Úspešné jarné HoryZonty

  • Jarné kolo festivalu dobrodružných filmov HoryZonty majú organizátori úspešne za sebou. Aj napriek dobrému počasiu si podujatie našlo u Trenčanov dostatočnú podporu.

Osem kvalitných filmov zo slovenskej, českej, poľskej i britskej produkcie a deväť prednášajúcich zo Slovenska i Poľska boli náplňou troch festivalových dní. Atmosféru komorného Artkina Metra si podľa odhadov organizátorov prišlo vychutnať do osemsto návštevníkov. „Na štvrtkový filmový blok sa prišlo pozrieť stodesať ľudí, v piatok prišlo na filmy stošesťdesiat divákov,“ uvádza presné čísla riaditeľka podujatia Marka Dutková. Ťažšie sa jej už odhaduje návštevnosť v sobotu. „Sobotňajší program bol bezplatný, divákov sme nerátali, ale myslím si, že prezentácie cestovateľov si vychutnalo do štyristo Trenčanov. Možno o niečo viac.“







„Z filmov ma veľmi upútal dokument Cesta do Betlehema,“ vyjadril sa návštevník Ján Ogura. Takmer päťdesiatminútový snímok zobrazuje cestu dvoch mníchov zo Slovenska do Betlehema. Lietadlom sú tam pútnici za pár hodín, dvojica hlavných hrdinov filmu sa rozhodla zdolať túto cestu na bicykloch. Trvalo im to šesť týždňov. „Netreba mať auto, o ktoré sa treba starať. Stačí obyčajný bicykel, zahodiť všetky starosti za hlavu a vyraziť. Cez juhovýchodnú Európu, Turecko, Sýriu, Jordánsko a Sinaj. Až do Betlehema,“ napísal v synopse filmu režisér Ľuboslav Polák.

 


Caption of the figure above.

 

 

 Diskusie s cestovateľmi sa začali síce s nízkou diváckou účasťou, ale poobede začalo návštevníkov rýchlo pribúdať a na večer sa stoosemdesiat miestne Artkina Metro zaplnilo do posledného. Najväčší úspech zaznamenala prezentácia Starci v Pralese. Jeden z účastníkov expedície, Trenčan Pavol Trúnek porozprával o tom, ako sa sedem „starcov“ rozhodlo pod dohľadom vynikajúceho znalca Južnej Ameriky Petra „Becka“ Ondrejoviča spoznať krásy Venezuely. Prezentácia o odhodlaní aspoň načas opustiť pohodlie konzumného spôsobu života vyvolala u prítomných v sále veľký rešpekt. Podobne tomu bolo i počas diashow známeho cestovateľa Ivana Bulíka. Vynikajúce fotografie afrického kmeňa Pygmejov, pri ktorých sa divákom neraz tajil dych doplnené o vtipné príbehy z piatich neopakovateľných dní strávených medzi Pygmejami potvrdili Bulíkov neobyčajný rozprávačský talent. Návštevníci ocenili aj slovensko-poľskú prednášku o ceste ôsmich dobrodruhov na štyroch poľských „Malochoch“ – Fiatoch do Mongolska. „Počas šiestich týždňov nebolo dňa, kedy sa nám nepokazilo každé auto aspoň raz,“ odpovedal na jednu z diváckych otázok Ján Pospiech.

 

Jarné kolo HoryZontov sa konalo v dňoch 12. – 14. marca. „Najviac ma potešilo, že festival prilákal do kina ľudí i napriek slnečnému počasiu. Celé podujatie by sa neobišlo bez sponzorov: VÚC, Mesto Trenčín a cestovná kancelária Tulák a mediálnych partnerov MY Trenčianske noviny a Pardon,“ vyjadrila po podujatí Dutková. Ďalšie kolo festivalu prebehne posledný novembrový víkend 2009 v priestoroch Kultúrneho a metodického centra OS SR (ODA). Viac sa dočítate na www.horyzonty.sk.

 





Caption of the figure above.

 

Komentáre (5)

Úspešné jarné HoryZonty

17.03.2009 12:12:46
-

Tak to je fakt fasa, ale co to robi na lezeckej stranke ze dvaja mnisi cestuju kdesi do prdele? To sa viac hodi niekde na bleskovky snad.

Úspešné jarné HoryZonty

17.03.2009 14:12:54
- Basa

Ahoj neregistrovany uzivatel bez mena :) ono to nie je celkom tak o mniochoch, text sa tyka hlavne festivalu dobrodruznych filmov HoryZonty a to, ze prave oni boli najzaujimavejsi... neviem, ale ak sem napise viac ludi, ze to tu nechce a nebudes to ty pod pseudonymami, tak to vymazem. Mozno mas pravdu, lenze, nemusi to nikto citat nasilu. Tak zatial prepac...

Úspešné jarné HoryZonty

17.03.2009 15:42:01
- neregistrovaný2

Barborka len to pekne nechaj, clanok je fajn :)

Úspešné jarné HoryZonty

17.03.2009 17:17:53
- Barbora

vdaka, zatial 1:1

Úspešné jarné HoryZonty

18.03.2009 06:50:44

Pretoze je to ten isty myslienkovy pochod ako samotny proces lezenia. V kazdom pripade to sem patri! Lezenie nie je predsa len o verticale,ale aj horizontale:) Vdaka Barborka za dobry informativny clanok!

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!