Miška Izakovičová: Hradný Pilier, 9+/10-

  • Nedostupný
    Miška Izakovičová zopakovala najťažšiu Pajštúnsku cestu  - Hradný Pilier, 9+/10-, technické lezenie po bočákoch, kde najťažšie je naučiť sa cvakať istenia. Podrobnejšie sme ju spovedali prednedávnom v rozhovore. Ako jej to šlo s Pilierom sa môžete dočítať vnútri článku.

Ahoj Miška, tak jak to šlo s Pilierom? Kroky si vymýšľala sama? Ako dlho ti to trvalo?

No na začiatku mi to nešlo vôbec, lebo prvý krát som to skúsila asi pred dva a pol rokom, čo som liezla tak zhruba dva roky, a to som vôbec nevedela robiť ani jednotlivé kroky. Vtedy som to tam chodila skúšať, veľa sme vtedy chodili na Pajštún. No postupne som sa naučila jednotlivé kroky robiť, ale ani zďaleka som sa neblížila k tomu, aby som to preliezla v kuse, hlavne je tam v celej ceste nepríjemné cvakanie čoho som sa celkom bála.

Fíha, to sa ti hneď od začiatku tie kroky tak páčili?
Tak kroky tam boli zaujímavé, mne sa páčili, je to také zvláštne lezenie po tých bočákoch.

Veru, strašne to otvára.

Hej, ale našťastie sa tam všade dali dať všade nejaké pätičky a špičky.

Ktora cesta sa ti viac páčila? Pilier či Kapesník? A ktorá ti dala viac zabrať?

No mne sa páčili obe cesty, neviem ich celkom porovnať, ale Hradný Pilier som skúsila asi viac krát ako Kapesník, ale to preto, že som ho skúšala už v dobe, kedy som naň ani zďaleka nemala a len som sa tam hompáľala s horným lanom a skúšala robiť samotné kroky. No a keď´ som vyliezla Kapesník, tak som začala rozmýšľať čo ďalej. Minulú nedeľu sme sa úplnou náhodou dostali na Pajštún, keďže sme prišli na Alternatívku a po celej skale tiekla voda tak sme to otočili a šli na Pajštún. No a zhruba po dvoch rokoch som sa vrátila do Piliera. V podstate som to v nedeľu trikrát skúsila, kým mi zase začali ísť tie kroky, v utorok som prišla dávať pokusy, ale hneď sa mi odlomil jeden stup/chyt, takže to trochu oťaželo a musela som jeden krok zmeniť a bolo príliš zima a mrzli prsty.

Jemine, kde si tam čo ulomila Terminátorka?

No taký malý bočak na ľavačku, čo sa z neho cvaká tretie istenie, tam jak máš založenú tú špičku... Tak potom sa naň aj stúpa, mal zhora taký zúbok ...

Viem, a ten tam už nie je? Chjo ...

Tak mi odpadol pod nohou. Držať sa stále dá, aj keď je horší. Ale stúpať som už musela inde.

Uf, aspoň že tak.

Cvakala som z neho. Lenže ďalšie istenie sa cvakalo tak, že si na ňom stál a mal vpravo pätu.

Áno, áno to si pamätám.

Tak to sa už nedá a cvakala som až o kus vyššie.

Počul som, že si to skúšala so Svišťom. Ako mu to šlo? Mali ste rovnaký program?

No hej, Svišťovi to išlo super, bolo vidieť, že má toho veľa nalezené, vrchnú platničku riešil trochu inak ako ja, aj úplny začiatok si trochu prispôsobil, ale tie kľúčové finty tam asi robí každý tak isto, myslím tie päty a špičky. Svišť to ešte v nedeľu vyliezol, bolo super ho v tom sledovať, presne vedel ako si má vymyslieť tie kroky aby to dal. A ja som to vyliezla vo štvrtok, ale bolo to tesné, lebo sme došli na Pajštún a striedavo pršalo a nepršalo, zabudla som si lezečky v aute, no všetko na figu. Dala som to až na piaty pokus v ten deň už sa stmievalo a to som už predtým dva krát padla v poslednom kroku a keď som to preliezla v momente začalo pršať a dole sme už utekali úplne za dažďa. Takže zábava.

Čo bude ďalšie?

No podľa toho či uschne Alternatívka.

No v to dúfame viacerí, vďaka za rozohovor, nech sa darí.

 

Komentáre (3)

Miška Izakovičová: Hradný Pilier, 9+/10-

29.09.2014 20:28:53
Anonym - kubo

pekne, spano sa uz trasie v zakladoch:D, len tak dalej

Re: Miška Izakovičová: Hradný Pilier, 9+/10-

30.09.2014 16:05:32
Reakcia Anonym -

hmm to si nemyslím

Miška Izakovičová: Hradný Pilier, 9+/10-

30.09.2014 18:47:58
Anonym - mato

parada krasny vykon, len tak dalej drzim palce do dalsich prelezov

Nový komentár

Ochrana proti spamu
tri -dva = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...