Thalhofer Grat

  • Sprievodca po skalách v okolí Viedne zaberá niekoľko pomerne hrubých kníh. Skaliek je kopa, avšak kvalitných oblastí, podobne ako u nás nie je až tak veľa. Aj preto som po pár prieskumníckych víkendoch zaradených do kolónky ´stratený čas´ pozeral na menej známe oblasti s nedôverou. V prípade Thalhoffer Gratu neprávom.

Thalhoffer Grat totiž patrí spolu s Hollentalom, Semeringom (Adlitzgräben), Hohewandom a Peilsteinom k najlepším oblastiam v tomto regióne. Nachádza sa v tesnej blízkosti Peilsteinu, a keďže charakterom je to veľmi podobné lezenie, býva trošku zabudnutý. Jednou z výhod je, že skaly začínajú prakticky od parkoviska, takže aj ten kúsok šliapania na Peilstein odpadá. Ako ktosi poznamenal, tak to je super oblasť, sem by sme nahovorili aj Seňora.


 


Caption of the figure above.


 


sektor D, pohľad z parkoviska


 


 


 


Lezie sa na oboch stranách skalného múru, ktoré sú natočené na východ a západ, takže polovica skál je v tieni doobeda, polovica poobede. Možno by sa tu mohlo dať pôsobiť aj v lete, aj keď isto nie tak dobre ako v Niemandslande či Atlantise. Podľa knižného sprievodcu, ktorého sme od domácich zapožičali je tu až 350 ciest.


 


 


 


Lezenie je typicky rakúske vápno známe z okolia (Peisltein, Hollental) - dierky, neprehľadná skala, miestami kompaktná, miestami kus rozbitá. Omádžované chyty sa vyskytujú sporadicky, a keďže skala je členitá, lenže nie každý záhyb je chytom, priam naopak, onsajtovanie naberá ten pravý rozmer.  Cesty majú 5-35 metrov, obtiažnosť sa pohybuje od 4 do 11-, najlepšie si však zaleziete, ak hľadáte cesty 6 - 8, tých sú tu mraky a navyše pomerne zaujímavé. Aj 8a-čok sa pár nájde, dokonca vyzerajú celkom pekne, ale moc sme ich zatiaľ neskúšali. Miestne 8c+ moc lákavo nevyzerá, ale aspoň je blízko.


 


Caption of the figure above.


 


sektor C, kopec ciest 6+ - 8


 


My sme sa vydali v početnej výprave - tri autá - a domácim sme v počte značne konkurovali. Daktorí usmievavo pozdravili, iní sa len mračili. Palo Palica ostal hneď  z úvodu nadšený peknou hranou za 7/7+, na rozlez bude dobrá. V hornej časti v prebíjacom ošiali lapil madlo na dosah ruky, zima však spravila svoje, a pekných pár kilo skaly sa zrútilo dole. Naštasie sa celý blok rozmlátil o predskalie, istič však chytil slušnú šupu do ruky. Odvtedy sa mi už nikto nesmial, že mám prilbu. Tá sa hodila, zopár kameňov spadlo samých od seba, dosť ich na nás pohádzali o poschodie vyššie lezúci domáci borec s polovičkou. Holt, objektívne nebezpečie.


 


Caption of the figure above.


 


Andrej Sýkora, Tyfus, 8-


 


 


 


Podľa sprievodcu sa nám (okrem Matíka) najviac pozdávali  sektory C a D. Hlavne D sektor je fajn takto zjari - dlhé mierne previsnuté cesty po relatívne dobrých chytoch. Tu aj Pedro skúsil akési 8a (Zen), vraj ťažké. Zato Zen light, 8 a Tyfus, 8- zožali úspech. Rozhodne si ich nezabudnite vyliezť!


 


Caption of the figure above.


 


Pedro, Zen Light, 8


 


 


 


Caption of the figure above.


 


Pedro, Zen Light, 8


 


 


 


Caption of the figure above.


 


Pedro, Zen Light, 8


 


Pedro ešte objavil zaujímavú skôr kratšiu Novel design, 8+/9-. Keď už bol program, skúsil som aj ja, v hornej časti som bouldrík riešil trošku inak, rozpeťákom doprava do veľkého krídla (dosť dunelo), prehodiť nohy na vylomený kus skaly, tiež nevyzeral dôveryhodne, kríž do voľného hýbajúceho sa bloku a konečne chyt. Pri druhom pokuse som obehol Števa, ktorý sa to práve tiež chystal liezť. To som ale ešte nevedel ako dobre robím. Lebo Števo môj blok celý vyrval, no neviem čo by som tam teraz robil. Ešte, že som to stihol.


 


Caption of the figure above.


 


Števo, Novel Design, 8+/9-


 


 


 


Caption of the figure above.


 


Vlado, Zen Light, 8


 


 


 


Caption of the figure above.


 


Peilstein, pohľad z parkoviska


 


 

Komentáre (8)

Thalhofer Grat

30.03.2009 14:30:08
- adi

takychto recenzii by tu mohlo pribudat viac ;-) este najst cloveka co by to vsetko obehal

Re: Thalhofer Grat

30.03.2009 14:57:14

preco by to mal byt jeden clovek? ked kazdy napise kde bol a ci to za nieco stalo, za par mesiacov uz nic nove nepribudne. :)

Thalhofer Grat

06.05.2009 07:46:01

Ahojte, viete poradit spanie v blizkosti tejto oblasti? Vraj sa spi v autach na parkovisku ale chceme stan a vraj je to tam dost kontrolovane. Dikes.

Re: Thalhofer Grat

06.05.2009 09:13:41

Fuha, ani nie. Kedysi sa spavalo na parkaci, ale raz tam bola taka parta, co to popili, a kedze je to hned vedla domkov, odvtedy sa uz radsej moc nespava. Chodili jeden cas policajti. Domaci sa tiez asi chcu vyspat v noci, tak preventivne volaju. A inde, ani neviem, my sme vzdy chodili na den. Kemp v Hollentali mozno, ist na jeden den a presunut sa tam? :(

Re: Re: Thalhofer Grat

26.08.2010 07:56:17
Reakcia - brano

Minule nam poradili kemp Paradise Garden, da sa vygooglit, je to cca. 15km odtial, fakt pekny kemp, dost plny, cena pre slovakov je tusim 6-7 euro na osobu a noc. Nakoniec sme tam nespali, lebo tam bola taka hnusna ropucha na vratnici co nas presvedcila, ze od nas vlastne peniaze nechce. Ale ked sa od toho odosobnite, kemp vyzera fakt pekne.

Re: Thalhofer Grat

06.05.2009 10:55:14

spat sa da hore na Peilsteine na chatke nad skalami.

Re: Re: Thalhofer Grat

06.05.2009 11:34:56

Vdaka obom. Skusime teda asi ten Peistein alebo nejaky kemp vygooglit ak sa zadari.<br /> Praci cest a robote pokoj!

Re: Thalhofer Grat

25.08.2010 20:38:21

Neromanticky loch s nazvom Arnstein.

Nový komentár

Ochrana proti spamu
sedem +osem = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...