Chlad alebo teplo?

  • Jedna z otázok, ktorú si ľudia bežne kladú je, kedy na zranenie použiť chlad a kedy teplo. To, či použiť chlad alebo teplo určuje druh zranenia a doba, akú ste zranenie mali.
Prvých 48 hodín po zranení je najlepšie použiť chladenie, ktorého cieľom je znížiť opuch a/alebo zastaviť krvácanie, zúžením ciev v poranenom tkanive. Chladením sa takisto znižuje bolesť v mieste zranenia, pravdepodobne znížením rýchlosti prenosu nervových signálov. Rovnako môže znížiť možnosť výskytu svalových kŕčov. Použitie chladu spomaľuje metabolizmus buniek v poranenom tkanive, čím sa znižuje miera zápalu vyplývajúca zo zranenia.
 
Druhy zranení, na ktoré pomáha aplikácia chladenia:
 

     •   svalové kŕče

     •   ohnisko bolesti v svale

     •   akútny (nedávny) opuch

     •   zápal

     •   pomliaždenina

     •   pred a po masáži

 
Pri použití ľadu na chladenie je dobré použiť utierku alebo uterák, do ktorého ľad zabalíte, aby ste predišli popáleninám z ľadu. Postihnuté miesto ochladzujte po dobu 15 minút, následne 10 minút pauza. Celý proces opakujte 1-2 hodiny a potom postupne predlžujte intervaly medzi jednotlivými chladeniami. Tento postup je v súlade so všetkými dostupnými dôkazmi ako bezpečne chladiť zranenie.
 
Nemali by ste používať chladenie ako liečebnú procedúru, ak ste precitlivený na chlad, trpíte Raynaudovým synrómom alebo máte zlý krvný obeh.
 
Teplo sa obvykle používa na zmiernenie bolesti a zvýšenie prúdenia krvi v postihnutom mieste. Častejšie sa používa v prípade chronických dlhotrvajúcich zranení, ktoré už prešli z počiatočnej fázy poškodenia tkaniva, kedy by teplo mohlo viesť k zvýšeniu krvácania, následkom zvýšenej cirkulácie, a opuchom.
 
Druhy zranení, na ktoré pomáha aplikácia tepla:
 

     •   chronické svalové kŕče

     •   chronická bolesť

     •   chronický opuch 

 

Teplo sa môže aplikovať použitím teplej sprchy, kúpeľa alebo ako teplý obklad. Teplo by malo byť aplikované po dobu 15-tich minút až 1 hodiny. Teplý obklad by mal byť zabalený v uteráku, aby sa predišlo popáleninám. Dbajte na to, aby teplý obklad nebol príliš horúci.
 
Ak pociťujete zmeny v citlivosti postihnutého miesta, problémy s cirkuláciou, prílišnú alebo nedostatočnú citlivosť na teplo, potom by ste si nemali aplikovať teplý obklad bez odporúčania lekára.  
Ak sa teplý obklad aplikuje na postihnuté miesto v zlom čase hojenia, môže dôjsť k zvýšenému krvácaniu alebo opuchom a navyše je tu nebezpečenstvo popálenia kože, ak je teplota obkladu príliš vysoká alebo ak je obklad príliš dlho priložený na postihnutom mieste.
 
Dúfam, že vám tento článok pomôže rozoznať, kedy použiť teplo a kedy chlad na liečenia zranenia.
 
Považujte túto informáciu len ako všeobecnú radu. Nenahrádza nutnosť návštevy špecializovaného lekára.

Zdroj: http://www.renewosteopathy.com.au/blog/?p=540

Preložené s písomným súhlasom.

 

Komentáre (7)

Chlad alebo teplo?

26.11.2010 08:23:09
-

diky takyto strucny prehlad mi pride celkom fajn, kludne by sa mohlo takychto clankov pisat viacej a aj viac metodickych keby sa na to niekto podujal..

Chlad alebo teplo?

26.11.2010 09:26:25
- JPlevko

Super Zuzka, nedávno som to riešil pri zranení s našim mladým - vtedy super poradil resp. zasiahol J.Repčík, tiež som za viac takýchto článkov od ľudí, ktorí majú čo k téme povedať. Vďaka.

Chlad alebo teplo?

26.11.2010 10:38:19

Urcite je Dr. Neilson(autorka clanku) odbornik vo svojom obore, o com svedci aj jej clenstvo v Australian Osteopathic Association. Ale... :<br /> v dvoch veciach sa mi toto zdelenie nezda uplne presne, co by si ludia mohli zle vykladat.<br /> <br /> - chlad-zapal. Vseobecne ma zapalova reakcia dve zakladne fazy:<br /> 1. akutne (primarne) zapalove zmeny(bezprostredne po uraze)-kolaps pefuznych pomerov ciev, a teda vyplavenie zanetlivych posobkov (mediatorov zapalu) v okoli urazu, atd.<br /> 2. chronicke (sekundarne) -,,-: vyplavovanie fibrinu, tvorba jazvy, atd.<br /> <br /> Ad 1: studene obklady su indikovane, dochadza ku konstrikcii ciev (ako bolo uvedene v clanku), dopady &quot;perfuzneho kolapsu&quot; sa docasne zmiernuju, ale NELIECIA sa! Laicky: len oddalujeme, co musi prist (sekundarna zapalova reakcia). Teda studene je dobre, aby sme zmiernili bolest, dohrali zapas (futbalisti, hokejisti a ini -sti, zmiernili opuch...Skratka na chvilu &quot;odlozili&quot; liecenie.<br /> Ad 2: Pri pourazovej reakcii (napr. po 1-2 dnoch, resp. neskor) je lepsie aplikovat teplo. Dochadza k roztiahnutiu ciev, zvysena priepustnost, metabolity ci mediatory sa mozu lahsie odplavovat z miesta poranenia=urychlenie hojenia. Negativum: nezabranime bolesti. Ale ako hovori klasik: &quot;Co boli, to sa hoji...&quot; :) (proti bolesti napr. antireumatika typu Diclofenac, atd.)<br /> <br /> Druhe, co sa mi nezdalo uplne dobre vylozene je aplikacia chladu pred ci po masazi.<br /> Vsetci, co ste niekedy boli na &quot;odbornej&quot;masazi u fyzioterapeuta, viete, ze pred, ci po masazi sa vam v prvom rade snazi prekrvit masirovanu areu bud nahrievanim daneho miesta, alebo &quot;hrubym&quot;masirovanim (velka svalova plocha- &quot;lomcuje&quot; s vami hore-dole). V pripade, ze na dane miesto pouzijeme miesto tepla(prekrvenia) ladovy obklad, dochadza k uz vyssie spominanej vazokonstrikcii (stiahnutiu ciev), tzn. svaly stuhnu, su nachylnejsie k mikrotraumatom, hojenie odplavovanim splodin zapalu sa spomaluje,... <br /> Po masazi obvykle maser priklada teple obklady (alebo rozohriate ruky) na miesto masaze, aby dane regio uvolnil, zrelaxoval, zvacsil prekrvenie,...<br /> <br /> Nechcem sa teda dotknut ci spochybnit nazory prezentovane v clanku, len som chcel niektore veci upresnit, aby vplyvom nepresneho vykladu clanku nedochadzalo k chybnej terapii ci rehabilitacii nasich prstekov, noziciek, atd. <br /> <br /> Sorry za unavny prispevok a Zuzane dakujem za fajn preklad:).<br /> <br /> <br /> Cago

Re: Chlad alebo teplo?

26.11.2010 20:07:18

Wow. Mozme spravit dohodu, ze ja budem prekladat a ty budes robit odborne dodatky :-) Vyzeras, ze sa celkom vyznas.

Re: Re: Chlad alebo teplo?

28.11.2010 12:11:47

Mozme nieco vymysliet. Ak budes mat nejaky napad, tak sa pokusim pomoct...<br /> <br /> Ked tak na maily...

Re: Re: Re: Chlad alebo teplo?

28.11.2010 13:04:22
Reakcia - zuzka

dohodnute :-)

Chlad alebo teplo?

26.11.2010 13:07:26
-

lepsie ako riesit zranenia by bolo riesit prevenciu zraneni ...

Nový komentár

Ochrana proti spamu
pät -osem = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...