Dynamická/statická odsedka

  • Ploché smyčky (dyneema, polyamid) běžně používané jako odsedávačky mohou být nebezpečné v mnoha případech jejich „běžného“ použití a to i přes jejich vysokou pevnost, kterou mají. Je to dáno tím, že nejsou pružné a tak v případě pádu, třeba jen malého, hrozí vysoké zatížení.
Pro představu: nadleze-li  lezec smyčku o délce 75cm, hrozí mu pád maximálně 150cm, který odpovídá pádovému faktoru 2.  Představte si takový pád na betonovou podlahu na záda a vše vám hned dojde. V tabulce naleznete několik zajímavých hodnot při zatížení pádovým faktorem 1 a 2 na různých typech odsedávaček .
Caption of the figure above.

Spadne-li  prvolezec kousek nad štandem, spadne přímo do vašeho jištění s nejhorším pádovým faktorem (strašná rána). Jste-li zajištěni statickou odsedávačkou, zatížení štandu je obrovské a hrozí jeho poškození.

Obr.1 Jištění na štandu
Caption of the figure above.

Uklouznutí při slézání do štandu nebo slanění může mít fatální následky. Případný pád a jeho tvrdost výrazně sníží dynamická odsedka.

Obr.2 Nadlezení štandu, slanění

Caption of the figure above.
Po odpočinku, odsednutí u jištění se občas stane, že lezec pokračuje v lezení a zapomenete si odsedávačku vycvaknout. Následky mohou být hrozivé i přesto, že je navázán i na laně.
Obr .3 Odlézáni od jištění

Caption of the figure above.

 

 

 

 

 

Pár doplňujících informací (po přečtení diskuze z 26.6., kde jsem byl vyzván doplnit článek z Montany):
Dynamická odsedka byla vyvinuta na základě tragické nehody, kde byla pravděpodobnou příčinou vysoká rázová síla, působící na lezce přes jeho odsedávací smyčku.
·         Odsedka „po domácku“ uvázaná z lana, nemá garantované (testované) hodnoty, uzel na konci, navíc výrazně snižuje její pevnost (až o 60%).
·          Je-li štand budovaný na fixním jištění (nýty, borháky, kruh s pevností min 15kN), je možné cvaknout první jištění prvolezce do jednoho z kotevních bodů štandu. Je-li štand budovaný z jištění s nižší hodnotou (některé skoby, čoky, friendy…), není to příliš vhodné, protože při možném pádu prvolezce, je tento bod zatížený, díky kladkovému efektu, téměř dvojnásobně. V praxi to může být síla kolem 12kN (teoreticky až 22kN), která zatíží pouze jedno z jištění štandu. Při jeho případném vytržení mohou být následky fatální.
·         Prvolezec by tedy měl být jištěn přímo do centrální karabiny štandu a měl by si při lezení co nejdříve založit jištění vlastní, na štandu nezávislé. Tato německá metoda je bezpečná, navíc vhodná i pro případnou záchranu. Přesto je tato metoda horolezci na horách jen málo užívaná (bohužel). Anglicky a Francouzky psaná metodika proto stále připouští také možnost jištění prvolezce přímo do sedáku jističe (štandy nezabezpečené proti tahu směrem vzhůru atp.). Předpokládá se jištění do Gri Gri, Cinch, HMS..., jistítka typu osma, kýbl atp. nejsou vhodná (podobně jako u jištění do centrální karabiny).
·         V odsedávací dynamické smyčce byste měli mít karabinu s pojistkou a pevností minimálně 22kN, jako v kterékoli jiné odsedce. Odsedku je možné pojistit si lanem, nebo další smyčkou s průvěsem, ale není to nutné. Pokud by to nutné bylo, museli byste pak také redundovat centrální karabinu, karabinu v jistítku apod.
·         Dynamická odsedka je jen jednou z možností. Její správné použití snižuje riziko, kterým jsme při lezení obklopeni, a proto je dobré o ní vědět.
 
 

Textovou část připravil Janek Bednařík, horský vůdce UIAGM,obrázky Kuba Novák -  www.beal.cz

Komentáre (68)

Dynamická/statická odsedka

01.07.2010 09:39:18
- martin

skutocne ta tabulka tvrdi ze ked padnem 1,5 metra vznikaju sily nad jednu tonu, alebo sa mi to len zda? :)

Dynamická/statická odsedka

01.07.2010 10:15:09
-

no je to dosť možne...<br /> nejaka ta momentová(razová) sila môže posobit deštrukčne o sile 1000kg (predstav si že si v tej šlinge zapletený alebo aspoň tvoj prst.a chlapik ti drbne a tvoj prst bude napoly.. :)<br /> pripadne skus si pustit činku do ruky o vahe 80kg z 150cm a ten naraz ktorý pride pri napnuti ruky bude cca Velký :)...<br /> ale neskušaj to :)<br /> <br />

Dynamická/statická odsedka

01.07.2010 10:40:53
- martin

no tak to musim byt opatrny lebo ked doma vymienam ziarovku a zoskocim zo stola, pri jednej tone by som sa mohol prepadnut dole k susedom :)<br /> <br /> teraz uz vazne. ten clanok je uplny blud. samozrejme ze pad do odsedaku nie je nic prijemne, ale v ziadnom pripade z toho nehrozi roztrhnutie sedaku. jedine co sa moze stat je vytrhnutie slabeho istenia.

Re: Dynamická/statická odsedka

01.07.2010 12:41:51

tiez to podla mna nesedi, lebo ked padnes 1.5m napriklad do mikrocoku s nosnostou 1-2Kn. S velkou pravdepodobnostou ta udrzi

Re: Re: Dynamická/statická odsedka

01.07.2010 13:03:20
Reakcia - peterBB

lano mas jediny dynamicky faktor ktory pohlcuje silu, ktora na teba/istenie posobi pri pade. to vobec nemozes porovnavat so statickou odsedavkou. tiez zavisi aka dlzka lana zachytava pad, cim dlhsia tym mensia sila bude posobit.<br /> <br /> btw mikrocok s nosnostou 1-2Kn by nemusel vydrzat ani tvoje odsadnutie do osmy pri zlanovani kde moze posobit este vacsia razova sila (vid schubert)

Re: Re: Dynamická/statická odsedka

01.07.2010 15:17:36
Reakcia - Janek Bednařík

Peter BB má pravdu, ten čok by to s největší pravděpodoností opravdu nevydržel...

Re: Dynamická/statická odsedka

01.07.2010 15:15:00
Reakcia - Janek Bednařík

trik je v tom, že když s žárovkou seskočíš doma ze stolu, tvoje nohy dokonale pohltí pádovou energii tím, že se pokrčí v kloubech a &quot;zapruží&quot;. Kdyby jsi nohy nemohl pokrčit, legrace by to nebyla (představ si, že by jsi ze stejné výšky hodil na zem 80kg ocelovou kovadlinu). Jinak máš pravdu, že sedák by to s největší pravděpodobností vydržel, narozdíl od jištění, kde může být problém.

Re: Re: Dynamická/statická odsedka

01.07.2010 16:15:43

ved prave preto hovorim ze si musim davat velky pozor. clovek troska nezapruzi nohami a uz je u suseda :)<br /> <br /> <br /> inac tvoje nohy by som chcel mat, ocividne robis bezne drepy s tonovou cinkou podla toho co tvrdis :)

Re: Re: Re: Dynamická/statická odsedka

01.07.2010 17:22:04
Reakcia - martin

ospravedlnujem sa, nevedel som ze odpovedam na autora clanku. nerobil by som potom nemiestne vtipy.<br /> <br /> samozrejme ze clanok o tom ze existuje aj dynamicky odsedak treba pochvalit. hoci podla mna je ten popis statickeho odsedaku a rizika prilis prehnany. lebo spomenute rizika pretrhnutia skutocne nehrozia. na druhej strane poriadne narazeny chrbat nie je nic prijemne a dynamicky odsedak by som bral ako komfortnejsi variant. v tom pripade by ma viac zaujimalo porovnanie statickeho a dynamickeho odsedaku. jednoducho viac o tom co to ten dynamicky odsedak je a ake ma parametre - bez zbytocneho strasenia.

Dynamická/statická odsedka

01.07.2010 12:57:50

ta tabulka to je velka haluz

Dynamická/statická odsedka

01.07.2010 13:26:39
-

chod na bitúnok ak maš 80kg a skoč na vahu z výšky cca 1,5m. a kukaj na vahu... nebude to 1000kg lebo musiš zohladnit aj tlmenie botasiek atd...ale znasobí sa to ...<br /> <br /> myslim že razova sila o 1000kg je vela v tabulke ale bude to niečo cca500-600kg.<br /> <br /> Marian<br /> <br />

Dynamická/statická odsedka

01.07.2010 15:09:00
- Janek Bednařík

Ten pád se dá docela dobře představit, jako pád z výšky 1,5m na záda, kdy vás zachytává plocha sedáku, tedy něco jako dvě příčky od žebříku...<br /> Je taky dobře známo, že při použití dynamického lana, je nejhorší pád z 1,5-3m výšky přímo do štandu, a proto se také doporučuje dát co nejdříve první jištění, aby se pádový faktor co nejdřív redukoval (pád je sice stejný, ale zvýší se pracovní délka lana, které pádovou sílu pohlcuje.)<br /> Laboratorně byly při pádovém faktoru 2 naměřeny hodnoty kolem 15kN, kdy je testováno ocelové závaží 80kg. Zkouška se skutečným lidským závážím je z humánních důvodů nemožná, ale předpokládá se, že při převodu pádové síly na lidské tělo dochází také k pohlcení (je to individuální, a je jasné že trénovaný kaskadér vydrží mnohonásobně více, než &quot;běžný&quot; člověk). Mezi odborníky se proslýchá, že na lidské tělo při nejhorším pádu (faktor 2) by mohla působit síla přibližně 6kN až 10kN (600kg-1000kg), a Marian se pravděpodobně nemýlí pokud navíc hovoří o pádovém faktoru 1. To znamená, že váš sedák to s největší pravděpodobností také vydrží, protože jeho pevnost musí být min 15kN (1500kg). Vaše tělo to také asi vydrží, protože má mezní hranici posazenou kolem 12kN (15G, čili 1200kg pří váze těla 80kg). Otázka zní, jestli se to obejde bez úrazu (sedák může působit příčným směrem na páteř), a druhá věc je, co to udělá s vaším štandem. Některé čoky a malé friendy mají pevnost kolem 5kN. Skoby nejsou také pokaždé stoporocentní... Tolik můj komentář, ke kterému bych už jen připojil, že žádný výrobce horolezeckého vybavení, které je přísně testováno, si nemůže dovolit, aby v pevnostních tabulkách k výrobkům byly uváděny bludy... ale děkuji za názory.<br />

Re: Dynamická/statická odsedka

01.07.2010 16:24:12
Reakcia - martin

no tak v tomto pripade bludy uvadza a nic sa mu za to nestane :)<br /> <br /> ta sila zalezi od padoveho faktora, hmotnosti ale hlavne vysky z akej teleso pada. a pri 1,5 metra ziska rychlost tak 20km za hodinu. takze ako tvrdim, nic prijemne, kludne moze prist aj k poraneniu chrbta. v ziadnom pripade nemoze prist k roztrhnutiu odsedaka. <br /> <br /> navyse celky clanok chapem ako reklamu na dynamicky odsedak, co je uplne najvacsi blud, lebo keby bol dynamicky ako lano tak sa na silach nemeni skoro nic. a ak by bol dynamicky viac tak to uz neni odsedak ale guma :)

Re: Re: Dynamická/statická odsedka

02.07.2010 10:10:17
Reakcia - VladoG

Zial najvacsie bludy tu pises ty, bez urazky.

Re: Re: Re: Dynamická/statická odsedka

06.07.2010 16:13:00
Reakcia - martin

lebo nedavam pekne obrazy a farebne tabulky? :)<br /> <br /> ked niecomu nerozumies kludne sa spytaj, vysvetlim.

Re: Re: Re: Re: Dynamická/statická odsedka

11.07.2010 15:02:39

Nie, lebo nevies, ze <b> razova sila (pri lezeni) nezavisi od vysky z akej teleso pada</b> ale iba od padoveho faktoru. (a hmotnosti telesa, a charakteristik lana).

Re: Re: Re: Re: Re: Dynamická/statická odsedka

16.07.2010 11:03:27
Reakcia - martin

to plati velmi zjednodusene iba pri dynamickych lanach. tu sa bavime o statickych. ver mi ze u statickeho lana je obrovsky rozdiel z akej vysky padas :)

Re: Re: Dynamická/statická odsedka

06.07.2010 07:51:52

nemusi dojst k jeho odtrhnutiu, ale pri DYN sluckach dojde priamo k jeho pretaveniu- spytaj sa Dusana Zajaca na ROCKSTAR.SK

Dynamická/statická odsedka

01.07.2010 16:26:25
- martin

oprava:<br /> <br /> vyrobca v tabulke bludy neuvadza. kedze tam nie je uvedena ziadna vyska z ktorej teleso pada tak cela tablka straca akykolvek zmysel.

Dynamická/statická odsedka

01.07.2010 18:01:00

Zmenil jsem tabulku. tato tabulka je pouzita v oficialnim katalogu jednoho vyrobce, upravil jsem jen anzvy, aby to nebylo stavene na presne nazvy produktu. Puvodni tabulka byla prepracovana pro otisteni v Montane... Soucasne tabulka je verim vse rikajici.

Re: Dynamická/statická odsedka

01.07.2010 20:58:28
Reakcia - martin

v tabulke chyba vyska alebo rychlost padu. takze je pekna, farebna, ale nevypoveda vobec o nicom.

Re: Re: Dynamická/statická odsedka

01.07.2010 21:20:05

Domnievam sa, ze kedze ide o tabulku z katalogu ku sluckam, predpoklada sa dlzka padu z kompletnej dlzky slucky (bezne tusim 80cm alebo 1.5m) priamo do standu, cize najhorsi pripad. Ostatne si asi zratas.

Re: Re: Re: Dynamická/statická odsedka

01.07.2010 22:34:20
Reakcia - martin

medzi padom 1,6 metra a 3 metre je dost velky rozdiel, takze by to tam malo byt uvedene. <br /> <br /> navyse je to velmi odvazne tvrdenie, ze bezne predavane odsedaky absolutne nesplnaju ucel na ktory su urcene. a su velmi nebezpecne, v krajine kde plati pravo by ich za to mohol aj niekto zalovat. u nas su nastastie taketo klamstva beztrestne :)<br /> <br /> navyse 15kN je urceny preto ze clovek je mrtvy predtym ako sa odsedak (lano, krabina atd. ) roztrhne.

Re: Re: Re: Dynamická/statická odsedka

01.07.2010 23:08:11
Reakcia - Janek Bednařík

Ta tabulka se týká smyček délky 75 a 80cm. Pádový faktor 1 je pád stejně dlouhý. Pádový faktor 2 je pád dlouhý 1,5m. Hodnoty v tabulce jsou skutečné, reálně naměřené při plně profesionálních testech na pádové věži a mají tudíž CE.To je prostě fakt. Vypadá to stejně neuvěřitelně jako &quot;pády&quot; na via ferratě, na kterou si každý soudný člověk ze stejných důvodů bere set s podobnou brzdou. <br /> Dynamická odsedávací smyčka, je vyrobena jiným způsobem, než běžné lano a proto funguje, jak je uvedeno v tabulce a jak je pravidelně testována. Je tu pro zvýšení bezbečnosti a nikdo ji nikomu nenutí. Nevěřit můžete, ale je to nebezpečné, to mi věřte...<br />

Re: Re: Re: Re: Dynamická/statická odsedka

06.07.2010 14:19:20
Reakcia - martin

takze vy skutocne tvrdite ze pri pade 80cm, pri 80kg zavazi, padovom faktore 1 sa roztrhne dyneema slucka?<br /> <br /> ja tvrdim ze je to klamstvo. mate nejaky dokaz na vase tvrdenie? su tie testy niekde na nete?

Re: Re: Re: Re: Re: Dynamická/statická odsedka

06.07.2010 14:23:05
Reakcia - martin

este aby neprislo k nedorozumeniu, netvrdim ze klamete umyselne. pravdepodobne tomu naozaj verite. <br />

Dynamická/statická odsedka

01.07.2010 23:18:19
- remo

Tu podobny clanok :<br /> http://rockclimbingcompany.blogspot.com/2010/04/dyneema-slings-breaking-under-direct.html<br />

Dynamická/statická odsedka

02.07.2010 10:57:28

Hosi nehadajte sa :)<br /> Ja by som povedal, ze ide o tri mozne pripady:<br /> 1. Prvolezec si chce nacvicit prve kroky tesne nad standom a tak je cvaknuty do odsedky a drbne. - Je to blb, lebo ma si odsedku odcvaknut, prve istenie dat do standu a nacvicovat tak. Odsedka nie je na nacvicovanie, ale na odsadanie.<br /> 2. Druholezec visi na stande na odsedke, isti prveho priamo do sedaku, ale lano necvakne do standu ako do prveho istenia. Caka az prvolezec pride na vhodne miesto, kde si zalozi prve postupove istenie, avsak ten este pred tym stihne drbnut (samozrejme medzi nimi nie je ziadne postupove, takze morda priamo do sedaku). - Je to blb (druholezec), lebo lano ma VZDY viest cez stand. <br /> 3. Doliezol si na vezicku a zlanak je kua pod tebou, tak k nemu treba pol metra zliezt. Vtedy si donho cvaknes odsedku a zliezas, smykne sa Ti noha a Ty drizgnes rovno do tej odsedky. - Toto je jediny pripad, kedy to beriem. Avsak podla tej tabulky je jasne, ze obycajna plocha slucka by to mala vydrzat (ked nie si isty, poisti druhou), Dynema uz tazko. Takze na tento pripad by som urcite Dynemu nevyuzival (ani Daisy chain). Otazne je, ze ci aj ked zdvojich plochaca, ci Ti to pomoze, lebo to su take faktory a sily, ktore bez problemov zlomia aj najtuhsiu karabinu, takze potom zdvojit aj tu a tak dalej :)))<br /> Inak celkom slusna diskusia o tomto prebehla uz davno tu: http://www.outdoorforum.cz/viewtopic.php?f=18&amp;t=10305<br />

Re: Dynamická/statická odsedka

02.07.2010 14:11:35
Reakcia - Janek Bednařík

Ahoj,<br /> ad1, máš pravdu, že je to chyba, ale komu se to nestalo ať hodí kamenem...<br /> ad2, máš opět do jisté míry pravdu, a vysvětluji to výše v článku. Pokud je jištěn druholezec přímo do štandu, měl by mít jistič jistící zařízení přímo v centrální karabině a pak je vše v pořádku, ale pokud jistíš prvolezce &quot;do sedáku&quot;, první jištění je možné cvaknout do jednoho z bodů štandu pouze v případě fixního jištění (nýty, kruhy atp.). Jinak je při pádu prvolezce tento bod zatížen téměř dvojnásobnou silou (kladkový efekt) a hrozí poškození štandu! V tomto případě je lepší jistit prvolezce do sedáku přímo (gri-gri, cinch, HMS). není to metodicky ideální, ale ve vícedélkovém lezení to dělá většina lezců (bohužel)...<br /> ad3, není co dodat, snad jen, že síly působící na lezce v tomto případě jsou opravdu mezní, nebo možná i vyšší. Je těžké odhadnout rozdíl mezi ocelovým závažím , kde hodnoty známe (tabulka) a člověkem z masa a kostí, kde to změřené není...to už si musí každý zhodnotit sám... děkuji za názor!

Re: Re: Dynamická/statická odsedka

02.07.2010 14:45:46

Ano, je to pravda, co tvrdis. Uznavam. V podstate je to debata typu &quot;je potrebny prsny uvaz pri lezeni?&quot;. Cize je to komfort v podobe zvysenej bezpecnosti (pri urcitych specifickych situaciach) za nejaku cenu.

Dynamická/statická odsedka

02.07.2010 12:14:24
-

A ta dynamicka odsedka je teda presne co? Nieco na styl brzdy co sa pouziva na feratach? Alebo je ta slucka len trosku &quot;gumenejsia&quot;?

Re: Dynamická/statická odsedka

02.07.2010 13:32:12

Ako sa dalo ocakavat, je to celkom predrazena vecicka: http://www.scoutdoor.cz/beal-dynaconnexion/ :)))

Re: Re: Dynamická/statická odsedka

02.07.2010 14:13:58

aha, cize ide len o to, ze namiesto statickej slucky je tam kus lana, co trochu zapruzi, chapem. a to je nejake ine ako ked zoberiem dva metre noveho lana? to ma vyjde na 5e. v com je rozdiel okrem toho ze to nie je zosite?

Re: Re: Re: Dynamická/statická odsedka

02.07.2010 15:14:24

V reklame.

Re: Re: Dynamická/statická odsedka

02.07.2010 15:48:34

co ja ti viem, 10e sa mi nezda nejak extra vela, ako pisu trebars na beal.cz, ale to je asi vec vkusu

Re: Re: Re: Dynamická/statická odsedka

02.07.2010 19:55:54

O 2 linky vyssie sa spominala cena 543 CZK, co je vyse 20 EUR.

Re: Dynamická/statická odsedka

02.07.2010 14:18:14
Reakcia - Janek Bednařík

Dobrý dotaz.... Je to jednoduchá, nebo dvojitá lanová odsedávací smyčka, kde jsou konce spojeny pevnostním šitím. (uzel snižuje pevnost až o 60%). Materiál je upravený tak, aby při pádu amortizoval pádovou sílu podobně jako dynamické lano, tím, že se protáhne (několik cm, nikoli metry). Při odsednutí, nebo jiném podobném zatížení smyčka téměř nepruží. k tomu je potřeba &quot;pořádná prda&quot;. Materiál smyčky je speciálně upraven právě pro tyto pády...

Re: Re: Dynamická/statická odsedka

02.07.2010 15:45:20

Dik, chapem, cize hlavne plus oproti home-made napodobenine je prave v bezuzlovosti, kedze ta vyrazne znizuje pevnost.

Re: Re: Re: Dynamická/statická odsedka

02.07.2010 16:40:49
Reakcia - Janek Bednarik

Použil jsem stejné argumenty, ale vývojář z laboratoře, kde to vyvinuli, mě hned ujistil, že to není tak jednoduché. Tkže tvůj argument chápu, taky bych si logicky myslel, že sešité lano musí fungovat...prý to tak není, ale na to už jsem krátký, abych to vysvětlil...

Dynamická/statická odsedka

06.07.2010 11:11:49
- v

Sorry, nečítal som všetky komentáre .. možno to tu už bolo. F=m.a =&gt; že sila(v tomto prípade rázová) nezávisí priamo od dĺžky pádu, ale od zrýchlenia(spomlenia), čiže od brzdnej dráhy. (hmotnosť predpokladáme konštantnú) Čisto teoreticky môže byť sila nekonečná ,nezávisle od hmotnosti lezca a od dĺžky pádu .... ale pri nulovej brzdnej dráhe :-)

Re: Dynamická/statická odsedka

06.07.2010 14:07:18
Reakcia - martin

mas pravdu, presne tak dosli na tie hodnoty v tabulke. vymysleli si brzdnu drahu blizku nule tak aby im to pasovalo na to ze slucka sa pretrhne a ten ich bazmek nie :)<br /> <br />

Dynamická/statická odsedka

06.07.2010 14:53:22
- martin

uzavrel by som to asi tak ze kazdy odsedak je testovany na to aby do neho mohol clovek padnut ked si nadlezie na jeho celu dlzku a neroztrhne sa. navyse nikdy nepada priamo rovno dole, troska sa zhupne na stranu, a ludske telo je pruzne, co je v prospech bezpecnosti. v ziadnom pripade nemoze prist k roztrhnutiu odsedaku. na to su tie odsedaky testovane, kto tvrdi opak tak klame.<br /> <br /> na druhej strane su tie pady do odsedaka velmi tvrde a moze prist k poraneniu alebo rozbitiu istenia. a kde nema rozum tak si kupi dynamicky odsedak za 20 euro. a kto ma rozum tak do neho nepada :) ani do obycajneho ani do dynamickeho, pretoze v oboch hrozi uraz.

Dynamická/statická odsedka

08.07.2010 08:22:01
- e. mrazek

to &quot;martin&quot;<br /> pocuj zlatko, to ze si blby a o elemntarnej fyzike nevies ani tolko co moj 5 rocny syn je jedna vec, za to clovek casto nemoze ale ked ti tu evidentne o rády rozumnejsi ludia nieco vysvetluju (btw - dost sa im cudujem ze na to maju nervy bavit sa s blbcom a dokola mu argumentovat pricom on furt svoje) a ty este tie svoje totalne nezmysly o veci o ktorej evidentne nevies ani len hovno pomerne arogantym sposobom vydavas za nejaku objektivnu pravdu - dokonca si dovolujes cosi uzatvarat (!!! )- tak asi pomoze uz len jedna vec - osobna skusenost. ak si o svojej pravde presvedceny mam pre teba navrh. stretneme sa niekde pri skale, navrhni kedy a kde. dones si sedacku, karabinu a slingnu aku len chces dlzky 1m. vylezies nad prvy nit, tam sa cvaknes na fest do odsedavaku akoze do standu a nadlezies nad neho na dlzku slingne t.j. 1m = nohy priblizne v urovni standu, pas nad nim . potom ten 1m skocis. ak to prezijes bez uhnoy mas u man dve stovky(cca 6000 skk). este predtym si ovsem u svojho pravnika overim ci navadzanie niekoho na cinnost pri ktorej utrpi vazny uraz a ja o tom dopredu viem neni alebo nemoze byt trestnym cinom. v tom pripade by si mi najprv musel podpisat reverz ale to by v sulade s tvojim tu prezentovanym presvedcenim nemal byt problem. beries to dilino? myslim to smrtelne vazne.

Re: Dynamická/statická odsedka

08.07.2010 14:40:48
Reakcia - martin

vacsinou nereagujem na primitivov co nevedia napisat ani par viet bez nadavok. <br /> <br /> ale tu musim spravit vynimku lebo tento exot mi vklada do ust uplne nezmysly. ja som vyssie pisal ze pad do odsedaku je nebezpecny a moze prist k zraneniu takze sa to nema robit. aj ked je jasne ze sa odsedak nemoze roztrhnut. takze jeho uchylny navrh je uplne nepochpitelny.<br /> <br /> btw. za 200e by som sa s ludmi podobneho typu ani nebavil, nie to este aby som s nimi isiel niekam na skaly :)

Dynamická/statická odsedka

08.07.2010 09:49:10
- radim kovařík

edo, nemusíte na skalu, stačí, keď &quot;naživo&quot; absolvuje toto: <a href="http://www.dmmclimbing.com/video.asp?id=5">http://www.dmmclimbing.com/video.asp?id=5</a>. tam je aj odpoveď martinovi, či je to niekde na nete...

Re: Dynamická/statická odsedka

08.07.2010 11:18:36

myslim ze toto video dalo odpoved, oplati sa kuknut

Re: Re: Dynamická/statická odsedka

08.07.2010 14:51:33
Reakcia - martin

hej dobre video. je z neho pekne vidiet ze dyneema s modulom pruznosti okolo 100 sa im podarilo pretrhnut az pri pade 240cm (mi sme sa doteraz bavili o max1,5m). a ze nylon s modulom pruznosti okolo 4 sa im nepodarilo pretrhnut vobec ani pri 240cm. (z toho vidite aky je dolezity modul pruznosti)<br /> <br /> takze potvrdili to co som hovoril - tie odsadaky splnili velmi prisne testy, take podmienky v skutocnosti nie je mozne dosiahnut - ani sa k nim priblizit. pretoze ludske telo je pruzne a vdaka tomu je spomalenie ovela nizsie a teda aj sila podstatne nizsia. je mozne ze sa naozaj dostane niekde k 500kg pri pade 1,5metra. co staci na zranenie ale nie ja roztrhnutie sedaku.<br /> <br /> ale kedze tu len par ludi dokaze pochopit veci okolo fyziky, mozem len zopakovat. do odsedakov nepadat, lebo to boli, nie preto ze by sa pretrhli :)

Dynamická/statická odsedka

08.07.2010 15:41:01
- e. mrazek

dobre fesak, tak ked sa nemoze roztrhnut resp. trebalo by jumpnut z vysky ovela vacsej ako 1m a ludske telo je pruzne, a podmienky sa nedaju dosiahnut a navyse tu mnohi nechapeme veci okolo fyziky a aj niektore ine (mimochodom minimalne na zaklade toho co si napisal 01.07.2010 22:34:20 b. gogovi tak zjavne absolutne nechapes nic ale vobec nic ty, tvoje reakcie su ale symptomaticke pre vsetkych chrobakov truhlikov tak si z toho nic nerob) opakujem svoj navrh a zvysujem odmenu na 500E. tak co pojdes si skocit? ved ked sa nic nemoze stat a len trocha boli tak zarobit 500E za par sekund a trocha bolesti....

Dynamická/statická odsedka

08.07.2010 16:42:47
- martin

za 500e by som nebol ochotny sa s tebou ani len stretnut a vysvetlit ti co je to druhy newtonov zakon :) a nie este skakat do odsedaka. a vobec netusim preco by som mal ist do neho skakat, ked opakovane tvrdim ze je to nebezbecne, aj hoci sa na 100% neroztrhne.<br /> <br /> pozri ja nepotrebujem nikoho presvedcovat o tom ze sa neroztrhne, kazdy kto nieco vie o fyzike v tom ma jasno. a pre teba plati to, ze neskac do neho (nemusis sa trapit tym preco) a zi si dalej stastne.<br /> <br /> a namiesto pisania blbosti sem skus radsej pohladat nejaky pripad ked sa odsedak roztrhol. (dufam ze sa tym na par dni zabavis, kym zistis ze sa to nestalo :)

Re: Dynamická/statická odsedka

09.07.2010 08:31:03
Reakcia - e. mrazek

ja som nikde nepovedal ze sa roztrhnut musi ale to ze v takejto situacii sa moze je proste fakt (to ze sa skor pri tom mozes prelomit napoly kym sa roztrhne je vec druha a nesuvisiaca) a tvoje vyplody o druhom newtnovom zakone su v tomto kontexte uplne scestne kedze si to sice do kontextu davas ale presne naopak. <br /> mimochodom ucinky asi pol metroveho odskosku do odsedavaku na sebe otestoval isty pit schubert (tusimze o tom aj pise v prvom diely svoje knihy, zlomil si pri tom stavec a este cosi tak ak uz neveris ani jemu znovu opakujem - pod to skusit) a taktiez v druhom alebo tretom popisuje aj spominanu nehodu kedy sa odsedavak roztrhol pri pade na tvrdo do standu z vysky asi 1 - 1.5m pravdepodobne kvoli velkej razovej sile. najdi si to tam pripadne mu napis, je to velmi mily pan ktory ma s truhlikmi bohatu skusenost a pomerne neskutocnu trpezlivost im donekonecna vysvetlovat ako mozu zist zo sveta. <br /> a uz koncim, nebavis ma ani trochu a reagoval sa na tie tvoje nezmysly len preto ze obcas zasnem ako niektori truhlici dokazu podavat svoje nezmysly ako objektivne pravdy ostatnym.

Dynamická/statická odsedka

09.07.2010 09:32:52
- martin

precitaj si tu diskusiu este raz a cit sa trapne ak to dokazes. po tvojich nekonecnych nadavkach a divnych financnych ponukach nakoniec povies ze tvrdis presne to iste co ja hned na zaciatku diskusie :) &quot;sedak sa neroztrhne a clovek si poriadne narazi chrbat&quot; (vid napr. schubertova kompresivna zlomenina stavca)<br /> <br /> a schubert niekde nepopisoval roztrhnutie odsedaku pri nadliezani na stand, z vysky do jedneho metra (to je to o com je cela tato debata - pri 80cm dlzke nie je moze roztrhnutie odsedaku) <br /> <br /> hladat urcite nebudem kde tam popisuje roztrhnutie &quot;odsedaka&quot; dlheho 1,5metra a teda 3metroveho padu, lebo si to pamatam. ale tato debata je o 80cm odsedaku. ako uz opakujem asi 10x :)<br />

Re: Dynamická/statická odsedka

11.07.2010 12:58:42
Reakcia - Batky

To Martin: Teba asi nič nehovoria veci ako pádový faktor, rázová sila a podobne. Ale dám ti jednu otázku? Ty keď máš odsadávak, ty ho máš priprnutý do oka sedačky karabínou alebo použiješ líšči uzol ? Vieš prečo v testoch používajú na slučke uzol ? Problém slučky Dyneema je jeho materiál. Je to úplne statické a tým vzniká celý problém. Je potrebné si uvedomiť, že uzly (obyčajné) znižujú nosnosť slučky o 50 percet. Líščí uzol znižuje o 70 až 80 percet. Dôležitá veličina je tzv. pádový faktor, čo je pomer pádu a účinnej dĺžky lana, to znamená, keď mám statickú slučku (odsadávak) a nadleziem si výškou pásu do bodu kde ho mám ukotvený, je mi jedno či je slučka dlhá 120 alebo 60 centimetrov stále tam mám PF 1 (dokonca v tom teste od DMM bola použitá slučka o dĺžke 30 cm a pretrhla sa) Najpodstatnejšia informácia je tá, že ak keď sa slučka neroztrhne, odtrhne ti vnútorné orgány, prípadne keď sa roztrhne, čo je dosť pravdepodobné pri PF2 (napriek tomu, že &quot;telo pruží&quot; a nastáva odpor vzduchu pri páde lezca a pod. stále je tam to, že na slučke máš minimálne jeden uzol, ktorý slučku oslabuje) ti najprv odtrhne vnútorné orgány a až potom sa slučka roztrhne. Aby som to celé zhrnul, používať odsadávak je blbosť, a keď ho už používam, tak ho použijem na to na čo je určený NA SEDENIE !!!

Re: Re: Dynamická/statická odsedka

12.07.2010 10:03:16
Reakcia - martin

velmi dobre viem co je padovy faktor aj veci okolo neho. a viem to ze pri statickych lanach a odsedakoch je jeho vplyv velmi maly. padovy faktor je dolezity u dynamickych lan ktore sa mozu natiahnut. u statickeho lana (alebo odsedaka) , ktore sa nenatiahne nie je az tak dolezite do akej dlzky lana padas (kedze sa aj tak nenatiahne a nespomali pad). tu dolezite je hlavne to akou rychlostou padas.<br /> <br /> suhlasim ze v sedaku sa ma sediet a nie padat. a je uplne jedno ci je z dyneema, nylonu alebo z tej novinky co tu reklamuju. vzdy hrozi uraz.<br /> <br /> este by ma zaujimalo odkial mas ze lisci uzol znizuje unosnost az o 80%, nie ze by mi na tom zalezalo lebo tiez v odsedaku len sedim :) ale zda sa mi to velmi vela.

Re: Re: Re: Dynamická/statická odsedka

12.07.2010 12:31:13
Reakcia - Baťky

Túto informáciu mám od Dušana Zajaca ale určite to je niekde aj v knihách. Odporúčam pozrieť aj Dušanove testy, tam líšči uzol dokonca poškodil oko sedačky, takže keby sa ti aj nič nestalo, môžeš vyhodiť sedák :D<br /> <br /> http://rockstar.sk/userfiles/image/metodika/testy09/trhmat.wmv

Re: Re: Re: Re: Dynamická/statická odsedka

12.07.2010 16:10:42
Reakcia - martin

pekne video. hlavne ten pad cez hranu vyzeral strasidelne. <br /> ale ani im sa tam nepodarilo roztrhnut dyneema odsedak (teda az na niekolky krat). ale clovek by bol prizabity uz po tom prvom :)

Re: Re: Re: Re: Re: Dynamická/statická odsedka

13.07.2010 06:36:11

jj, ale najhoršie je na tom to, že ľudom to ukážeš a aj tak si nedajú povedať ...<br /> <br /> P.S.: Držal som ten rozlámaný a potrhaný matroš v ruke, zaujímavý pocit, niekedy som rád, že žijem po tom čo som navystrájal na skale :)

Re: Re: Re: Dynamická/statická odsedka

15.07.2010 09:56:24
Reakcia - e. mrazek

<b>velmi dobre viem co je padovy faktor aj veci okolo neho. a viem to ze pri statickych lanach a odsedakoch je jeho vplyv velmi maly. </b> - preboha uz nic nepis. placas strasne blbosti

Re: Re: Re: Re: Dynamická/statická odsedka

15.07.2010 18:34:12
Reakcia - martin

teraz ides pre zmenu ponukat 200e nech ti vysvetlim vztah medzi padovym faktorom a modulom pruznosti? :)<br /> <br /> <br /> ja viem ze teraz napises ze radsej padnes 20metrov s padovym faktrom 1 ako 1 meter s padovym faktorom 20. ale nezabudaj ze tvoja 3ka s fyziky na ucnovke nestaci na to aby si pochopil co by som sa ti snazil vysvetlit :)<br /> <br /> <br />

Re: Re: Re: Re: Re: Dynamická/statická odsedka

20.07.2010 11:51:31
Reakcia - e. mrazek

teraz ides pre zmenu ponukat 200e nech ti vysvetlim vztah medzi padovym faktorom a modulom pruznosti? :) - popros niekoho zo svojich blizkych nech ti to vysvetlia zadarmo kedze nieco tusis ale evidente mas v tom gulas. mne za to nestojis.<br /> <br /> ja viem ze teraz napises ze radsej padnes 20metrov s padovym faktrom 1 ako 1 meter s padovym faktorom 20 - padovy faktor 20, ty si asi hodiny fyziky na zakladnej tuho prehulil na hajzli.....ale nevadi, mna len zaraza ze sa odvazujes niekomu nieco radit a robit vseobecene zavery, inak si mi uplne scheissegal. zbohom.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dynamická/statická odsedka

21.07.2010 08:48:23
Reakcia - martin

urcite sa nedohodneme, ale je to v podstate jedno, lebo sa na statickom lane nelezie a do odsedaku nepada.<br /> <br /> ale ak sa niekomu chce porozmyslat nad tym ako je to s padovym faktorom pri dynamickom lane a ako pri statickom lane a co sa vlastne vtedy s lanom deje tak sa potesim.

Dynamická/statická odsedka

11.07.2010 13:03:59
- Batky

To: autor článku<br /> <br /> Chcem vidieť, keď jeho dynamický odsadávak, zastaví telo s rázovou silou 6.2 a 9,5 kN, či by po jednom takom páde dal hore zelený prst. Chcem vidieť človeka, ktorý zastaví pád svojho tela o sile 6.2 kN !!! VŠETKY odsadávaky sú nebezpečné. Načo mi je odsadávak, keď mam po ruke lano, toto nech mi autor článku vysvetlí !!! <br /> <br /> Bludy v článku, Bludy v komentároch !

Dynamická/statická odsedka

15.07.2010 10:27:28
-

Najviac mam na tychto metodickych diskusiach rad to, ze ako zaciatocnik po precitani clanku a diskusie hned viem, co je spravne a co nie.

Re: Dynamická/statická odsedka

15.07.2010 18:45:34
Reakcia - martin

na to aby si vedel co je spravne v tomto pripade nemusis mat vylezenu ani jednu cestu. deti na olympiadach riesia taketo priklady a o lezeni nevedia nic. je to o fyzike a nie lezeni.<br /> <br /> najvtipnejsie je ze na vsetkych ostatnych strankach ich za ten clanok v diskusiach zvozili pod ciernu zem. len tu si tie ich bludy nasli zastancov :)<br /> <br /> to len podtvrzduje o com sa uz hovori davno. vzdelavanie v oblasti bezpecnosti lezenia na slovensku je nedostatocne.<br />

Re: Re: Dynamická/statická odsedka

16.07.2010 07:50:11

Skvela prilezitost pre tych co tomu rozumeju. Tesime sa na podnetne clanky. :)

Re: Re: Re: Dynamická/statická odsedka

16.07.2010 10:49:50
Reakcia - martin

to zase treba vediet pisat clanky, na to nemam talent. keby som napr. pisal nieco k tejto teme tak je tam kopec vzorcov a zaver, ze nepadajte do odsedaku ani ked je dynamicky :) to ludi nezaujme, ani to nedocitaju. obrazky, tabulky, text ako tu je lepsi, lebo to clovek precita a zapamata si ze ked padne 1,5metra tak ma silu 2tony a roztrhne sa mu odsedak - co je sice uplna blbost, ale ak sa bude podla toho chovat tak to bude pre neho lepsie ako keby cital clanok co som napisal ja :)<br /> <br /> naozaj nemam nic proti takymto clankom, aspon sa je o com bavit. problem je v tom ze skuseni lezci nevedia skoro nic o fyzike v lezeni (napr. z tejto diskusie je vidno ze o padovom faktore poculi, myslia ze tomu rozumeju a pritom su uplne mimo) a novacikovia pocuvaju skusenych co im trepu bludy. takze jediny kto s tym moze nieco spravit je james.

Re: Dynamická/statická odsedka

20.07.2010 22:50:06
Reakcia - bojko

Ja len ako zaciatocnik, nenapadlo by ma asi istit v stande priamo do oka sedaku, ( ako lezec by som tak v ziadnom pripade neliezol ) prosto mi to logicky nejak nepride ako dobry napad. Odsadavacku cvakam do standu ked k nemu prileziem ako poslednu, ved najprv si tam predsa zavesim lano cez expres je to jednoduhsie a pohodlnejsie ako tam nacvicovat ci plocha slucka dociahne. Prosto pripady o ktorych sa tu pise mi pridu tak nejak mimo. Hlavne sa mi zda ze mi skuseny lezci o nich vraveli, ze sa im mam vyvarovat. Pripadne mi to skor ako naco sa ucit nejake zasady ked si mozes kupit takuto ficurinu a liezt blby.

Dynamická/statická odsedka - náměry

09.08.2010 13:16:22
- vojtěch watt dvořák

Úryvek z článku o používání tlumičů na oblíbených vie ferratách:<br /> ... Při zachycení 30 cm volného pádu 100 kg závaží do 60 centimetrového spojovacího prostředku (plochá šitá smyčka), působila na zachycený objekt síla 13 kN. <br /> Z této studie je patrné, že při použití ploché smyčky nebo spojovacího prostředku z nízkoprůtažného lana o délce 60 cm bez tlumiče pádu by mohlo dojít k fatálním následkům...<br /> Za SINGING ROCK Tým<br /> Vojtěch Watt Dvořák

Dynamická/statická odsedka

29.11.2010 12:04:09

Podobna diskusia bola vedena aj na lezec.cz, kde prave vysiel o tom novy dodatok. <a href="http://www.lezec.cz/clanek.php?key=9077&amp;nazev=odsedka_2">http://www.lezec.cz/clanek.php?ke y=9077&amp;nazev=odsedka_2</a> Vdaka pozornym citatelom za upozornenie.

Nový komentár

Ochrana proti spamu
devät -osem = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...