čo došli na chatku alebo na Lysú poľanu. Komín stále stojí a čmudí :-)<br />\r\n<br />\r\nNo a úplne na záver dodám, že okrem tímu alpinistov -chalanov majú aj tím alpinistiek - dievčat vo veku okolo dvadsať, ktoré prídu budúci rok do Tatier :-) <br />\r\n<br />\r\n <br />\r\n<br />\r\n<br />\r\n<br />\r\n

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

07.12.2011 12:24:32
Reakcia - adi

no zaujimavo to maju spravene... ale v podmienkach je v kazdom sporte rozdiel medzi nasimi a zahranicnmi sportovcami, tazko si viem predstavit, ze by u nas take nieco bolo, ked to nemaju ani len popularnejsie sporty... ale ak by na toto niekto dokazal zohnat peniaze tak klobuk dole...<br />\r\ntreba tu vsak o tom diskutovat lebo aj bez penazi sa da robit muzika, len treba chciet hladat riesenia... my tu mame system, ktory tu je uz od bolsevika a nic podstatne sa v nom nezmenilo uz par desat roci...

Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

07.12.2011 12:40:15

Nechcem odbočovať, ale vráťme sa k tým alpinistkám :D

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

07.12.2011 12:40:43
Reakcia - Maroš

A tak,potom čo sa tu všetci čudujete, ten rozdiel vo výkonoch musí byť predsa jasný, aha čo majú nemci, oproti našim 900 E a ešte aj členské nám zvýšia zo 17 na 20E. Je to celé o peniazoch. Nie, že by som nebol za tú podporu vďačný ale porovnávate dve neporovnatelné veci.... jasné, že lezeme klasiky....z tohto pohladu sa môžme všetci zaradiť medzi rekreačných lezcov oproti zvyšku sveta...(teda ja osobne sa s tým vysporiadam), podpora-nepodpora stačí mi to čo lezem a baví ma to. To je pre mňa najhlavnejšie.... ale u nás väčšinu ludí asi baví skôr o tom diskutovať ako liezť, alebo je to tým ročným obdobím?

Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

07.12.2011 14:32:54
Reakcia - uff

kua sak lezes podla tej vasej stranku uplne stale, co by si este chcel??? este lepsie podmienky? to sa da? ty sa chces na nieco stazovat? uf, tak si pockaj ked sa zacnes o seba starat sam... este len to zacne zabava

Re: Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

07.12.2011 15:22:42

veď ja sa nestažujem, vravím že som v pohode len vy máte stále nejaké problémy s výkonmi a so svetovou úrovňou, lenže na tú svetovú úroveň nestačí len dobre liezť, dnes potrebuješ troch sponzorov a auto aby si niečo dosiahol...mne osobne je to celkom fuk a vravím že my stačí čo mám, to bolo len ma margo Kopoldovho porovnavania sa z Nemcami....

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

08.12.2011 00:16:59

nie na to aby si dosiahol na svetovu uroven musis dat zo seba vsetko ty lolo , musis velmi chciet a nie sa vyhovarat na sponzorov , musis na sebe makat !!! a ked ti staci co mas tak nevypravaj o vykonoch ... <br />\r\n

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

10.12.2011 13:33:41
Reakcia - zvk

maros ma pravdu, mozes zo seba chciet dat vsetko, ked nemas raz podmienky a musis tazko pracovat alebo po pripade dochadzat daleko atd... Kempus v pivnici proste nestaci. Ale samozrejme prvy krok musis urobit sam a ukazat co je v tebe a az potom sponzori. Bohuzial na Slovensku sa mozes ukazovat kolko chces... dostanes tak akurat nejake tricko v lepsom pripade boty. :-O

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

10.12.2011 14:30:23

opravte ma ak sa mýlim ale aspon polovica tych ludi v repre pracuje:) a praca sa s lezenim v pohode sklbit da chce to fakt len motivaciu a chut a potom netreba ani tie almužny od Jamesu;)

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

10.12.2011 13:22:29
Reakcia - vilko

tak budúci rok som v tatrách ked tam prídu 20-tky :O

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

07.12.2011 13:33:14
-

Ked poviem A poviem aj B, nie? DAV ma 893 tisic clenov.<br />\r\n<br />\r\nhttp://www.alpenverein.de/template_loader.php?tplpage_id=4<br />\r\n<br />\r\n

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

07.12.2011 14:51:30
Reakcia - Helmut

Tak načo čakáš? Vystúp okamžite z JAMESu, vystriehni termín sústredenia nemeckého ženského družstva a keď sa na chatke zadarí priženíš sa do DAV a budeš im ako radový člen prispievať svojim členským na výjazdy :-) Stay in peace.

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

07.12.2011 15:28:57
-

Ani bohovi, mne je v jamese dobre. Nejake nemecke cikulky to nezmenia ;-)

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

07.12.2011 15:49:29

Svine prehrali dve vojny ako ako ím je dobre ......

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

07.12.2011 16:51:42
Reakcia - jozo

Nechcem vidiet tie skarede Nemky, na nase dievcata urcite nemaju!

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

13.12.2011 09:39:28
Reakcia - Ferro

Ano, Tatry su najkrajsie hory na svete lebo su nase.<br />\r\nSlovenky su najkrajsie zeny na svete, lebo....<br />\r\nNahodou teraz pracujem v DE a v miestnej boulder hale teda je co vidiet. ;-)

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

08.12.2011 00:07:54
- Peter

900 euro nie je zle, ale co to je dneska? Ak chce niekto podavat vykon, musi sa sportu cely odovzdat. Teda trening a regeneracia. Na to treba peniaze. Ale viete si predstvit, ze taky Ondra ci Sharma ci ini doobedu natiera komin a potom si ide supnut nejake 9a+? Ja nie a nikto, kto sa snazi aspon priblizit k sirsej svetovej urovni to fyzicky nedokaze ci v lezeni alebo inom sporte. Pokial niekto nema zabezpeceny material, auto a peniaze, tak sa moze na svetovu spicku len smutne pozerat na videu, napriek tomu, ze chce a snazi sa. A o tom, ze tu nemame poriadne skaly hned za domom, ako to maju na zapade, poriadne umele steny steny a metodiku sa uz ani nejdem zmienovat. Preco sa nehladaju sponzori, ktori by mohli byt partnermi jamesu a prispiet ci na reprezentaciu alebo rozvoj mladeze? Predsa ten james ma vacsiu vyjednavaciu silu ako jednotlivec. Ale nikomu sa asi nechce urobit nieco pre inych.<br />\r\nV skratke by som to zhrnul do otazky: Ake vysledky cakate od slovenskych reprezentantov, ktori musia ist do roboty a vacsinou dret na to, aby mohli nasledne liezt, trenovat a reprezentovat? (A este ich tu vsetci roznasate po webe...) Viete si predstavit, ze nieco take robi nejaky rakusky svetovy lezec? Potom, ako ich mozete s nimi porovnavat? Z hovna ani majster byc neupletie...<br />\r\n

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

08.12.2011 08:40:37

S tym bycom mas pravdu, no mozno keby sa majster posnazil, tak by z hovna uplietol bic...

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

08.12.2011 09:24:21

Spominam si na jeden rozhovor s Ramonom v case, ked uz bol medzi svetovou trojkou pretekarou kde pisali, ze normalne pracuje na polovicny uvazok ako elektrikar. Uz ho asi nenajdem.<br />\r\nVo svete s vynimkou rakuska je ten model pokial viem taky, ze najprv vykony, potom sponzori. Ked chces byt v USA fakt dobry, proste musis zariskovat, dat vsetko do lezenia, a bud to vyjde alebo nie. Je to trochu iny pristup nasej kulture nie velmi blizky, ani neviem ci by som ho odporucoval, ale vzdy mas moznost volby. Fnukat podporujte ma a zavidiet nemcom neviem ci je ta spravna cesta. Zmenit mozes len seba, okolie zmenis len velmi tazko.<br />\r\nPreco sa Moravcova odstahovala do Ameriky? A preco Kuzminovova na Slovensko? A preco najlepsi americki lezci ziju v Insbrucku? Zoberte si priklad zo Stresa, chcel, a spravil pre to vsetko. A podla mna bol fakt dobry a mal celkom dobru sancu dotiahnut to na super uroven. Taky tah na branu chyba viacerym nam fnukacom.

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

08.12.2011 09:28:55

Presne tak, dufam, ze aj ten ufnukanec bednar si precita tvoj koment a pochopi ze tadial cesta nevedie

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

08.12.2011 10:43:24
Reakcia - steve

nejako si sa do toho bednara obul.poriadne si prečitaj co pisal.že ma progres lezie a chce liezt lepšie načo by mu ako študentovi tych 900 pomohlo.niekto to mal zhodnotit či mu dat šancu aby niečo za sezonu ukazal.a taku šancu mali dostat aj iní kubo kovačik,patrik gajdošik vid deničky.

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

09.12.2011 23:56:18

Ja viem velmi dobre kadial vedie cesta ... ale skratky tiez nejsu na zahodenie ;-)

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

08.12.2011 12:26:52

Za jednym slavnym huslistom prisla po koncerte jeho obdivovatelka a hovori: &quot;Majstre, hrajete skvele, obetovala by som cely zivot, aby som mohla hrat tak ako vy!&quot;. Virtuoz sklopil zrak a odpovedal: &quot;Pani, ja som ten svoj obetoval.&quot;, citat z knihy Ivo Toman, Inteligentni mysleni neni pro kazdeho

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

08.12.2011 21:10:24
Reakcia - steve

brano, tak tomu nerozumiem i´m sorry , ale prid do tatier, tam tomu rozumiem a v zime je tam paradna lezba v takych javorakoch.

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

13.12.2011 14:12:48
Reakcia - Ivan

Ahoj. Vies mi prosim ta dovysvetlit toho Stresa? On je priklad obrovskeho talentu, ale prave ten jeho pristup mi prisiel dost rock´n´rollovy.

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

13.12.2011 14:44:20
Reakcia - Madro

Plny suhlas. V nasich podmienkach je asi iba 1 moznost mat svetoveho lezca:<br />\r\n<br />\r\n1. mlady sa musi narodit s talentom (zazracne dieta)<br />\r\n2. musi mat od mlada motivaciu a zmysel pre disciplinu (hlavne mu nesmie zadrbat v puberte)<br />\r\n3. musi sa narodit do socialne silneho prostredia, kde rodicia maju k danej aktivite pozitivny vztah, vela penazi a su ochotni ratolest podporovat a furikovat cez vikendy po skalach a sutaziach<br />\r\n<br />\r\n<br />\r\n

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

13.12.2011 19:10:18
Reakcia - zvk

to si velmi dobre vystihol...proste na Slovensku moze byt naozaj uspesny len lezec formatu Adam O. a podobne. A aj to by som chcel vidiet nasu verejnost ako by ho brali vazne.

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

14.12.2011 12:07:13
Reakcia - Madro

Chcel som tam este dopisat, ze takto podobne sa zrodila hviezda u susedov, ale nechcel som byt konkretny, lebo to je trochu haklive. :-)<br />\r\nV kazdom pripade u mna ma chlapcisko respekt.

Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

14.12.2011 14:51:35

Tak sa rodia všetky tie hviezdy na svete. Talent a rodičia, ktorí majú chut, čas a peniaze sa o neho starat ako tím profesionálov a vsetko mu zabezpecit. Ak si niekto mysli, ze to moze fungovat inak , tak je riadne naivný.

Re: Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

14.12.2011 18:10:46
Reakcia - Slavo

No su take krajiny, kde si mozes dovolit hipisacky zivot a nemusis mat strach, ze ak nevyda, skoncis ako troska. Krajiny, kde pol roka mozes robit v konzervarni a liezt a potom pol roka iba liezt. Alebo su krajiny, kde su silne kluby s podporou talentov viz.DAV.<br />\r\nU nas sa musis dobre narodit. ;-)

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

16.12.2011 09:08:34

Tak sme si pekne poplakali a pracne našli dôvod prečo to u nás nejde. Pekné, naozaj pekné ! Zas máme nejaký čas, kým budeme musieť znova pracne vymýšľať prečo to niekde ide a u nás nie. Ďakujem Vám bratia :-) V živote by ma síce nenapadlo, že kľúč je v tom dobre sa narodiť ale spolu sme to dokázali :-) Aj tak sa však nemôžem zbaviť dojmu, že čím sa viac lezenie približuje k mestám a teplým telocvičniam, tým akosi ubúda osobností v tomto športe.

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

08.12.2011 09:23:12
-

Dá sa aj v našich podmienkach natrénovať, len to chce veľa odriekania a miesto afteriek chodiť makať. Stále vyplakávame ale som presvedčený, že keby sme mali podmienky ako napr. v spomínanom Rakúsku, výkonnosť večne ufňukaných lezcov sa podstatne nezvýši lebo aj za optimálnych podmienok treba hlavne tvrdo makať.

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

10.12.2011 00:05:29

konecne to niekto zrozumitelne vysvetlil tymto nasim popoliezanim co tu vsetci predvadzame neviem co chceme :D:D:D

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

10.12.2011 09:02:40

ty ***, vsak ten komentar bol urcene tebe. ty si ten ufnukanec, co ti to nedochadza? ty *** vysmajlovany. Komentar bol upraveny lebo porusoval publikacne pravidla climb.sk. Admin.

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

10.12.2011 10:36:51

Dychaj zhlboka :D pista ideeeees :)))))

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

08.12.2011 09:26:23
- solo

Zaujímavý vývin situácie...diskusia začala tým, že Pišta tiež chce 900 € a aká parádna sezóna by sa za to dala spraviť, a končí tým, že to vlastne nie je až tak veľa a čo vlastne od reprezentantov chceme za tých pár drobných... :)

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

09.12.2011 00:31:39

nevidim v tom rozpor.. Pista nikde netvrdil ze chce byt reprezentant.. len si poplakal, ze mu James nenadeli peniaze za prelez nejakej obtiaznosti. Zrejme sa domnieva ze je na to vypisana odmena alebo co. Zatial ani nie je jasne, ci je Pista clenom Jamesu. Asi tolko k celej &quot;kauze&quot;.

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

10.12.2011 00:02:19

kto sa smeje naposledy ten sa smeje najlepsie ... asi tolko k celej kauze :D:D:D:D

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

10.12.2011 13:48:42

Kto sa smeje naposledy, tomu pomaly dochádza :)

Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

10.12.2011 14:12:32
Reakcia - Svr

A kto druhému jamu kope, zarobí a potom slope!

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

10.12.2011 19:38:39

Pripadne zarobí a lezie :)

Re: Re: Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

10.12.2011 20:37:53

Kto druhemu jamu kope, ten je hrobar ...

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

11.12.2011 13:34:03
- vilko

haters gone hate !

Re: Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

16.12.2011 17:18:55

chod bzucat niekde s Majou, vilo. ak nevies poriadne po slovensky tak v cudzom jazyku radsej prispevky nepis pretoze si na smiech. ten tvoj vykrik &quot;haters gone hate&quot;zmysel nedava.

Rozhovor : Ivan Žila, o reprezentácii

16.12.2011 17:45:00
- zvk

ty sa hlavne podpis, uz len tym je tvoj prispevok omnoho opovrhnutiahodejsi nez Vilov.

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!