Dvojica lezkýň vytvorila nový ženský rekord na El Capitan v Yosemitoch

  • Mesiac október bol pre ženské lezenie mimoriadne úspešný, a to najmä na severoamerickom kontinente. Lezecké duo Mayan Smith-Gobatová a Libby Sauterová sa koncom mesiaca postaralo o pokorenie ženského rýchlostného rekordu na jednej z ikonických lezeckých ciest v Yosemitoch – The Nose. Spomínaná cesta nachádzajúca sa na skale El Capitan pozostáva z 32 dĺžok a dvojici trvalo jej prelezenie iba 4 hodiny a 43 minút! 

Prvé pokusy o prelez The Nose

Paradoxne, prelezenie The Nose sa v minulosti považovalo za nemožné. Prvé pokusy o pokorenie tejto cesty predeľujúcej severovýchodnú a severozápadnú časť formácie El Capitan začali na začiatku druhej polovici 20. storočia. Prvý úspešný výstup na takmer kilometer dlhú cestu si v roku 1958 na svoje konto pripísal Američan Warren Harding. V porovnaní s dnešným časom sa jeho pokus zdá takmer komický – Hardingovi trval prelez celých 47 dní!! Druhý úspešný prelez nasledoval iba dva roky po tom Hardingovom, kedy štvorica lezcov – Royal Robbins, Joe Fitschen, Chuck Pratt a Tom Frost – výrazne znížila čas potrebný na zdolanie tejto cesty na "krátkych" sedem dní. 

Caption of the figure above.

Schéma výstupu pre cestu The Nose na El Capa

Súčasťou histórie tejto steny je tiež legendárny výstup Lynn Hill v roku 1992, ktorá ako prvá voľne preliezla túto cestu na El Capa, čím nielenže nastavila novú latku, ale tiež schovala celú vtedajšiu mužskú lezeckú komunitu do vrecka.  Navyše o pár rokov neskôr sa vrátila, aby preliezla túto cestu za jeden deň, čo bolo v tej dobre nepredstaviteľné.

Caption of the figure above.
Lynn Hill v ceste The Nose

V súčasnosti drží rýchlostný rekord zdolanie cesty The Nose bez lana mužské lezecké duo Alex Honnold a Hans Florine (2 hodiny 26 minút a 46 sekúnd). 

Video z produkcie Reel Rock o histórii lezenia na El Cap

Nový ženský rekord

V kategórii žien je síce najlepší čas o niečo dlhší ako v tej mužskej, no i tak sa neustále skracuje. Najnovšie sa o navýšenie latky postarali spomínané lezkyne Smith-Gobatová a Sauterová. Pri prvom pokuse o prekonanie rekordu (29. októbra) sa dvojica stretla s menšími komplikáciami a cestu zdolala v čase 5 hodín a 2 minút (i tak pokorili svoj starý rekord z 2013 o 37 minút). Uvedomujúc si, že komplikácie ich obrali o cenný čas, odhodlané lezkyne sa o dva dni neskôr rozhodli výstup zopakovať a i tentokrát prekonali svoje aktuálne výsledky o 19 minút (celkový čas prelezu bol 4 hodiny a 43 minút). 

Caption of the figure above.

Vrchologá fotografia po výstupe na El Cap

Októbrové úspechy Sauterovej

Iba o dva týždne pred prekonaním rýchlostného rekordu sa Sauterová spolu s ďalšou lezkyňou Quinn Brettovou postarali o iný rekord – prelez dvoch ciest v priebehu jedného dňa. Rovnako ako aj v prípade najrýchlejšieho ženského prelezu, Sauterová a Brettová najprv zdolali The Nose, potom zlanili a pustili sa do cesty Lurking Fear. Lezkyne sa tak stali prvou ženskou dvojicou úspešne zdolajúcou dve kompletné cesty na El Capitan (v čase 21 hodín a 17 minút). 

So sučasnou rýchlosťou lámania starých rekordov sa dá predpokladať, že už onedlho sa niekomu inému podarí vyliezť ikonický big wall ešte v kratšom čase. Kam budú lezci posunúť túto hranicu?

Komentáre (0)

Nikto zatiaľ nepridal komentár. Buď prvý!

Nový komentár

Ochrana proti spamu
devät +jedna = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...