Video: Bezruké lezenie

  • Každý z nás určite počul vetu "požívaj nohy!" najmenej stokrát. Často sa nohy pokladajú za omnoho dôležitejšie ako chyty, a aj keď sa to mnohokrát nezdá, dobrý stup môže byť kľúčom k prelezu dlho vysnívaného projektu. Britská lezecká legenda Johnny Dawes ale túto teóriu o dôležitosti nôh posunul na celkom iný level - začal liezť bez rúk!

Hneď ako som uvidel titulok videa mi bolo jasné, že takéto niečo nemohlo napadnúť nikoho iného ako Brita. Sám som takéto "hračkárske" pokusy mal na ľahkých trojkrokových bouldroch na PADání alebo nedávno vo Fontáči, kedy sa ľahký položený slab stal zábavkou pre pár členov partie na dobrú hodinu. Vyjsť alebo vybehnúť skalu bez použitia rúk naozaj nie je také ľahké, ako sa zdá, ale stále vždy išlo o zábavu. To isté som očakával aj od tohto videa - srandu.

Samozrejme nejde o žiadne vážne video z ťažkého prelezu, no Johnny Dawes načrtol celkom zaujímavú tému. Na začiatku rozhovoru hovorí: "Lezenie bez rúk nemá nijaký zmysel. Presne tak ako obyčajné lezenie. Alebo väčšina vecí, ktoré ľudia robia... Ale páči sa mi to. Je to celkom šikovné a hravé objavovanie (nového pohybu)." Hovorí aj o tom, ako s päťdesiatkou na krku a väčším bruchom jeho pohyby nie sú čo bývali. Plánuje dokonca vydať sprievodcu pre cesty lezené kompletne bez rúk. Na konci rozhovoru hovorí: "Nemusíš liezť úžasne, aby si si to užil. Niekto môže liezť niečo veľmi technické, ale nie ťažké, a pritom si to riadne užiť presne tak isto." Praktická ukážka lezenia bez rúk a viac o tomto netradičnom type lezenia nájdete tu:

A čo vy, čo vravíte na Johnnyho a lezenie bez rúk? Myslíte, že takéto "odvetvie" lezenia má šancu sa ujať? Mohlo by byť užitočné ako potenciálna metóda tréningu? Alebo je to len nezmyselná strata času? Nechajte svoj názor v komentoch (najlepšie bez nadávok a so špetkou slušnosti :) ). 

Komentáre (2)

Video: Bezruké lezenie

17.04.2015 09:35:51
Anonym - fix

ked prida sit start k tym bouldrom tak ho budem uznavat

Video: Bezruké lezenie

20.04.2015 17:35:32
Anonym -

Mam rad taketo oldschool videa. Prikladam dalsie (najprv Johny Dawes, potom Jerry Moffatt): https://www.youtube.com/watch?v=im_RDycsbwM

Nový komentár

Ochrana proti spamu
štyri -osem = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...