Návrat Gri-gri

  • Petzl oznámil, že po takmer 20 rokoch ide inovovať obľúbenú istiacu pomôcku GriGri. Nové istítko GriGri 2 by malo byť menšie, ľahšie a umožní manipulovať s vačším rozsahom hrúbok lán.

Nové GriGri2 by malo vedieť pracovať s lanami hrúbky 8.9mm - 11mm. Uvedenie na trh je plánované na budúci rok - teda v 2011.

GriGri bolo prvým masovo presadeným samoblokujúcim istítkom. V posledných rokoch však začalo strácať pozíciu na trhu čiastočne práve kvôli spomínaným neduhom, ktoré by mala nová verzia odstrániť. Konkurenčné samoblokujúce istítka sa snažia odstrániť aj niektoré nebezpečné situácie, ktoré pri istení s GriGri môžu nastať. Problém je v tom, že z povahy GriGri pri maximálnom zatlačení páčky istítko neblokuje. Človek však má tendenciu pri preľaknutí sa zvierať čokoľvek má v ruke a práve vtedy istítko neistí a lezec padá voľným pádom. Podobná situácia môže nastať, ak sa Vám v chladnejšom počasí páčka GriGri zachytí o bundu. Či sa nové GriGri bude snažiť vysporiadať aj s týmto typom problémov zatiaľ nie je jasné.

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

GRIGRI 2 - Assisted braking belay device by Petzl from Petzl-sport on Vimeo.

Komentáre (0)

Nikto zatiaľ nepridal komentár. Buď prvý!
Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!