Seb Bouin zopakoval Chilam Balam, 9b

  • Nedostupný
    Francúz Seb Bouin sa postaral o tretí prelez cesty Chilam Balam, 9b v španielskej oblasti Villanueva del Rosario. Až 80m dlhú cestu s viac ako 400 krokmi ako prvý už v roku 2003 preliezol domáci Bernabé Fernandéz, ktorý navrhol obtiažnosť 9b+, čo by znamenalo, že ide o najťažšiu cestu sveta. Tento počin vzbudil vášnivé diskusie, najmä preto, že v tom čase jediným 9b bolo nepotvrdená a nezopakovaná Freda Rouhlinga s názvom Akira, 9b a za najťažšiu potvrdenú cestu sa považovala Sharmova Realization (Biographie) 9a+. Komunita si nebola istá, či treba hneď skákať s klasifikáciou o dva stupne, keď ešte ani stupeň 9b nie je dobre zavedený a etablovaný. Viac vnútri článku vrátane videa z prelezov Adama Ondru a Seba Bouina.

Napriek vášnivým debatám a obliehaniu svetovými lezcami sa však cestu dlho nedarilo zopakovať. O prvé opakovanie sa postaral až v roku 2011 čech Adam Ondra, ktorý sa priklonil k obtiažnosti 9b, v tom čase už etablovanom stupni obtiažnosti. Adam pritom na opakovanie potreboval len štyri pokusy! Viac o preleze hovorí napr. v rozhovore pre Planetmountain.com.

Seb Bouin sa tak stal druhým francúzom, ktorý zdolal stueň 9b po Fredovi Rouhlingovi. Seb má už na konte viacero ciest v stupni 9a a 9a+, a aj keď jeho meno nezdobí titulky lezeckého bulváru, nie je to v podobnom stupni obtiažnosti  žiaden nováčik.

Chilam Balam from Saltatela on Vimeo.

Komentáre (0)

Nikto zatiaľ nepridal komentár. Buď prvý!

Nový komentár

Ochrana proti spamu
tri -štyri = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...