Maltatal, Hohe Tauern

  • Skúsim vám trošku predstavit pre nás novú oblasť, ktorú sme boli navštíviť minulý víkend. Možno ju viacerí poznáte ako super oblasť pre ľadové a zimné lezenie.

Toto leto však vyšiel nový sprievodca a tak sme neváhali a objednali sme knižku, keďže fandíme žulovým oblastiam a štýlu lezenia aký tento materiál ponúka.

Niečo k sprievodcovi:
Stojí klasických 30e ako je štandard v Rakúsku.
Dá sa objednať na rockstore.at
Knižka obsahuje:
- sektory so športovými oblasťami s príjemnými nástupmi. Niektoré do 1min od auta
- dva bouldrové sektory
- niekoľko viacdĺžkových stien (odistené)
- niekoľko stien s alpským charakterom lezenia

Jednoducho: oblasť pre všetkých.

Niečo k oblasti:

Cesta z Bratislavi trva cca 4h. V dedinke Malta (cca 840 m.n.m.) sa nachádza prefektný kemp, kde vás noc mimo sezóny vyjde 10eur. V kempe je super zázemie a veľký bazén, veľký kútik pre deti, spoločenská miestnosť a všetko čo vám treba na príjemne strávený výlet.

Údolie ma typický horský charakter, kde najvyšší kopec meria cez 3300 m.n.m. a nachádza sa tam niekoľko horských chát, ku ktorým vedú turistické cestičky. Ako som už spomínal v zime sem chodia ľadový lezci takže pekné, vysoké vodopády skrášľujú cestu cez údolie Maltatal.

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.


My sme boli navštíviť dve športové oblasti: Kreuzwand a Schleierwasserfall.
Kreuzwand je 5km od kempu, resp. 20m od parkoviska. Najviac ciest je tam medzi 5a-7c. Oblasť je pekná na pohľad a charakter ciest je zväčša bo oblých špárach, lištách a oblinách.

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.


Schleierwasserfall (sektor Coloseum) je stena najmä s ťažšími cestami, či už charakterom alebo klasifikáciou. Sú tu pekné dlhé linky, kde si človek užije laktátu až až. Pri krátších cestách netreba zúfať, nateká rovnako ale rýchlejšie :)
Chvíľu nám trvalo kým sme si zvykli, že rozlezové 6b+ nie sú až tak rozlezové ako vyzerajú. Bude treba asi viac návštev aby si človek zvykol na prisne obliny, kde sa človek len tak nevyvesí na ruky. Linky sú však krásou úžasné.
Gro ciest tu je niekde medzi 6b a 8a + pár tažších (tj. 8b, 8c).

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.

Caption of the figure above.



Bouldre sme nevyskúšali, ale nevyzerá to na veľkú oblasť. No bouldrový nadšenci sa tu určite vyžijú na niekoľko výjazdov.

Na záver porovnám oblasť s Zillertalom, ktorá je naša obľúbená žulová oblasť. Maltatal je menej frekventované údolie ako Zillertal, čiže oblasti sú bližšie k sebe = menej nacestujete priamo v údolí. Charakter skál je však na prekvanie iný, kde v Zillertali sú chyty viac pozitivne a tu naopak viac oblé :) Sám neviem povedať, kde sa mi viac páči. Jedno je však isté: Zillertaler pivo a sýto-zelené pasienky sú len v Zillertali :)

Komentáre (1)

Maltatal, Hohe Tauern

29.09.2015 08:55:25
Anonym -

vdaka za super tip.

Nový komentár

Ochrana proti spamu
jedna -tri = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...