Riziká lezenia ľadov

  • Zima je vo svojom vrchole a nás to láka von na ľady, sú krásne vytečené, ale nemáme s nimi veľa skúseností.Keďže je to jedna z najnebezpečnejších lezeckých disciplín, tak nám v poslednej dobe pribúda viacero nehôd. Skúsme sa teda pozrieť aké sú riziká, čoho sa treba vyvarovať a kedy sa je lepšie otočiť a vrátiť domov.

Veľa krásnych reklamných fotiek je, keď lezec prelieza cez voľne visiaci záves ľadu, čo je najväčším nebezpečenstvom.
Tu sú tri vyjadrenia tých najfundovanejších ľudí:

Neverím voľne visiacemu ľadu na 100% . Ak chceme prežiť, nemôžeme často liezť voľne visiace ľady! Riziko je veľmi veľké a nepredvídateľné.(R.Jasper)

Z môjho pohľadu voľne visiace ľady prinášajú absolútne neodhadnuteľné riziko. Myslím, že je to len pre špecialistov a musí to tak aj ostať. (M.Wärthl)

Voľne visiace formácie ľadu nerád leziem. Keď to napriek tomu leziem, musím byť presvedčený na 100%, že sú na to správne podmienky a správna skladba ľadu. Ak ľad nie je v optimálnom stave, tak nenastúpim na ľad. Moju budúcnosť lezenia ľadov vidím bez voľne visiaceho ľadu. (Albert Leichtfried)

Caption of the figure above.

Albert Leichtfried, Illuminati, M11+ WI6+ 165m

Ak chceme liezť ťažší ľad, ktorý zahŕňa ľadové stĺpy, voľne visiaci ľad, tenké glazúry tak si treba počkať na správne podmienky. Je nutné dopredu sledovať počas týždňov ako sa ľad vyvíja. Ďalším problémom je odistenie ľadu alebo mixovej cesty. Pri voľne visiacom ľade sa odisťuje pod ľadom (v skale) ak je to možné a na ľad sa vlieza zo strany.

Otázka: Smieme sa ľadovou skrutkou zaistiť vo voľne visiacom ľade?

  • Ak si nie sme istí, či ľad vydrží, nesmieme v ňom istiť, a vôbec ani liezť.
  • Ak sa nám zdá, že nám to pomôže pri morále alebo suverénnejšom lezení tak v prípade pádu môžeme vyvinúť zaťaženie viac než desaťnásobok svojej váhy na istiaci bod a tým pádom na celý visiaci ľad.
  • Ak chceme istiacu skrutku správne umiestniť, tak najlepšie nad zónou kde sa spája ľad so skalou. Pri rúrokovitom alebo ciagľovom nekompaktnom ľade sa snažíme nájsť, čo najhomogénnejšie miesto v ľade.
  • Glazúry tiež podľa možností odisťujeme v skale alebo v ich najhrubšom mieste. Dôležitá je priľnavosť ľadu ku skale , nebezpečné sú vysoké teploty.


Miesto na štand je zásadne mimo línie lezenia. Snažíme sa ho postaviť na strane, aby prípadný nami odštiepený ľad nepadal na spolulezca. 
Vopred stanovíme smer nášho lezenia a postavenie štandu bezpečne od padajúcich ciagľov nad nami alebo prípadného kolapsu ľadového previsu, stĺpu, závesu nad nami alebo lavíny. 

Rizikové faktory
  
Vlhkosť  - voda

Je základným elementom. Bez nej by ľad nebol, no napriek tomu tečúca voda destabilizuje ľad. Ak je teplota nízka ľad rastie veľmi rýchlo a vznikajú v ňom pnutia. Absolútne vražedný stav je, keď voda zateká medzi skalu a ľad ruší akúkoľvek priľnavosť. Hlavne pri glazúrach a pri podmývaní voľne visiacich ciagľov, ktoré môžu byť aj vysoko nad nami a my sa nachádzame v ich pádovej línii. 
Pri rúrkovitom ľade voda tečie vo vnútri ľadu, čím sa pomaly stráca hrúbka steny rúr alebo píšťal a ľad sa stáva nestabilným. V opačnom prípade ľahko tečúca voda na povrchu nám ľad robí mäkším a chytovejším. Ľahšie sa nám zbraň zatína

Caption of the figure above.

Pavol Rajčan, Zauberflote, M9 WI6+

Teplota

Teplota vplývana ľad s viacerých aspektov:

  • Aktuálna teplota
  • Denné odchýlky
  • Teplotný priebeh posledných dní
  • Krátkodobé teplotné rozdiely v ľade


Ideálna teplota pre homogénnosť ľadu je od -8C do +2C. Dlhé teplé periódy počasia môžu štruktúru ľadu destabilizovať. Tak isto aj ľady na južne položených stranách.
Na druhej strane extrémne chladné zmeny teplôt môžu viesť k veľkému vnútornému pnutiu a kolapsu aj veľmi hrubých a stabilných štruktúr ľadu. Priemerná teplota v ľadovom telese sa pohybuje okolo –2C, tak že čím väčší rozdiel je medzi telesom ľadu a vonkajšou teplotou tak úmerne k tomu narastá vnútorné pnutie ktoré destabilizuje celú konštrukciu telesa.


Takže zhrnutie:

  • Je aktuálne veľmi chladno: -10(nebezpečné), -18(veľmi nebezpečné)
  • Je aktuálne veľmi teplo: 5 až 10 (nebezpečné, Viac ako 10 (veľmi nebezpečné)
  • Je veľký rozdiel teplôt deň-noc (nebezpečné)
  • Dlho vystavený ľad slnečnému žiareniu(nebezpečné)

Štruktúra

Pri ležiacom ľadovom masíve je aj štruktúra ľadu väčšinou pevnejšia. Čím hrubší je ľad, tým je aj homogénnejší a odolnejší voči výkyvu teplôt. Pravidlom je, ak má ľad hrúbku 1m je plne bezpečný. Všetko pod 50cm je na posúdenie podľa danej štruktúry. 
Ľadové stĺpy sú nebezpečné, ak nie sú úplne prerastené zo zemou.

Caption of the figure above.

ľadový stĺp, Riči Nyéki, Zauberflote M9 WI6+

Pomer medzi výškou a priemerom ľadového stĺpu:

  • 3 (nízke nebezpečenstvo)
  • 5 (nebezpečné)
  • 10 (veľmi nebezpečné)

Príklad. Číslo “3„ znamená, že výška stĺpu je 3m a jeho priemer 1m.

Viditeľné vodorovné pukliny sú veľmi nebezpečné a rúrkovitý alebo píšťalový ľad je tiež nebezpečný.

Zdroj: magazín Bergunsteigen

Pavol Rajčan

Komentáre (4)

upresnujici dotaz

10.02.2011 15:15:50
- honza!

v prve rade diky za clanek. a chcu si ujasnit: pokud lezu led kterej je masivni (ma pres metr tloustky), ale zaroven je teplo (rekneme +6 stupnu) a po lede tece voda. je to spis bezpecny nebo ne? z clanku mi vyplyvaji protichudny informace: led nad metr tloustky je bezpecnej a zaroven led v teplote vyse nad nulou je neezpecnej. a ovlivni bezpecnost ledu to, ze po nem tece voda? nebo to ma vliv jen na snadnost zasekavani? predem dik za reakce;)

Riziká lezenia ľadov

10.02.2011 22:17:15
- Palo

Honzík. <br /> <br /> Nejak sa nám to zamotalo. Nevadí.<br /> Článkom som chcel prvom rade napísat jednoduchý prehlad . a určit nejaké hranice kedy sú aké podmienky.<br /> S hľadiska štruktúry metrový lad je plne bezpečný, ale keď ho lezieme na slnku v plus 20stupnoch zrejme už nebude ten čo pri nule.<br /> Takže tvoj prípad : meter ladu ,+6 , z lahka po strane tečie voda- Môžu to biť práve tie najvhodnejšie podmienky v roku.<br /> A možno práve nie ,záleží od strmosti ladu ,jeho dlžky, či podložie je rovné v rozdiel obvodu na zemi a na vrchu, ako je vrstvený, či je na slnku a ako dlho, v noci mrzlo ,či vôbec tri posledné dni mrzlo .či na teda nepadne niečo z vrchu na čo ešte pri nástupe nevidíš .či kotol nad ladopádom nie je nahriaty a nerupne .či pod ladom netečie už vodopád a ty si na jeho škrupine.či nie je píšťaloví a o chvíľu to nezačne padat na teba...<br /> V každom prípade čím väčšia masa ladu tím lepšie odoláva vonkajším teplotám .<br /> S pohladu teploty čím viac sa vonkajšia teplota odchýli od teploty telesa -2 stupne Celzia cca, či už do mínusu alebo plusu -tím je horšie ,vzhľadom na celkovú stabilitu ladového telesa. Takže +6 je vždy lepšie ako -18 <br /> K tečúcej vode - pri niektorých výdatných vodopádoch voda tečie stále aj keď je -20stupnou.<br /> Ťažko sa o tom píše&quot; čo keby&quot; lepšie je vidieť a rozhodnúť sa.Dúfam že sa ti to bude dariť.<br /> <br /> <br />

Riziká lezenia ľadov

11.02.2011 18:41:07
-

okej. diky za reakci

Riziká lezenia ľadov

12.02.2011 01:48:40
- Koloman

Diky bracho,<br /> ale aj tak si myslím, ýže je to problém zavažný a PRETO BY SOM HO Až TAK ODVážNE NEVIDEL ABY SOM HO RIEšIL OECNE....<br />

Nový komentár

Ochrana proti spamu
jedna -sedem = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...