Lez lepšie bez tréningu

  • Nebudeme si klamať, keď tú lištu raz nepodržíš, tak sa cez kľúčový boulder v ceste nijako nedostaneš.  Tréning je a vždy bude kľúčový. Stále ale ostáva pár vecí, ktoré ti môžu z tvojej aktuálnej úrovne trénovanosti pomôcť vytĺcť maximum. Prinášame dva príklady.
Vyber si s kým lezieš
Ľudia s ktorými lezieš môžu byť jedným z kľúčových faktorov, ktoré rozhodnú o tom, či využiješ všetko čo je v tebe alebo nie.
Jano naliezol do cesty. Je to jeho prvá 6+-ka. Je dosť silný, ale odvahu na ňu zbieral dlho. Parťák ho od toho odhovára. "Neblbni, na to nemáš. To je pre iných borcov. Načo sa tam trepeš, aj tak tam budeš sedieť. A pozri na tamtoho, myslí si, že keď nalezie do sedmičky, tak už je aký borec. A pritom tam furt sedí. Keď na to nemá, nech tam nelezie.". Ako sa asi Janovi bude liezť? Bude sa zlepšovať? Bude mať radosť skúšať svoje hranice? Máte to? Tiež máte takých kamošov? Rešpektujú a podporujú vaši lezeckí partneri vaše ciele, alebo míňate energiu zbytočne?

Mirka, skúsená lezkyňa má nového parťáka/frajera. Je to síce skúsený borec, ale nepáči sa jej jeho spôsob istenia. Miesto toho, aby dával pozor, kuká všade naokolo po babách. Mirka si chce vyliezť cestu, ktorú už pozná, a je pre ňu obtiažna. Nehovoriac o tom odleze. Nalieza do kľúčového bouldra. Lišta, spoďáčik, nastúpať nohy, zlé nohy, nervozita stúpa, Mirka sa cíti neisto, preto sa pozrie dole na parťáka, môže si dovoliť spadnúť? Pozrie dole a ... radšej zlezie dole a sadne si.

The World's Worst Belayer [EN] Bad belaying techniques from Petzl-sport on Vimeo.

Maťo je ambiciózny mladý muž. Celú zimu tvrdo makal. Na jar sa vyrútil na skaly, a čakal, že s novou silou hneď pokorí všetky míľniky domácej oblasti. Červené chyty z haly však na skale nevidno, vlastne tam nevidno žiadne stupy. Celé je to nejaké divné, nič nedrží, v cestách sa cítí neisto. Silné nadšenie strieda rovnako silná frustrácia. Všetko je to na hovno, cesty sú zlé, nohy sú vyšmýkané, vtáky vrieskajú a kvety smrdia ... Partia chápe jeho frustráciu, ale nálada v skupine je ovplyvnená. Obvyklé nadšenie a radosť z pobytu v prírode sú poznamenané.
Fero tiež celú zimu makal. Práve som ho odistil, prekrokoval si dlhočizný 40m projekt, krásna línia. Trvalo mu to síce hodinu a pol, skoro mi krk odpadol, ale som rád, že sa do toho pustil. Konečne som na rade aj ja. Už sa teším do mojej cesty. "Poď ma odistiť!". "Teraz nemôžem, musím sa najesť, napiť, oddýchnuť si a sústrediť sa na ďalší pokus.". Čo? Hnev vo mne kypí. Držím sa. Oukej, chviľu počkám. Fero doje, napije sa. Leží na slnku, že by sa mu chcelo odistiť ma v mojom rýchlom pokuse to nevyzerá. "Poď ma odistiť." "Mne sa nechce. Je to ďaleho " - cesta je asi 100m vľavo - "poď radšej niečo tu."
Juro je pohoďák, nikam sa neponáhľa, je rád, že je na vzduchu. Kukne nové baby, vychutná si cigaterku (všimli ste si, že vonku chutia lepšie?). Karol je po celej zime pripravený na svoj životný výkon. Nemôže obsedieť. Dohodli sa, že ráno vstanú tak, aby o desiatej boli na skalách. Je pol jedenástej, Juro ešte lehní v spacáku. Věd deň je dlhý. O dvanástej sú na skalách, veď netreba to siliť. Pomaly sa rozlezú, nebudú sa predsa naháňať. Po rozlezovkách si Juro musí ísť uvariť polievku. Nemôže byť predsa hladný. polievka, to je základ. Takže ďalšia hodina v prdeli. Znovu dve rozliezacie cesty, lebo veď cez pauzu zase zatuhli. O štvrtej už je Juro unavený, a radšej by sa šiel prejsť k moru. Karola ide rozdrapiť. Opäť raz prisahá, že nabudúce radšej ostane doma.
Caption of the figure above.
Koľko ľudí, toľko príbehov. Akú atmosféru máš so svojím parťákom ty? Vyhovuje ti to tak?
Akých parťákov mám rád ja:
·         pocit bezpečia
·         serióznosť, stabilita
·         veselý
·         motivovaný
·         povzbudzujúci
·         prajúci
Akých parťákov nemám rád?
·         ustráchaný (a čo keď ...)
·         chaotický, neorganizovaný
·         nebezpečný
·         nespoľahlivý, nestabilný (síce sme sa dohodli ... ale mne už to nevyhovuje)
·         negatívny (to sa nedá, všetko je naprd, oni za to môžu - podmienky, spoločnosť ... vesmír)
·         netrpezlivý
A čo vy? Čo na spolulezcoch máte / nemáte radi vy?
Čo ješ?
Ak si ho ešte nespravil, skús tento malý experiment. Obetuj jeden tréning, a riadne sa pred ním najedz. Dopraj si! Ideš predsa podať výkon. Dosť dobre funguje trebárs tuniak v oleji, alebo kus riadnej klobásy. Ako sa ti liezlo? Ak podobne ako mne, moc to nešlo. Brucho ťahalo dole, všetka krv v žalúdku, na predlaktia už nezostalo, a počas ťažoby spojenej s trávením s mi chce viac sedieť v kresle ako zabojovať  s maximálnym sústredením v ceste. Hladovať celý deň mi tiež nefunguje, telu proste dôjdu živiny. Hlavne, ak chceš liezť viac dní v kuse. Nájdi si svoju stravu, výživnú, ľahko stráviteľnú, ktorú budeš môcť vyzobávať priebežne celý deň pod skalami. Možno budeš prekvapený, a za deň vylezieš dva krát toľko ciest, ako obvykle. Ak chceš od svojho tela nejaký výkon, musíš sa oňho primerane postarať.
Domnievam sa, že pri strave nie je nič ako jediná správna cesta. Každé telo funguje trochu inak, a dobré výsledky sa dajú dosiahnuť rôznymi spôsobmi. Nájdi si ten svoj. Experimentuj. Stravovanie je krásna výskumná hra. Nájdi, čo je dobré práve pre teba.
Čo bude fungovať:
·         zdravé
·         výživné
·         ľahko stráviteľné
·         chutné
Čo nebude fungovať:
·         nezdravé, lacné
·         tučné, ťažko stráviteľné
·         veľké porcie
Caption of the figure above.
Caption of the figure above.

Veľa radosti pod skalami

\Brano Goga

Komentáre (5)

Lez lepšie bez tréningu

21.04.2014 12:09:06
Anonym -

Toto je z celej skupiny ale jediný lezec,čo si ten výlet vždy užije,aj keby nijaké 8c nevyliezol :) "O dvanástej sú na skalách, veď netreba to siliť. Pomaly sa rozlezú, nebudú sa predsa naháňať. Po rozlezovkách si Juro musí ísť uvariť polievku. Nemôže byť predsa hladný. polievka, to je základ. Takže ďalšia hodina v prdeli. Znovu dve rozliezacie cesty, lebo veď cez pauzu zase zatuhli. O štvrtej už je Juro unavený, a radšej by sa šiel prejsť k moru."

Lez lepšie bez tréningu

21.04.2014 13:12:12
Anonym -

nuz ale potom nevylezies nic, tak bud ideme liezt alebo lehnit k moru nie. aj to je fajn ale s babou a nie s kamosmi a s lanom le-hnit.. velmi pekny clanok. dakujem pekne. uz sa tesim na skusanie projektu!

Lez lepšie bez tréningu

22.04.2014 15:32:02
Anonym - chorche

podla mna by si mal igor nechat narast dlhe vlasy :D a brano aky mladas :DD

Lez lepšie bez tréningu

23.04.2014 18:11:16
Anonym -

"vtáky vrieskajú a kvety smrdia ..." :D :D :D

Lez lepšie bez tréningu

03.06.2014 14:00:29
Anonym - ivan

Normalne zdravo prezi vecer, rano vstan, daj si teply napoj a nieco lahke k tomu a lez! Tak to robilio vsetci predchodcovia... Nevrav, ze o 5-tej poobede das dobry praask! :)

Nový komentár

Ochrana proti spamu
tri -pät = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...