Tenisový lakeť

  • Nedostupný
    Nadpis nie je úplne výstižný. V zásade sa týka viacerých zranení a podobne. Na úvod - nie som lekár. To, čo sa v tomto článku dočítate je súhrn mojich aktuálnych poznatkov o tom, čo a ako pri lezeckých (a pravdepodobne aj iných) zraneniach. Cieľom tohto článku nie je dať Vám návod robte toto alebo toto. Cieľom je vysvetliť, že keď Vás to bolí na jednom mieste, môže to mať kopec rôznych príčin a tie rady z webu, ktoré pomohli jednému nemusia nutne pomôcť Vás. Aby to nebolo len také pesimistické, snažím sa k tomu dodať metódy, o ktorých som počul, že sa v tom ktorom prípade používajú. Ešte raz pripomínam, že nie som lekár a nie všetko musí byť naozaj presne tak ako píšem. V prípade, že lekári ste a niečo je zle, napíšte mi prosím e-mail alebo komentár pod článok. Rád to opravím.

S čím máme problem?

Lakeť – naštudujte si anatómiu. Mňa trebárs boli vnútorná strana lakťa, a anatómia tvrdí (neskôr potvrdil ortopéd), že ide o presilenie prstov. Úpony priťahovačov prstov sa totiž upínajú na vnútornej strane lakťa. Odťahovačov zas na opačnej. Druhá možnosť je, že je problém s úponmi svalov z paže – bicák, tricák. Vtedy bude lakeť bolieť pri zhyboch, klikoch, pretláčaniach a podobne. Pri troche rozmýšľanie určite sami vymyslíte nejaký dobrý spôsob.

V prípade ramena a prstov neviem tam je toho omnoho viac.

Najčastejšie príčiny lezeckých zranení:

Preťaženie

Klasické príčiny. Leziete moc, dlho leziete veľmi ťažko bez patričného odpočinku, alebo kombinujete veľa lezenia s ťažkým lezením. Bez adekvátneho odpočinku sa vytvárajú malé poškodenia - zranenia (počul som aj názov mikrotrhliny) sa nestíhajú hojiť a vzniká bolestivý stav, prípadne zápal (viz. akútny zápal).

Ak zápal nie je, treba úplne vypustiť alebo rapídne zmierniť tréning a zamyslieť sa nad chybami v tréningu, zaradiť strečing, povinné rozcvičky pred tréningom, preventívne natierať niečím protizápalovým, mastičiek je na to milión, trebárs kostihoj a všetky tie ostatné zázračné gely. Ak máte možnosť, pomôže akákoľvek forma rehabilitácie – biolampa, laser, alebo obyčajné striedanie horúcej a ľadovej vody. Jednudocho prekrvením sa zvýši prísun krvi a s ňou aj všemožných látok čo tam majú šancu niečo spraviť.

Skrátené svaly

Okrem nás, lezcov, postihuje aj programátorov a ľudí postihnutých pracou s počítačom. Ruke je stále kŕčovito stvrdnutá v jednej polohe, svaly priťahovačov prstov majú tendenciu sa skracovať, a keď to presiahne únosný mieru, vzniká na úponoch zápal. Zápal treba pochopiteľne preliečiť, ale stav sa rýchlo vráti ak nevyriešite príčinu. Tu má šancu pomôcť dlhodobý a dobre robený strečing, mne trvalo asi dva mesiace kým som našiel tú správnu polohu. Dík Igor. Cvičení je tiež kopec na to, treba si nájsť to, ktoré spôsobí, že vás pri naťahovaní bude bolieť práve tá časť, kde máte problém. Niektoré cvičenia uvoľňujú skôr tú časť pri vápastí, iné pri lakti, veľmi záleží na natočení ruky, skúšajte, skúšajte. J Keď nepomáha úplne nič, pristupujú ortopédi k operatívnemu riešenie, ktoré pochopiteľne nie je moc populárne. O to väčšia motivácia skúšať dlhodobo a svedomito ten strečing. A takito aj priebežne. Ako hovorí ľudová múdrosť, koľkokrát denne strečinguješ, toľko rokov si bez zranenia.

Akútny zápal

Dôvodov na vznik zápalu je mnoho. Či už dlhodobým preťažením, alebo ste to proste pri nejakom pohybe prehnali. Existuje dokonca aj možnosť, že sa zápal rozšíril z nejakého iného ložiska, a uchytil sa tam, kde zrovna bolo iné poškodenie. Trebárs máte zapálený zub a ani o tom neviete, a krvou sa to prenesie na namáhané miesto. U nás trebárs aj ten lakeť. To, či je v tele zápal alebo nie sa dá zistiť z krvi. Skočíte za lekárom, či už obvoďákom alebo špecialistom, daté si spraviť príslušné vyšetrenie a oni vám povedia. A potom začnú špekulovať či to máte len lokálny alebo aj nejaký iný problém. Každopádne asi dostanete protizápalové lieky – jednak nejaké bobule také celkové a jednak nejakú lokálnu masť. Zápaly sa tiež liečia rôzne dlho, od pár týždňov po pár rokov. Čím dlhšie to budete odkladaťa cvičiť s tým, tým horšie budú následky. K tomu zrejme rehabilitácie a podobne.

Chronický zápal, degeneratívne poruchy

Pri dlhodobom preťažovaní sa stáva, že úpony osifikujú. Lajcky to funguje nejak tak, že keď máte nejaké mikrozranenia, o ktorých ani neviete a sú pri športe bežné, trebárs keď sa dosť nerozcvičíte, tie sa musia rýchlo zrásť, nenarastie tam normálne tkanivo, ale nejaké vápnikaté rýchlo vybudovateľné haraburdy. Tkanivo osifikuje alebo kalcifikuje. Takéto tkanivo potom už nie je také pružné a pevné ako by malo byť a pri väčšej záťaži sa ľahšie poškodí a vznikne zápal. Ten však je len dôsledkom a aj po vyliečení zápalu sa stav ľahko vráti. Toto všetko je vidieť na rontgene alebo na MR vyšetrení (dá sa ísť súkromne za relatívne malé peniaze). Keď už intenzívne leziete dlho (>5 rokov), treba určite pri problémoch hneď na rontgen pozrieť, či už nemáte tie úpony zhumpľované. Vtedy nebude stačiť preliečiť zápal a ušetríte nejaký čas, ke%ď to na vás budú štandardným spôsobom skúšať. Bohužiaľ v tomto majú ortopédi svoje štandardné postupy a oni na rozdiel od vás majú čas a musia šetriť poistovni peniažky.

V extrémnych prípadoch na mieste, kde sa šľacha upína na kosť vyrastie taký vápnikatý výbežok a tam sa to furt zapaľuje. To už je celkom slušný prúser.

Na takéto prípady má medicína postupy v podobe kortikoidových injekcií a operácie. Injekcie (obstreky) sú kurevsky bolestivé, fungujú tak, že rozpustia tie vápnikové usadeniny (a bohužaľ aj zdravú šľachu). Proces je nevratný, šľacha už nikdy nebude taká, ako bola. Počas obstrekov je extrémne dôležité ruku nazaťažovať, lebo šľacha nie je pevná a môžete ju posrať nadobro. Úspešnosť nie je nejaká extra presvedčivá, nemám k dispozícii presné čísla, dajú sa vygoogliť, možno 60%.

Operácia. Poškodený šľacha sa asi odreže, a prilepí sa až zdravou časťou. Tiež nevratný proces. Doba regenerácie asi nebude úplne krátka.

Aktuálne je velice moderné tzv. rázové vlny. Ide o silný ultrazvuk, ktorý v niektorých prípadoch môže byť veľmi bolestivý. Jeho cieľom je rozmlátiť tie vápnikové usadeniny a tie sa potom krvou vyplavia a tkanivo je v ideálnom prípade zas použiteľné. Zdravé tkanivo by sa pri tom nemalo poškodiť. Vtip je jednak v tom, že účinok sa nedostaví hneď, ale kým sa to povyplavuje môže to trvať až 6 mesiacov. Úspešnosť je vraj dosť vysoká. Aj náklady. Jedno sedenie stojí cca. 50e, treba ich aspoň 5, vždy po týždni. Vraj veľmi závisí od kvality prístroja a obsluhy, každý samozrejme tvrdí, že je najlepší, a namodernejší, vybrať si je takmer nemožné ak nemáte osobné odporúčanie. Každopádne keď to aj náhodou nepomôže, aspoň to nič nepoškodí.

 

Pri všetkom z toho pomáha  regenerácia. Vodoliečba, elektroliečba, laser, biolampa, ultrazvuk, masáže, … nie všetko je však vhodné aj pri zápaloch. Ak si dobre pamätám na masérsku príručku, tak masáže sa pri zápaloch neodporúčajú. Jedine ak nejaká špeciálna ruská technológia.

 

Toľko zbierka absolútne nezaručených šplechov čo som kde od koho počul počas mojich trablov. Snáď to niekomu pomôže. Keď niečo pomôže mne, rád sa podelím.

Dalšie čítanie:

Komentáre (12)

Tenisový lakeť

11.12.2009 14:43:04
- pedro

Dobre si to napisal, okrem strecingu sa mi osvedcilo na noc mat ruky v teple :)<br />

Tenisový lakeť

11.12.2009 15:06:56

Brano, pekne, ze sa ti s tym chcelo vobec zaoberat :-)..uz ked tam raz zacne kalcifikacny proces, tak uz je to dost v prdeli, cize tazko asi ocakavat ze sa vsetko vrati do uplne povodneho stavu..s tym musi kazdy ratat :-(..telo je totizto genialny system a (zvycajne) vzdy vie, ako ma na danu stresovu situaciu zareagovat, problem je ten, ze vdaka ludskej utkvelej predstave vlastnej dokonalosti ignorujeme varovania, ktore nam organizmus vysiela a potom ho vystavujeme situaciam na ktore musi reagovat krajnym sposobom..inac velmi vstrebatelny clanocek ;-)

Re: Tenisový lakeť

11.12.2009 15:18:00

No to som fakt pocut nechcel. :) Ale dik.

Re: Re: Tenisový lakeť

11.12.2009 16:46:11

No, panensky nova slacha uz z toho nikdy nebude, ale ani netvrdim ze bude nepouzitelna :-D..ak si dobre spominam, tak pri osifikacii uz nastanu aj strukturalne zmeny a to je uz horsie :-( dufam, ze je tu niekto kto ma cerstvejsie vedomosti patofyziologie a poopravi ma ak sa mylim :-)

Tenisový lakeť

16.12.2009 16:31:37
- Igor

a v akom stadiu si ty? mas to zapalene, osifikovane? daj do clanku nejkay ten rotngen ;-)

Tenisový lakeť

12.04.2010 12:58:08
- jano

Ahoj, otazka do plena...Citim ze s laktom nemam nieco v poriadku. Hybnost je ok, takmer necitim, ze nieco boli, akurat na vnutornej strane lakta (na oboch rukach) ma nieco omina. Teda asi golfova verzia...Mozem s tym liezt? Aspon decentne? Alebo mam lezenie vypustit uplne? Bojim sa aby sa to nezhorsilo, ale bez lezenia to nemozem vydrzat....

Re: Tenisový lakeť

12.04.2010 13:34:40

Ked sa ti to nebude zhorsovat lez, ked bude, skus polavit. Hlavne na halu zvyknu byt lakte alergicke. Keby sa to zhorsovalo, pauza 3 tyzdne az dva emsiace, nejake masticky protizapalove, tie odporucam aj tak preventivne aj kym lezies. Ked nie - doktor, ale to budes musiet hodne hladat dakoho kto ti vobec daco rozumne povie.

Tenisový lakeť

12.04.2010 13:40:55
- kmeto

Ja som mal pred dvoma rokmi problem s lavym golfacom, dost dlho som sa s tym trapil a teraz, ked sa mi to ozve, aj bolestivo, len prestrečujem pravidelnejsie a je to v pohode. Hlavne po lezeni uvolnit a pridat strečing aj cez RD. Teraz sa vobec neobmedzujem, ked tam pocitim tlak, len prestrečujem. Tenisovy laket je horsi, golfac je v pohode. Treba to ale vediet strečovat.

Re: Tenisový lakeť

13.04.2010 08:25:23

Ja sa golfacu neviem zbavit uz rok, ale doteraz to bolo tiez vzdy v pohode, trosku som postrecoval a bolo dobre. Teraz som to prehnal a strecing nestaci(l). Dam vediet ked nieo zafunguje.

Tenisový lakeť

12.04.2010 14:18:47
- jano

dakujem za radu,snad sa to da dohromady. nastastie jar zacina takze je tu kopa moznosti na lezenie mimo haly....tak vela zdaru aj vam chalani

Tenisový lakeť

07.12.2013 10:12:53
Anonym - Peter

Tiež mám problém s lakťom asi 2 mes.a po obstreku a momentálne rehabilitácií,zaťial bez zlepšenia(bohužial musím aj robiť-Z čoho to aj mám),ale poradil mi jeden zákazník starší starú metódu,ktorú aj on si aplikoval a tak pôjdem na ňu aj ja. Metóda spočíva v tom,že na noc si obalíte lakeť do starej plienky namočené v moči!!! Najlešie asi ešte zabaliť do igelitu (aj kvôli zápachu). Znie to neprirodzene,ale je to starý recept.

Tenisový lakeť

12.12.2013 17:20:59
Anonym -

Kompenzacne cvicenia navrhnute Dr. Julianom Sandersom. Odporucam. www.drjuliansaunders.com/index.php/download_file/-/view/28/

Túto položku môžu komentovať iba prihlásený používatelia. Prihlás sa alebo zaregistruj!