Slovenský pohár mládeže

  • Co by sa malo vediet o SPM. SPM v roku 2014 sa rozhodlo usporiadat niekolko dobrovolnikov tak ako aj po ostatne roky. Velmi si vazim vsetkych, ktori su ochotni pre decka pripravit preteky tohoto vyznamu alebo sa podielat na nich.Vkladaju do pretekov mnozstvo svojho casu a usilia a okrem dobreho pocitu neviem, co viac ziskavaju. Zodpovedaju vsak za to, ci sa bude pretekanie pacit detom, ci rodicia budu ochotni doprevadzat svoje ratolesti na zavody po Slovensku. Su zodpovedni za slovensku lezecku buducnost cize nase  lezecke deti. Treba vsak poukazat na niektore slabiny,nedostatky, problemy a riesenia v SPM.
1.PRAVIDLA:
Bodovanie. Kedze pomerne casto rozhoduju o umiestneni bodiky a pol bodiky prebral som si to s  pretekarskou komisiou.. Nakreslil som tri obrazky, opisal sest situacii, ktore sme bodovo ohodnotili.Chyt na obrazku je druhy v poradi to jest za 2body.
1.drzany chyt/  chyt   pod kontrolou                               obr.1.  (2body)
2.kratko drzany chyt/nie pod kontrolou/neiste drzanie   obr.1. (1+)
3.tecovany chyt/kratko dotykany chyt                            obr.2. (1+)
4.kontrolovany dotyk /dlhsi dotyk                                   obr.2.(1+),alebo(2)     Rozhodca ma                                                                               pravo podla vlastneho uvazenia a situacie rozhodnut.
5.pohyb v smere cesty bez dotyku ci tecu                        obr.3.(1+)
6.pohyb v smere cesty bez dotyku ci tecu a vratenie sa k nizsiemu bodu  obr.3.(1+)
 V podstate to znamena ze jasne drzany chyt je 1 bod a vsetko ostatne je plusko,ale co hodnota pluska?
Caption of the figure above.
Hodnota +.Citujem z mailu  : v pravidlach to presne dane nie je, akymi bodmi sa ma + hodnotit, je to na rozhodcovi. Vacsinou sa za plus pouziva 0,25 alebo 0,75 boda. Moze to byt aj 0,5. Dolezite je, aby v ceste pri rovnakych pokusoch udelil rozhodca za plusko dvom roznym pretekarom rovnaky pocet bodov.
Citujem z ineho mail: ...nesuhlasim ze je jedno aku hodnotu mu pripiseme... pretoze hlavne na detskych pretekoch kde sa lezie vela kvalifikaciek by pouzitie napriklad 0.5 za + znamenalo ze za dva neudrzane chyty ziskam akoby jeden udrzany... pluska boli vzdy myslene len na jemne odlisenie, preto uplne staci ked budu mat minimalnu hodnotu, ktora vysledok odlisi ale vyraznejsie ho neovplyvni, napriklad 0,1 ( 10 ciest sa v kvalifikacii nelezie nikde, takze sa nestane ze ked budem mat v kazdej ceste + nebudem rovnako ako niekto kto ma tie cesty bez plus ale v jednej doliezol o x chytov dalej....)
Momentalne sa + este riesi.
 
V pripade, ze pocas pretekov pouziva rozhodca hodnotenie 0,25 a 0,75 znamena ze isiel este podla starych pravidiel kde bolo + aj -.
 
Stupanie a chytanie nitov sa budeposudzovat ako u farebnych  chytov.t.j.:
 
 20. Pravidlá pre používanie farebných chytov:
b) Kto nohou (a výlučne nohou) použije pri lezení stup nesprávnej farby, môže sa
prvýkrát vrátiť, a miesto bez tohto stupu preliezť. Ak sa mu to podarí, môže v lezení
pokračovať ďalej. Pokiaľ tak neurobí, a nerešpektuje upozornenie rozhodcu, započíta
sa mu posledný držaný chyt pred použitím chybného stupu. Pri druhej chybe bude
pretekár zastavený a započíta sa mu posledný držaný chyt pred použitím chybného
stupu.
Vedome chytanie nitov je nepripustne.
Lezenie zo spodu (PP)U14. Nakolko sa v tejto kategorii ukazuju novi lezci, ktori este nie su schopny liezt PP, ale maju zaujem zucatnovat sa SPM, budu sa musiet liezt kvalifikacky alebo cast z nich s hornym lanom (TR). Ukazalo sa, ze aj casovo sa preteky natahuju ked U14-kary musia liezt vsetky kvalifikacky PP. Finale je vzdy PP.
Iba registrovani Jamesaci maju moznost ziskat titul majstra Slovenska.
2. STAVANIE CIEST:
Niekolko dovodov preco stavat cesty/boulder s mensimi chytmi blizsie k sebe a nie madlove precahy pre kategorie U10 a U12.
1. Ak o umiestneni niekolkych pretekarov rozhodne jeden krok vacsinou z madla do madla (staci si pozriet niektore vysledky SPM) rozhoduje danost lezcov a nie schopnosti.
2. Podla vyskumnych tabuliek deti rastu v priemere 5cm za rok. Ak rozhoduje o vysledku tych par centimetrov je to diskriminacia mensich pretekarov, zvycajne zaroven mladsich.
3. Okrem nekvalitneho rozradenia su tu casove straty pri rieseni precahu z madla do madla a pri superfinale (ak nie su stopky vo finale).
4.Urcite to detom radost nerobi, ked sa nevie pohnut z madla casto v slzach a niekolko minut.
CASOVY HARMONOGRAM:
1. Predregistracia.Usporiadatel sa nesmie domnievat, ze robi preteky pre lokalnych lezcov. Ma ratat s vysokou ucastou a snazit sa o nu. Netreba zabudat, ze SPM je otvoreny aj pre zahranicnych lezcov a vdaka tomu sme tu mali v minulosti slusnu konkurenciu, ktora bude vzdy posuvat kvalitu dopredu. Pretekari/rodicia/treneri musia chapat ze predregistraciou sa k nicomu nezavazuju, ak nepridu, jednoducho sa vymazu zo zoznamu startujucich. V pripade poziadania moze predregistraciu zabezpecit www.climb.sk.
2. Startove cisla. Aj fixkou sa daju zabezpecit cisla na rukach a predist tak hladaniu mena v startovej listine. Ono to znie, ako ze usetrim na jednom pretekarovi par sekund, ale su to po zratani desiatky minut az hodiny na jedno podujatie. Len si to skuste zratat.
3. Stavanie a mnozstvo ciest. Uz ste poculi: “Nech si deti zalezu.”? Co to znamena? Vela lahkych ciest? A poculi ste uz - nech si deti zabehaju, dame im desat kilakov dolu kopcom? Alebo co tak nech si zaplavaju 50 dlzok s plutvami alebo nech si zahraju futbal styri zapasy za den a blizsie branky? A skutocne si decka v 4+1 cestach za cca 12hodin zalezu? Myslim, ze si viac zalezu na preliezkach. Na pretekoch nech to odsypa a vieme, na com vykonnostne sme. Primarnym cielom pretekov je, aby sa deti porovnali a nie, aby si zaliezli co najviac lahkych ciest.
4. System spracovania vysledkov. Su rozne aplikacie, ale aj minimalne jeden clovek, ktory chodi po vsetkych pretekoch a ma skusenosti so spracovanim vysledkov. Staci poziadat, casto sa tato osoba aj ponuka.
5. Predliezanie je podla mna casova strata. Ide o sledovanie 10 az 70cm vyssej osoby ako su pretekari. Kam vsade stupi, aby sa vedelo, kde su este chyty.
Budem rad ak bude prebiehat komunikacia nielen medzi ludmi na pretekoch, ale aj medzi ludmi z pretekov, komisiami a poriadatelmi.
Dakujem za precitanie.
Andrej Sykora

Komentáre (15)

Slovenský pohár mládeže

29.04.2014 10:28:15
Anonym -

Ale ja by som menších kludne diskriminoval nech sa naučia že treba rásť :))

Slovenský pohár mládeže

29.04.2014 11:22:45

Hodnotu pluska som vzdy chapal ako "akykolvek aj naznaceny pohyb rukou smerom k dalsiemu chytu s cielom chytit ho". V tomto zmysle ano, vsetky spominane situacie povazujem za plusko. Kde stanovit tu hranicu je vecou rozhodcu. Ak rozhodcom neverime, treba zrusit pluska, ci to prispeje k presnejsim vysledkom neviem.

Slovenský pohár mládeže

29.04.2014 11:29:56

To, co sa podla mna skryva pod "nech si decka zalezu", teda preco stavat viacero ciest je aj, ze viac ciest umoznuje otestovat rozne schopnosti, a teda objektivnejsie posudit, kto vie ako liezt. Na jednej ceste moze rozhodovat len jeden krok, trebars silovy, alebo nejaka specialna technika, pri viacerych cestach sa - ak su roznorodo postavene - moze posudzovat celkovy lezecky prejav. Ci to stoji za ten cas neviem posudit. Pre mna ako pretekara to zvysuje chut ist na preteky. Ak nahodou pokazim jednu cestu, nesiel som zbytocne, a este daco mozem napravit inde. Ci je zmyslom detskych pretekov porovnavanie si nie som uplne isty, obcas mam pocit, ze porovnavat sa chcu rodicia, a deti sa skor chcu zabavit, stretnut s kamosmi, a mat zabavu. Ale to uz je na inu diskusiu. A lezenie je predsa super zabavne (ked nie je spojene so zbytocnym tlakom).

Re: Slovenský pohár mládeže

29.04.2014 21:27:30
Reakcia Anonym -

Ahoj Brano,ak chces vediet co to znamena nech si decka zalezu prid sa pozriet na preteky SPM.Porovnavat seba s detmi nemozes.co tebe zvysuje chut deti moze odradovat.ak nahodou pokazis prvu cestu a aj ked das vsetky ostavajuce topy nepostupis do finale medzi prvych 12 to je realita a pre dieta kruta.urcite je zmyslom porovnavanie,ale aj stretnutie a zabava.nezmyslom je ked si dieta na pretekoch uroby denny rekord v hrani na PSVecku,lebo caka spolu cca 8hodin na cesty.andrej

Slovenský pohár mládeže

29.04.2014 11:52:22
Anonym - decko

najdolezitejsie je nebrat preteky deti prilis vazne :) nech sa nestresuju. pre ambicioznych rodicov je ovela lepsich sportov kde je porovnavnie deti ovela jednoduchsie (atletika, vzpieranie, atd :)

Re: Slovenský pohár mládeže

29.04.2014 20:22:07
Reakcia Anonym -

suhlas preteky deti sa nesmu brat prilis vazne,ale vazne sa brat musia,lebo potom odchadzaju deti aj s ambicioznymi rodicmy do ovela lepsich sportov kde je porovnavnie deti ovela jednoduchsie a naopak sem prichadzaju deti s neambicioznymi fotrovcami.Ale ja budem rad ked na preteky pridu vsetci.

Slovenský pohár mládeže

29.04.2014 23:28:37
Anonym -

8sem hodin sa na cesty nikdy necaka,vacsinou trva kvlaifkacia cca 4-5 hodin a v tom decka odlezu 4 sesty, to znamena minimalne 1 cesta za hodinu, viem nie je to ideal ale nedramatizujte, su to predsa preteky a tak ako si maju zvykat na to, ze sa im smykne pri druhom nite a idu domov s dlhym nosom, si mozu aspon len treosku zvyknut aj na to, ze preteky trvaju trosku dlhsie, zvlast tie s lanom.....pomedzi to si decka pokecaju, oddychnu, obcerstvia, podla mna to nie je az take zle......Castokrat sa na to stazuju len rodicia, ze sa nudia atd a nie decka :(

Re: Slovenský pohár mládeže

30.04.2014 11:49:25
Reakcia Anonym -

zacne sa o9:00registracia trva 1,5-3 hodiny.kvalifikacia 4-5 (najskor o 14;30 mozes ist na obed)spracovanie vysledkov kvalifikacii 2hodiny.finale 2-x hodin .pretek trva minimalne 9hodin,ked je slaba ucast.z 9hodin kolko dieta lezie?30min?

Re: Slovenský pohár mládeže

30.04.2014 13:09:06
Reakcia Anonym -

nejde ani o smyknutie pri druhom nyte.nemusis ani chodit na preteky staci si pozriet vysledky.ked 6z 18 pretekarov skonci pri osmom chyte nejde o nahodu,tak ako povedal adi su to zle postavene cesty.mas pravdu detom to az tak neva,ale rodicia nosia na preteky svoje decka aj ked su to len rodicia.andrej

Slovenský pohár mládeže

30.04.2014 07:19:15
Anonym - adi

nejak to berete priliz vazne sa mi zda. sice treba jasne pravidla, ale format pretekov by som nevnucoval. vsak treba aj preteky kde je viac ciest, aj kde je menej... a to ze niekto vylezie vsetky cesty okrem jednej a nepostupi, nie je problem formatu pretekov ale postavenych ciest. navyse ludi, co sa stazuju na cakanie sa aj tak nikdy nezbavis :-D

Slovenský pohár mládeže

30.04.2014 10:44:06
Anonym - durom

Prosim, konstruktivna diskusia. Prosim prehodnotme pravidlo o stupani nitov a inych farebnych chytov. Ja si myslim ze sa to nesmie za ziadnych okolnosti. Je to podla mna nesystemove a tazko kontrolovatelne ze ci pretekar zliezol a okolko zliezol prosim co je to za hlupost... Na nity sa nestupa ani sa nechytaju... Na inofarebne chyty sa nestupa ani sa nechytaju...

Slovenský pohár mládeže

30.04.2014 10:49:05
Anonym - durom

Som za to aby sa tieto preteky brali uplne vazne. Aby mali co najexaktnejsie pravidla a vsetci, pretekari aj organizatori vedeli presne co kedy a ako maju robit. Myslim si to preto ze: 1. predchadza to nedorozumeniam a zmrznutym usmevom 2. deti nebu mat pocit krivdy ak nieco bude exaktne jasne zadefinovane to sa moze a to nie.. 3. vedie to k celkovej profesionalite - deti sa ucia - na zahranicnych pretekoch sa im to zide... Som za co najvecsiu profesionalitu a co najexaktnejsie pravidla.... JM

Slovenský pohár mládeže

30.04.2014 10:54:47
Anonym - durom

Este mala poznamka metodicke usmernenie tohto typu ako je v clanku by malo byt zaveznym nariadenim komisie mladeze JAMES. Su to preteky JAMES SPM tak odhliadnuc od dobrovolnosti a prospechu ich organizatorov, tito by mali byt riadeny jednoznacnym zavaznym metodickym pokynom a v pripade zo to budu robit svojvolne da sa proti takemuto postupu protestovat... Proste to musi mat pana a ten je komisia mladeze JAMES. Je to jej uloha aby tuto vec metodicky uriadila. JM

Slovenský pohár mládeže

14.05.2014 17:05:09
Anonym -

ja som iba pomocna sila pri pretekoch, ale vidim to tak, ze Andrej a ostatni, ktori su nespokojni, ked budete organizovat preteky vy a budete v tom uspesnejsi, tak sa mozte stazovat a davat dolezite rady... my pre VASE DETI robime co je v nasich silach

Re: Slovenský pohár mládeže

16.05.2014 13:11:47
Reakcia Anonym - durom

Toto je konstruktivna debata - kde sa snazime dostat take nazory a pripomienky aby sa vec zlepsila ku prospechu vsetkych. Organizatorov, rodicov a sutaziacich. Preto prosim neurazat sa...

Nový komentár

Ochrana proti spamu
jedna +pät = Prosím, počkajte. Overujeme, že ste to vy ...